Spread the love

Alfabet kleurplaten zijn een ideale manier om je kinderen enthousiast te maken voor letters en het alfabet. Gedaan met saaie stuf. Met deze toffe kleurplaten maak je het proces van leren. Inspirerend, productief en plezierig.

Zonder de kennis van het alfabet is het moeilijk om te spellen, te schrijven, te lezen. Daarom zijn de 26 letters van het alfabet één van de dingen waarmee je met kleuters op een creatieve manier om kan gaan.

En hoera! Daar is Canva met zijn toffe templates die je naargelang je mood of voorkeur kan aanpassen.

In deze blog vind je verschillende alfabet kleurplaten. Enkele zijn gratis, anderen zijn Canva Pro templates. De gratis templates kan je gebruiken met een gratis account. Voor de andere templates heb je een Canva Pro account nodig. Wil je Canva Pro een tijdje gratis testen? Klik dan op de link in de sidebar. Canva stuurt tijdig een herinnering, zodat je – indien je dit wenst – kan annuleren.

Letter Kleurplaten Afdrukken

Voor ik je een overzicht geef van enkele toffe templates wil ik je eerst laten weten hoe je alfabet kleurplaten afdrukt in Canva.

Ga rechts boven in de Canva editor naar de witte ‘Share/Deel’ button. Klik daarna op download en kies het file type PDF print. Duid daarna aan welke pagina’s je wil downloaden en hit the download button. Het feest kan beginnen.

 

Letter Hunt Alfabet Kleurplaten

Wat denk je van deze gratis ‘Letter Hunt’ kleurplaten voor je kinderen. Het is ontworpen voor kinderen in de laatste kleuterklas of voor starters in het eerste leerjaar, dit om op een speelse, maar educatieve manier het alfabet aan te leren.

Want dankzij deze en andere templates in Canva is het gedaan met saaie lesjes en werkbladen.

Het gebruik van letters zoeken is een toffe methode om het alfabet te leren. Deze set bestaat uit 26 pagina en is gratis. Het enige wat je moet doen is een gratis Canva account aanmaken en je kan aan de slag.

Je hoeft al de 26 pagina’s niet in één keer te gebruiken. Je kan elke dag rond een andere letter werken en dus één pagina per dag geven. Als je rond een bepaalde letter werkt, kan je de kinderen eerst op zoek laten gaan voorwerpen die beginnen met die bepaalde letter en ze nadien één van deze blaadjes geven. Laat de kinderen dan op het blad de juiste letter zoeken en inkleuren. Een voorbeeld; je werkt rond de letter P, je geeft de kinderen het werkblad P en laat ze op zoek gaan naar de letter P in dat werkblad.

Deze set is educatief en tegelijk heel gemakkelijk om mee aan de slag te gaan. Het is ook een erg populaire set in Canva en op het moment van schrijven is het al meer dan 60.000 keer gebruikt. Dus het enige wat je nog rest te doen is deze set uit te printen en aan de slag te gaan. En misschien ook nog vertalen naar het Nederlands als je dat een belangrijke optie vindt. En anders kan je er gewoon zo mee aan de slag..

Gratis Alfabet Kleurplaten Letter Hunt
Gratis Alfabet Kleurplaten Letter Hunt – Klik hier

Alfabet Kleuren Puzzel

Deze set van alfabet kleurplaten combineert letters kleuren met letter puzzelen. Deze set die je vindt in Canva is gratis en je kan er dus zomaar mee aan de slag. Het combineert verschillende toffe activiteiten.

Het ontdekken van de letters door in te kleuren, het helpen bij het lamineren, het uitknippen en uiteindelijk alles bij elkaar puzzelen. Wil je de moeilijkheidsgraad verhogen, dan kan je meerdere letters door elkaar leggen en je kindjes op zoek laten gaan naar de juiste puzzel. Het feit dat ze de puzzel zelf ingekleurd hebben maakt dat ze nog enthousiaster aan de slag zullen gaan.

Je kan deze oefening combineren met de andere alfabet oefeningen die je hier op deze pagina vindt.

Letter Kleurplaten Gratis
Letter Kleurplaten Gratis – Klik hier

Suiker Koekjes Alfabet Kleuren

De onderstaande kleurplaten zijn Canva Pro kleurplaten. Deze printables helpen je kinderen bij het identificeren van de 26 verschillende letters van het alfabet. Deze set heeft in totaal 7 werkbladen, met elk 4 letters op iedere pagina. Behalve op de laatste pagina, daar staan maar twee letters op. De kleurplaten zijn interessant omdat het alfabet omgetoverd is zijn naar suiker koekjes. Kinderen kunnen hun fantasie de vrije loop gaan en de kleurplaten erg kleurrijk inkleuren.

Na het downloaden kan je ze bijvoorbeeld allemaal tegelijk geven en ze laten inkleuren of ze per pagina of per letter laten inkleuren. Laat ze eerst de letter benoemen, een woord erbij bedenken en dan inkleuren.

Deze alfabet kleurplaten focussen eerst en vooral op het aanleren van het alfabet, maar ook de fijne motoriek wordt hierdoor erg gestimuleerd. Dus met deze templates heb je drie vliegen in één klap. Creativiteit, aanleren alfabet en ontwikkelen fijne motoriek.

 

Sugar Cookie Alphabet Coloring Worksheet
Sugar Cookie Alphabet Coloring Worksheet – Klik hier

Kerstmis Alfabet Kleurplaten

Als je in de mooiste tijd van het jaar op zoek bent naar een toffe activiteit om je kindjes mee bezig te houden net voor of tijdens de vakantie, dan zit je goed met deze Alfabet Werkbladen/Kleurplaten.

Ben je een ouder, een leerkracht of een begeleider, deze werkbladen kan je inzetten als je kinderen het alfabet concept hebben begrepen. Want deze printabels helpen je kinderen om hun probleem oplossend vermogen te ontwikkelen.

Deze set templates zijn Pro templates. Heb je geen Canva Pro account, kijk dan even in de sidebar en test Canva Pro eerst gratis uit. Je kan altijd annuleren, zodat je geen engagement hoeft aan te gaan.

Op deze werkbladen wordt aan de kinderen gevraagd de ontbrekende letters in te vullen en het alfabet af te maken. Kinderen kunnen nadien de kerstballen naar smaak en wens inkleuren.

In deze set vind je templates met hoofletters en kleine letters. Er zijn ook twee volledig ingevulde templates gemaakt waar het volledige alfabet op terug te vinden is. Dit is speciaal gemaakt, zo kan je gemakkelijk en snel verschillende versies van deze oefening maken. Je maakt ze op maat van het kind. Als je kind de moeilijke versie aan kan, dan laat je meer letters weg, heeft het wat meer moeite, dan laat je meer letters staan.

Oefening baart kunst, zeker als je hier regelmatig mee aan de slag gaat. En het leuke ontwerp dat je hier vindt gaat je kindje zeker aanmoedigen om hier enthousiast mee om te gaan.

Het enige wat je nog moet doen is de begeleidende tekst omzetten van het Engels naar het Nederlands en dan ben je klaar om te knallen.

Alfabet Kleurplaten Kerst
Alfabet Kleurplaten Kerst – Klik hier

Pasen Letter Kleurplaten

De werkbladen die je hieronder vindt werken hetzelfde als de Kerst Werkbladen/Kleurplaten die hierboven beschreven staan. Deze set van Canva templates is echter wel gratis en het enige dat je nodig hebt is een Gratis Canva account.

In deze set vind je enkel de optie om hoofdletters aan te duiden. Je kan heel gemakkelijk de aanpassing maken naar kleine letters. Zorg ervoor dat je al de letters selecteert en kies een ander lettertype. Kies daarna voor kleine letters in plaats van hoofdletters. Als dit niet tegelijk gaat, dan doe je dat even handmatig.

Pasen ABC Werkblad Set
Pasen ABC Werkblad Set – Klik hier

Bloemen Alfabet Kleurplaten

Met deze set van 26 Canva Pro templates, vergemakkelijk je het leerproces voor je kindje. Het leren van de letters van het alfabet is namelijk een zeer belangrijke stap om woorden te kunnen spellen. Met deze ‘Alfabet Kleurplaten’ gee je je kind de kennis van het ABC mee terwijl ze genieten van hun favoriete bezigheid, kleuren.

Kleurplaten Alfabet Bloemen
Kleurplaten Alfabet Bloemen – Klik hier

Gingerbread Letter Kleurplaten

Net zoals de Bloemen Alfabet Kleurplaten hierboven vind je hier een linkje naar Gingerbread Alfabet Kleurplaten. 26 templates, wel Canva Pro templates dus je hebt hier een Canva Pro account voor nodig. Ideaal om te gebruiken tijdens de feestdagen op het einde van het jaar, maar uiteraard kan het op elke andere dag van het jaar ook. Laat ze al kleuren en creatief het alfabet ontdekken met deze toffe printables.

Gingerbread A to Z Coloring Worksheet Set
Gingerbread A to Z Coloring Worksheet Set – Klik hier

Dieren ABC Alfabet kleurplaten

Met deze 26 gratis templates gaat je kindje aan de slag met het alfabet en woorden. Voor elke letter van het alfabet is een kleurplaat gezocht en nadien hebben ze ook nog eens de mogelijkheid om het woord te traceren.

Zoals je opmerkt gaan ze in deze templates niet echt de letters inkleuren, wel verschillende dieren die steeds beginnen met opeenvolgende letters uit het alfabet.

Dieren Alfabet Kleurplaten
Dieren Alfabet Kleurplaten – Klik hier

Alfabet Kleurplaat

Deze template is een Pro template, dus een Canva Pro account is vereist. Als je deze printable afdrukt kan je aan de slag gaan met het inkleuren van letter. Maak er een spelletje van en laat ze bijvoorbeeld elke keer een woord bedenken dat begint met die bepaalde letter, voor ze de letter inkleuren. Of eerst inkleuren en nadien een woord bedenken.

Alfabet Kleurplaat Werkblad
Alfabet Kleurplaat Werkblad – Klik hier

Alfabet Letters Traceren

Met deze template, het is een Pro template, ga je aan de slag met het alfabet en het traceren van letters. Nadien kan je er voor kiezen om de letters in te kleuren. Of je lamineert je printables en gebruikt ze steeds weer opnieuw door er met uitwisbare pen op te schrijven. Op die manier duurt het plezier van de template wel een eindje langer.

Het is een Pro template, omdat de elementen die er op staan, Pro elementen zijn. Het enige dat je misschien nog kan doen voor je deze template gaat afdrukken is de tekst van het Engels naar het Nederlands zetten. Het hoeft helemaal niet, alleen als het je stoort.

Letters Traceren Alfabet Werkblad
Letters Traceren Alfabet Werkblad – Klik hier

A to Z Coloring Pages

https://www.canva.com/p/templates/EAE73GnCwHk-alphabet-a-to-z-coloring-worksheet-set/

https://www.canva.com/p/templates/EAE8JkRlyUo-animals-alphabet-a-to-z-coloring-worksheet-set/

Wil je je kindje wat uitdaging geven of wil je wat meer Engelstalige templates, dan ben je met de bovenstaande alfabet kleurplaten aan het juiste adres. Van A tot Z maar dan in het Engels. Deze setjes bestaan telkens uit 26 templates. Het is de bedoeling het woord te traceren en dan de elementen in te kleuren. Of andersom. Geef hen al de kleurplaten tegelijkertijd of kies een letter van de dag en geef iedere dag een printable die bij die letter hoort.

Neem zeker eens een kijkje naar de templates. Dat doe je door op de link ernaartoe te klikken.

Je kan en mag creatief aan de slag gaan.

Heb je nog vragen?

Het is super tof dat je met één of meerdere van deze templates aan de slag gaat. De gratis templates zullen altijd gratis blijven, de Pro, daar heb je wel een Canva Pro account voor nodig. In de sidebar vind je een link naar een aanbod. Klik daar op en je kan je onmiddellijk aanmelden.

De link in de sidebar is een affiliate link. Deze website maakt gebruik van affiliate linkjes. Als je een aankoop doet via deze link, dan ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Dit kost jou geen cent extra, maar hierdoor kan mijn website wel blijven bestaan. Dus dan je wel hiervoor.

Je kan me ook op een andere manier steunen dat dat is door Canva templates van mijn Canva Creator Profiel te gebruiken. Ben je geïnspireerd door al de templates die je hierboven vindt, neem dan zeker ook eens een kijkje wat ik verder nog gemaakt heb. Ik dank je hier heel erg voor.

Heb je verder nog vragen of dit artikel of heb je een andere vraag. Shoot.. 🙂 [email protected]

Leestips!

Enkele leestips om je nog meer te verdiepen in Canva. Ik hoop dat je op deze manier extra veel zin krijgt om met Canva aan de

Thema Ruimte Templates in Canva

Achtergrond verwijderen in Canva

Ebook template maken in Canva

Hoe voeg je een lettertype toe in Canva? 

Canva verzamelpagina op deze website

Hoe maak je toffe Canva video’s

Een tabel maken in Canva? Hoe doe je dat?

Maak je CV aan in Canva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Letter hunt