Thema ruimte. Ben je op zoek naar leuke activiteiten voor je thema ruimte? Voor in je klas, als leuke ochtendactiviteit thuis of om je vakantie avonden mee op te vullen? Als het antwoord minstens één keer ja is, dan heb je geluk. Op deze blogpagina vind je verschillende toffe spelletjes terug die je kinderen nog vaak laten terug denken aan jouw thema ruimte.

De meeste van de spelletjes die je hier terug vindt zijn gratis te downloaden als je een gratis Canva account hebt, voor anderen heb je een Pro account nodig. Als je deze handige link volgt, dan kan je 45 dagen gratis gebruik maken van een Canva Pro en kan je alsnog alle templates gratis downloaden.

Moest je Canva nog niet kennen, dan raad ik je toch aan hier kennis mee te maken. Het is een fantastisch en zeer gemakkelijk te leren en te begrijpen software waar je als leerkracht, ondernemer of als ouder de mooiste dingen maakt om jouw publiek te entertainen.

Wil je meer te weten komen over Canva, check dan zeker deze verzamelpagina die ik hier op deze website heb gemaakt. Je gaat ogen tekort komen.

Thema Ruimte en Canva

In Canva staan verschillende educatieve spelletjes die je gratis kan gebruiken en downloaden. Hieronder vind je een toffe opsomming van een aantal spelletjes die ik zelf gemaakt heb en die je gratis kan gebruiken. De spelletjes zijn allemaal gemakkelijk aan te passen. Je kan de tekst of de kleur veranderen. En je kan ze personaliseren naar je voorkeuren en wensen. Of je laat je kids er mee aan de slag gaan en je gaat misschien wel versteld staan van de mogelijkheden.

Met deze templates en downloads houd jij je kinderen uren zoet. Ik ben ze zelf razend enthousiast over en kan niet wachten om met mijn zoon hiermee aan de slag te gaan.

Memory Game

Met deze memory game heb je uren plezier. Print de pagina’s 2x af (gebruik dikker papier zodat het niet doorschijnt), lamineer ze, knip ze uit, draai ze om en begin met spelen. Bij memory draai je alle kaartjes om, speel je met twee of meerdere spelers en is het de bedoeling dat je zo snel mogelijk twee dezelfde kaartjes terug vindt. De persoon met de meeste kaartjes wint.

Als je met jongere kinderen speelt, gebruik je minder kaartjes, als je een wat ouder publiek wil entertainen, gooi dan alle kaartjes in de strijd.

Deze template is een gratis template. Het enige wat je moet doen is een Canva account aanmaken, op de afbeelding klikken en je bent vertrokken.

 

Thema Ruimte Memory
Download de template: Thema Ruimte Memory hier

 

Ruimte Puzzel

De ruimte puzzel is gemaakt voor een jonger publiek. Een publiek dat vier of zes stukjes gaat pairen met elkaar. Je kan ervoor kiezen om de puzzels te lamineren of dit niet te doen. In een schoolse omgeving is het interessant om dit te doen, de puzzel kan dan door meerdere kinderhandjes gaan. Thuis wordt de puzzel misschien maar één keer gemaakt en dan is het zonde om te lamineren.

Dit is ook een gratis Canva template en kan je gebruiken na het klikken op de afbeelding hieronder. Je geeft je kindje de puzzels één voor één. Wanneer je de moeilijkheidsgraad wil verhogen geef je alle losse stukjes samen en is het iets moeilijker om de ruimte elementen te identificeren.

Het zijn in totaal acht puzzels. Vier van vier stukken, vier van zes stukken. Puzzelen maar.

 

Thema Ruimte Puzzel
Download de template: Thema Ruimte Puzzel hier

 

 

Ruimte Puzzel Kleurplaat

Als je kinderen graag kleuren en puzzelen dan zijn deze ruimte puzzel kleurplaten een absolute topper. Ik zie bij andere thema’s dat ze goed gebruikt worden, dus, ik ben er zeker van dat deze thema ruimte templates ook een grote hit gaan zijn.

Eerst kleuren, daarna puzzelen. Dan ben je toch weer een namiddagje zoet.

Deze templates zijn gratis, ze staan wel in het Engels, ik heb er geen Nederlandse versie van gemaakt, maar dat kan je zelf snel vertalen. Downloaden die handel. En aan de slag.

 

Thema Ruimte Puzzel Kleurplaat
Download de template : Thema Ruimte Puzzel Kleurplaat hier

 

Ruimte Flashcards

Met deze 24 ruimte flashcards laat je je kinderen weer een extra stukje space ontdekken. Je kan flascards op verschillende manieren gebruiken. Om objecten te herkennen of ze in te zetten je kids letters en dus woorden te laten herkennen. Dit in combinatie met een houten letterbord en de lieverds zijn uren zoet.

Je vindt de templates hieronder terug in het Nederlands of het Engels. Uiteraard kan je ze zelf nog naar een andere taal vertalen.

De templates die je ontdekt als je hieronder op de afbeelding druk zijn ook te vinden met je gratis Canva account. Have fun!

 

Thema Ruimte Flashcards
Download de Thema Ruimte Flashcards hier

Dit setje bestaat uit 4 pagina’s met telkens 8 flashcards. Wil je de Engelstalige flashcards? Die download je hier.

Teken de andere helft

Met de andere helft tekenen oefenen de kids symmetrie, wiskunde en hun teken skills. Ideaal dus om in de klas te presenteren als tussendoortje of gewoon op een vroege zondagochtend aan de keukentafel.

Als je op de afbeelding hieronder klikt, vind je 6  gratis Canva templates terug. De ene al wat uitdagender dan de andere, maar allemaal de moeite waard om eens te gebruiken tijdens een thema ruimte.

 

Thema Ruimte
Download: Thema Ruimte – teken de andere helft – hier

 

Ruimte telling

Is je kind gek op tellen? Dan komt deze ruimte telling goed van pas. Het is ontworpen voor de kleintjes die interesse hebben een leuke reken oefening. Je laat ze het aantal ruimte elementen tellen en schrijft nadien het aantal op. Om meer plezier te hebben van de downloads, kan je ze best vooraf even plastificeren, dan hebben je er dubbel zo lang plezier van.

 

Thema Ruimte Telling
Download Thema Ruimte Telling hier

Deze template ga je eventueel ook moeten vertalen, afhankelijk van je noden.

Ruimte Scrabble

Ben je op zoek naar een uitdagende taal oefening? Dan komt deze template waarschijnlijk handig van pas. Een potje scrabbelen, maar dan op papier. Druk de template af en zet de letter van het woord weer op de juiste plaats. Nadien verbind je ook met het juiste ruimte element. Een extra uitdaging natuurlijk, want dan moet je de juiste planeet kennen. Voor de voorwerpen is het iets gemakkelijker, de planeten zullen voor verwarring zorgen.

Om helemaal zeker te zijn van wat de juiste planeet is, doe je het volgende:

  • Klik in de Canva editor op het element waarvan je meer info wil hebben
  • Boven in de werkbalk vind je een info icoontje. Een rondje met de letter i in
  • Als je hier op klikt, lees je in de titel welk element dit is en dan heb je uiteraard je antwoord

De info knop is een handige tool als je meer informatie wenst over een bepaald element, zo weet je wie de ontwerper van het element is en kan je doorklikken naar zijn of haar profiel. En je kan via deze weg op zoek naar elementen uit dezelfde collectie door te klikken op ‘zie meer van dit / see more of this’.

 

Thema Ruimte Scrabble
Download : Thema Ruimte Scrabble hier

 

Space Sudoku

Space sudoku is ontworpen voor jonge kinderen die op zoek zijn naar een extra uitdaging. In plaats van te werken met cijfers wordt er gewerkt met plaatjes.

Deze gratis template vind je hier. 

Eerste, tweede of laatste?

Met deze template laat je de kinderen het eerste, tweede of laatste element in rij aanduiden. Een leuke oefening voor de kleintjes. Als extra kan je ook al de elementen uit een bepaalde rij gaan tellen of benoemen. Je mag hierin helemaal total loss gaan.

Deze template is gemaakt in het Engels, je gaat hem dan nog even moeten vertalen naar het Nederlands. Het is ook een gratis Canva template. Hoera!

Je vindt de template hier

Tel en Markeer

Met deze gratis Canva template zet je de kids aan het denken. Laat ze maar eens tellen en het juiste getal zoeken. Hierbij oefen je alvast het herkennen van getallen. Deze template ga je wel moeten vertalen naar het Nederlands indien gewenst.

Thema Ruimte
Download : Thema Ruimte – Tel en markeer – hier

Sterrenbeelden Flashcards

Misschien iets pittiger en zeker flashcards voor wat oudere kinderen. Maar wat dacht je van sterrenbeelden die in de sterren beschreven staan. Als je nog een tikkie uitdagender wil, dan kies je toch gewoon voor de Engelstalige in plaats van de Nederlandstalige flashcards.

Deze template is een gratis template en aan te passen naar de huidige behoeften. Klein puntje misschien.. Je gaat deze template nog naar het Nederlands moeten vertalen.

Je vindt thema ruimte Sterrenbeelden Flashcards Engels hier

Vul aan tot 5

Download onderstaande template en laat je kids op een leuke manier oefenen met hoofdrekenen. Deze template is gratis en kan je in de les, in de klas , thuis of op vakantie gebruiken. Het aantal planeten bijtekenen tot je het getal 5 bekomt. Dat is de opdracht.

Thema Ruimte
Download Thema Ruimte – Vul aan tot 5 – hier

 

 

Ruimte kleurplaat

De volgende kleurplaat is een Canva Pro template. Hieronder vind je een link naar een gratis Canva Pro trial van 45 dagen.

Ruimte en astronauten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Misschien dat je even de titel nog wil aanpassen, deze staat in het Engels en niet in het Nederlands.

Thema Ruimte Kleurplaat
Download : Thema Ruimte Kleurplaat hier

Engelstalige Spacewoordzoeker

Zin of nood in een extra uitdaging? Leg dan deze ruimte woordzoeker in het Engels maar eens voor in de klas, thuis of op vakantie.

Deze template is een pro template, dit betekent dat je een Canva Pro account moet hebben wil je deze gratis kunnen gebruiken. Geen nood, met de afbeelding hieronder vraag jij je gratis pro account voor 45 dagen aan. Klopt ja, dan is hij ook gratis. Heb je een leerkrachten account, dan kan je hem gewoon zo downloaden en moet je niets extra betalen.

 

Download deze woordzoeker hier

 

Ruimte Poster

Nood aan extra ruimte tegen de muur? Download dan snel deze super gave poster. Het is ook een pro template, dus heb je een Canva Pro account of een teacher account nodig om hem gratis te gebruiken.

De poster staat ook in het Engels, je gaat hem eerst nog moeten vertalen wil je hem in het Nederlands hebben.

Download de Ruimte Poster hier

Hoe geraak je aan deze Thema Ruimte templates?

Als je nog nooit met Canva gewerkt hebt, dan leg ik je hieronder even uit hoe je aan deze templates geraakt en hoe je ze op jouw computer krijgt.

Klik je in dit artikel op de afbeelding van de template die je wil gebruiken. Als je nog geen Canva account hebt, dan ga je deze eerst aanmaken. Canva gaat hier hier dan wel de nodige instructies voor geven. En onthoud, Canva is gratis en de meeste van de templates die je in dit artikel vindt, zijn ook gratis. Dus, je moet nergens iets voor betalen.

Wanneer je een account hebt en nogmaals op je favoriete template in deze blog klikt, dan kom je op een soort van landingspagina van de template terecht en door dan nog een keertje te klikken kom je in de Canva editor terecht. Hier kan je dan nog de nodige aanpassingen maken aan de template. Kleur, lettertype, tekst,.. wat jij wil. Of je laat hem zoals hij is en gebruikt hem zoals je hem vindt.

Eenmaal tevreden met je template ga je rechts boven op zoek naar de witte knop ‘share of delen’. Hier klik je op en dan ga klik je op de download button. Je kiest voor PDF print en je kan dan de templates downloaden. Uiteraard kan je ook kiezen om ze in een ander file type af te drukken. Maar als het is om af te drukken via je thuisprinter, dan is een PDF de beste optie.

Je kiest welke pagina’s je in je pdf wil terugvinden en klikt daarna op de download button. Tadaaa… ze staan bij je downloads op je computer en het plezier kan beginnen.

Meer over Canva?

Wil je meer weten over Canva? Check dan zeker deze verzamelpagina die ik voor je gemaakt heb. Wil je meer templates van mijn Canva Creator profiel bekijken? Wel die link vind je hier. Altijd tof als jij één van mijn templates gebruikt.. That makes me happy. Happy Dance