Dagritmekaarten maken in Canva. Yes, je leest het goed. Als je Canva kent, dan weet je dat het mogelijk is om dagritmekaarten te maken in deze fantastische software. In dit artikel leg ik je uit hoe je dit gemakkelijk en snel gaat realiseren.

Wat zijn dagritmekaarten?

Dagritmekaarten helpen je met het voorspelbaar maken van de dag. Ze vertellen je dus hoe de dag er van begin tot einde uit ziet. Een basisstructuur die je meegeeft aan je groep of individu. Je kan dit soort kaarten gebruiken in een klas, maar ook thuis, in een kinderopvang, in een leefgroep met jongeren of een leefgroep waar mensen met een beperking wonen. Dagritmekaarten kunnen voor een groep, maar evengoed individueel gebruikt worden. Ze geven inzicht en tijdsbesef, maar ook structuur en houvast.

In de kleuterklas van mijn zoontje hangen ze ook en ze vertellen het verloop van de dag. Kringmoment, knutselen, fruitmoment, vrij spel, middag, sport en spel, koekmoment en vrij spel. Zo is de dag voorspelbaar voor deze kleine rakkers.

Maar evengoed kunnen ze individueel gebruikt worden voor een persoon in de zorg. Zo kan je plaatjes of pictogrammen hangen van de verschillende momenten van deze persoon zijn of haar dag. In deze specifieke situatie zullen de kaarten vermoedelijk iets meer informatie bevatten dan bijvoorbeeld in de kleuterklas.

Op de kamer van T., een jongen van 24 met een mentale beperking worden elke ochtend en middag de dagritmekaartjes gehangen. Zo weet deze persoon precies wat hij wanneer moet verwachten.

Zo begint de dag met opstaan en ochtendtoilet, eetmoment, tanden poesten, bed opmaken, rust, wandelmoment, koffie, rust, klaarzetten tafel middagmaal, rust… en ga zo maar door.

In deze situatie ga je elk dagdeel nog eens opdelen in kleinere stappen, zodat het voor deze persoon ook erg behapbaar en begrijpelijk is.

Zo zie je dat elke situatie anders is en je misschien nog niet de juiste prentjes op het internet bent tegen gekomen. Maar geen nood, dankzij Canva maak je dat nu allemaal zelf.

Hoe maak je dagritmekaarten in Canva?

Dagritmekaarten kan je in alle vormen en maten maken. Wil je grote of kleine kaartjes, wil je werken met ronde kaartjes, vierkanten of rechthoeken? Eens je deze basis weet of kent, ga je aan de slag.

 • Open in Canva een A4 document of een werkblad
 • Afhankelijk van de vorm van je dagritmekaart kies je een bepaalde vorm uit
 • Plaats deze vorm op je werkblad en bepaal hoe groot je dagritmekaart wordt, afhankelijk hiervan ga je een aantal dagritmekaarten op je werkblad kunnen plaatsen
 • Maar voor je deze gaat plaatsen, ga je eerst je vorm aanpassen. Je doet dit bij de eerste vorm, voor je ze gaat plaatsen, dan heb je maar één keer werk en ga je niet al je dagritmekaarten individueel moeten aanpassen
 • Uiteraard kan je in Canva ook op zoek gaan naar ‘niet aanpasbare vormen’ of lijsten om je dagritmekaarten vorm te geven
 • Plaats het juiste aantal vormen op je werkblad. Dit is je basis

Weet je niet hoe je een vorm moet aanpassen? Kijk dan naar deze video en verander de vorm van je vorm :-)))).

Je hebt nu een basis gemaakt voor jouw dagritmekaarten, je kan dit uiteraard altijd heel gemakkelijk weer aanpassen. Nu begin je met deel twee van de oefening en ga jij je dagritmekaart vullen met foto’s, elementen, kleuren en tekst naar keuze.

 • Ga bij elementen op zoek naar de plaatjes die je nodig hebt
 • Gebruik de zoekfunctie en typ je zoekwoord in
 • Om een mooi en duidelijk overzicht te krijgen van de verschillende zoekwoorden, zet ik mijn account altijd in het Engels, dit werkt voor mij het gemakkelijkst en ik heb de indruk dat je meer elementen en foto’s te zien krijgt
 • Ik heb even in het Engels gezocht naar ‘Daily Routine’ en krijg toch een mooi aantal voorbeelden.
 • Je kan ook op zoek gaan naar zwart wit elementen, dan kan je de plaatjes ook laten inkleuren door de kinderen. Vinden ze misschien ook wel tof.

Dagritmekaarten Gratis Downloaden

Je kan dagritmekaarten gratis downloaden in Canva. Op voorwaarde dat je een gratis Canva account hebt en alleen gratis elementen, foto’s en lettertypes hebt gebruikt. Ben je een leerkracht en heb je educatie account, dan mag je ook Canva Pro elementen gebruiken en kan je alsnog je dagritmekaarten gratis downloaden.

Downloaden? Dat weet je hoe het werkt.

 • Ga in de editor naar de rechterhoek en klik op de knop delen
 • Kies daarna de optie downloaden
 • Je kiest daarna voor het juiste bestandstype
 • Als je ze wil afdrukken dan ga je voor Canva Print
 • RGB aanduiden is voldoende (tenzij je een CYMK printer hebt thuis en je een Canva Pro account hebt)
 • Klik op downloaden en je downloads komen op je laptop terecht

Uiteraard kan je ook nog gaan spelen met de printerinstellingen. Als je bijvoorbeeld kleinere kaartjes wil, dan druk je meerdere pagina’s af op een blad. Je kan je dagritmekaarten lamineren en er een magneetje op plakken. Om op je speciale met magneetverf voorziene muur te plakken. Je kan eindeloos variëren en aan de slag gaan met deze dagritmekaarten. Je kan ze ook in kleur en zwart wit afdrukken en dan het kaartje omdraaien als dat bepaalde dagdeel alweer voorbij is. Ik zei het al. Eindeloos dus..

Je kan ook ‘dagen van de week’ kaarten maken. Zoals je hieronder op de afbeelding ziet. Door op de afbeelding te klikken kom je bij de templates. Ze zijn gratis en aanpasbaar. Dus snel downloaden die handel!

 

Dagen van de Week Werkblad
Dagen van de Week Werkblad – klik hier

 

Vraag voor jou

Ben je tevreden van deze content en wil je iets terugdoen voor al de gratis content die ik maak? Download dan snel één of meer van de gratis of pro elementen die je bij mijn Canva Creator account vindt. Ik ben er je heel dankbaar voor en zo steun je deze website en kan ik blijven gratis content maken.

Andere toffe blogs ontdekken?

Werkbladen groep 1

Vormen leren voor peuters en kleuters

Getallen schrijven werkbladen in Canva

Letter Kleurplaten in Canva

Geboorteposter Sterrenbeelden

Tafels Oefenen Werkbladen

Thema Ruimte Templates in Canva

Peuters Woordkaarten

Piraten Woordkaarten

Vormen Woordkaarten

Meer info over deze website

Deze website maakt gebruik van affiliate linkjes, als je via één van deze linkjes een aankoop doet, dan wordt hiervoor een commissie betaald door het betreffende bedrijf. Dit kost jou als consument niets extra, maar hierdoor kan mijn website wel blijven bestaan. Dus, alvast een dikke dankjewel hiervoor. Heb je hierover vragen, of heb je een andere vraag? Geef me dan een seintje op kelly@sprankelonline.be