Spread the love

Woordkaarten Peuters. Als je daar naar op zoek bent, dan heb ik fantastisch nieuws voor je. In deze verzamelblog geef ik je verschillende linkjes naar woordkaarten voor peuters die je gratis kan downloaden. En als je wil, kan je ze zelfs nog aanpassen. Tekst, kleur en zelfs elementen als het nodig is. Ben je benieuwd waar je hiervoor terecht kan? Lees dan zeker verder.

Woordkaarten Peuters

Zelf gebruik ik thuis ook wel regelmatig woordkaarten. Niet voor mezelf, maar voor mijn zoontje. Zo vergroot ik niet alleen zijn woordenschat, hij leert ook verbanden leggen binnen een bepaald thema.

Thuis of in de klas, je gebruikt deze woordkaarten waar je maar wil.

De woordkaarten waar ik het in deze blog over heb, vind je allemaal terug in Canva. Ze zijn gratis, je maakt alleen een gratis Canva account aan als je dit nog niet gedaan hebt.

Door op onderstaande afbeeldingen door te klikken, kom je uiteindelijk in de Canva editor terecht, daar kan je je aanpassingen maken of ze afdrukken zoals ze zijn.

Woordkaarten Peuters Winter

Deze set woordkaarten bestaat uit twee pagina’s en 16 woorden. Het is gemakkelijk af te drukken en aan te passen. De woordkaarten bevatten de volgende woorden: laarzen, dikke trui, jas, sjaal, oorwarmers, muts, handschoenen, sok, boom eikel, kerstbal, eekhoorn, hert, dennenboom, vos en zuurstok. Deze woorden hebben op de één of andere manier met winter te maken, ideaal dus voor de kids om connecties te leren leggen.

Woordkaarten Peuters Winter Werkbladen Set
Woordkaarten Peuters Winter Werkbladen Set – klik hier

Een spelletje

Een leuk spelletje om met deze kaartjes te doen, is ze te verstoppen in de tuin, – ja, uiteraard als het gesneeuwd – heeft en je kindje op zoek te laten gaan naar al de of bepaalde kaartjes. Of laat ze de kaartjes zelf verstoppen en dan moeten mama of papa ze zoeken. Zorg ervoor dat ze het je niet te moeilijk maken.. 😉

Woordkaarten Herfst

Het setje woordkaarten in het thema herfst bestaat uit drie pagina’s met in totaal 21 woorden. Deze set is uiteraard verder uit te breiden als je verder op zoek gaat naar herfst elementen in Canva. De woorden die je tegen komt op de kaartjes zijn: beer, pompoenen, eekhoorn, bloemen, esdoornblad, eikel paddenstoelen, wasbeer, taart, egel, bever, wandelboots, boeken, eikenblad, trui, warme choco, vos, uil, bloemen, hert en konijn.

Een leuk spelletje

Neem de kaartje in de herfst mee naar buiten en ga op zoek naar al de dieren, blaadjes en voorwerpen die op de woordkaarten staan. Vind je alles in je achtertuin of moet je hiervoor wat verder rijden?

Woordkaarten Circus

De woordkaarten met het thema circus bestaat uit twee pagina’s en 16 woordkaarten. In Canva zelf vind je nog meerdere elementen die bij dit onderwerp passen, dus je kan je helemaal laten gaan en nog woordkaarten bij maken.

De woorden die je vindt in de set door op onderstaande afbeelding te klikken zijn: popcorn, ticket, leeuwentemmer, hotdog, circus directeur, acrobaten, circus tent één wieler, vuurspuwer, trapezewerker, circuspaard, ballonnen, bezoeker, circusleeuw, kegels en clown.

 

Woordkaarten Circus
Woordkaarten Circus – klik hier

 

Een leuk spelletje

Wat denk je ervan om eens een echt circus te bezoeken en te kijken of je alle activiteiten van de kaartjes terug vindt in het echte leven. Als er geen circus in jouw buurt speelt, dan kan je er ook altijd een memory game van maken. Druk de kaartjes twee keer af en ga op zoek naar dezelfde. Ideaal voor kleine kindjes, want de kaartjes zijn relatief groot.

Woordkaarten Huisdieren

Huisdieren ontdekken, dierengeluiden nadoen, je kan het allemaal bewerkstelligen met deze set woordkaarten. In totaal twee pagina’s en 16 woordkaarten. De dieren die je op de flashcards vindt zijn: konijn, vogel, kalkoen, kuiken, schildpad, kat muis, hond, poedel, kip, eend, vis hagedis, krekel, spin en vlieg. Uiteraard kan je deze flashcards nog uitbreiden door in Canva op zoek te gaan naar meerdere huisdieren. Je vindt ze ongetwijfeld, maak je daar maar geen zorgen over.

 

Woordkaarten Huisdieren
Woordkaarten Huisdieren – klik hier

 

Een leuk spelletje

Laat je kindje de dieren benoemen en het dierengeluid maken. Ga daarna in je straat, bij familie of de buren op zoek naar de dieren die op de woordkaartjes staan. Fun verzekerd.

Woordkaarten Dino’s

Ze zijn niet zo uitgebreid deze reeks woordkaarten met als thema dino’s. Dat komt omdat er weinig gratis dino’s te vinden zijn in Canva, maar goed, het is een start en je kan er mee aan de slag. Je kan uiteraard deze reeks uitbreiden als je een Canva Pro gebruiker bent of wanneer je het niet zo erg vindt als de juiste stijl van element niet helemaal bij elkaar past. Om deze woordkaarten in de Canva bib gepubliceerd te krijgen, moest ik hier rekening mee houden, vandaar dat de kaartjes zo beperkt zijn.

Deze set woordkaarten bestaat uit één pagina en acht flashcards. De dino’s die je terug vindt op de kaartjes zijn: Elasmosaurus, Diplodocus, Stegosaurus, Pterodactylus, Parasaurolophus, Triseratops, Brachiosaurus, Spinosaurus.

 

Woordkaarten Dino
Woordkaarten Dino – klik hier

 

Een leuk spelletje

Heb je thuis een zoon of een dochter die gek is op dino’s, haal dan je collectie dinosaurussen boven en laat ze op zoek gaan naar het juiste exemplaar. Mijn zoon kende eerder de namen van zijn dino’s dan dat hij interesse heeft in cijfers en getallen.. o jee..

Woordkaarten Fruit

Als je op zoek bent naar een mooi setje woordkaarten voor het thema fruit, dan heb je ze hier wel gevonden. Deze set bestaat uit twee pagina’s en 16 kaartjes. De fruitjes die op de kaartjes staan zijn: perzik, sinaasappel, kersen, peer, banaan, lychee, meloen, bosbes, appel, watermeloen, citroen, pompelmoes, mango, kokosnoot, avocado en stervrucht. Deze kaarten wijn volledig aanpasbaar en je kan ze ook aanvullen met andere fruit elementen die je in de Canva bibliotheek vindt. Aan jou de keuze.

 

Woordkaarten Fruit
Woordkaarten Fruit – klik hier

 

Een leuk spelletje

Ga naar de markt met de kaartjes, laat de kinderen een kaartje trekken, de kaart benoemen en laat ze dan op zoek gaan naar het fruitje bij een bepaalde groentekraam. Of, om het een tikkeltje spannender te maken, ga naar bv een kraam met brood en laat ze daar op zoek gaan naar een fruitje. Al snel zullen ze er achter komen dat de bakker geen pompelmoes verkoopt. Maar misschien vinden ze wel een banaan op een stukje vla.. wie weet.

Woordkaarten School

Om je kinderen goed voor te bereiden op het nieuwe schooljaar dat start, vind je misschien wel deze woordkaarten met het thema school interessant om mee aan de slag te gaan. Deze set bestaat uit twee pagina’s met in totaal 16 woordkaarten en een pagina met resources. Hierdoor kan je snel en gemakkelijk meerdere woordkaarten rond dit thema maken.

De woorden die je terug vindt op de woordkaarten zijn: school, rekenmachine, boekentas, krijtbord, microscoop, schaar, schoolbel, wereldbol, paperclips, puntenslijper, beker, potloden, uniformen, meetlatten, schriften, waterverf. En uiteraard vind je op de resources pagina meerdere elementen die je kan verwerken in je thema.

 

Woordkaarten School
Woordkaarten School – klik hier

 

Een woordkaarten peuters spelletje

Laat de kinderen de elementen benoemen die op de kaartjes staan en bespreek nadien of ze dit nodig hebben tijdens hun lessen.

Woordkaarten Boerderij

Wie is er nu niet gek op de boerderij. Regelmatig vind je ons in het weekend terug op een kinderboerderij of een schapenboerderij. Voor mij de ideale moment om mijn zoontje meer te leren over deze manier van leven. Het is voor hem elke keer een nieuwe belevenis, want elke keer spot hij andere zaken of dieren.

De woordkaartjes met het thema boerderij vind je ook in Canva. Deze set bestaat uit drie pagina’s met in totaal 24 kaartjes. Je vindt op deze kaartjes geen boerderijdieren terug, wel gereedschap of groenten die op de boerderij worden gekweekt.  De woorden die je vindt op de kaartjes zijn: tractor, stal, graan, riek, wildeman, maïskolf, kruiwagen, pompoen, schop, molen, eieren, gieter, melkfles, kool, appel, wortel, ui, handschoenen, hok, hark, grasmaaier, kniptang, tuinslang, windmolen.

 

Woordkaarten Boerderij
Woordkaarten Boerderij – klik hier

 

Een tof spelletje

Een tof spel om te spelen met deze kaartjes, is ze eerst te benoemen en ze dan te ordenen. Wat is om te werken, wat is om te eten. Gereedschap en groenten dus.

Woordkaarten Zeedieren

Toen ik onlangs vroeg welke woordkaarten af te drukken, koos mijn zoontje als eerste voor de zeedieren. Hij heeft interesse voor alles wat onder water leeft. En nog meer nadat hij het waterleven aan de Spaanse Costa onlangs voor het eerst heeft mogen ervaren. Misschien hebben jouw kindjes hier ook een voorkeur voor; dan kan je gerust aan de slag gaan met deze gratis woordkaarten.

Deze collectie bestaat uit twee pagina’s en 16 woordkaarten. De woorden op de kaarten zijn: kwal, zeeschildpad, inktvis, zeester, vis, walvishaai, schelp, school, mossel zeewier, schelp, haai, zuilkoraal, rog, walvis, koraaltak.

De kaartjes kan je zeker nog uitbreiden als je in Canva zelf op zoek gaat naar gratis elementen. Je mag helemaal los gaan.

 

Woordkaarten Zeedieren
Woordkaarten Zeedieren – klik hier

 

Een tof spelletje

Sla één of meerdere van je onderwater wereld boeken eens open en laat je kindje eens de dieren op de woordkaartjes terug zoeken in de boeken. Laat ze ze benoemen en beschrijven.

Woordkaarten Sprookjes

Deze woordkaartjes met het thema sprookjes is niet zo heel erg uitgebreid. Het was niet zo gemakkelijk om in Canva gratis elementen rond dit onderwerp te vinden. Vandaar dat het zo beperkt is. Deze woordkaartjes bestaat uit 1 pagina en 8 kaartjes. Net goed genoeg om mee aan de slag te gaan. De woorden die je terug vindt op deze kaartjes zijn: koets, prinses, vlinder, sterren, kasteel, unicorn, taart en bloemen.

 

Woordkaarten Sprookjes
Woordkaarten Sprookjes – Klik hier

 

Een tof spelletje

Wat zou je ervan vinden om de fantasie van je kindje eens helemaal de vrije loop te laten gaan. Je kindje moet een verhaaltje verzinnen met de kaartjes die hij of zij te zien krijgen. Je kan het gemakkelijk maken en maar twee kaartjes tonen waar ze een verhaaltje rond bouwen of je kan ze alle acht laten zien en dan wordt het al wat spannender.

Woordkaarten Jungle

In de jungle, de grot jungle.. wat is er passender om over de jungle en zijn dieren te leren.. inderdaad, beginnen met het gebruiken van woordkaarten over dit thema. In Canva vind je een setje dat bestaat uit twee pagina’s en 16 kaarten. De woorden die op deze kaartjes staan zijn: aap, flamingo, toekan, leeuw, krokodil, luipaard, zebra, giraf, olifant, kikker, tijger, tapir, everzwijn, vogel, slang, antiloop. Met deze kaartjes kan je alvast beginnen en als je uitbreiding zoekt, dan duik je in de Canva bib en ontdek je hoogstwaarschijnlijk nog meer jungle dieren.

 

Woordkaarten Jungle
Woordkaarten Jungle – klik hier

 

Een interessant spelletje

Vermoedelijk kan je niet naar de jungle trekken om daar de dieren te spotten, maar misschien kan je wel naar een dierentuin gaan en daar wilde jungle dieren eens van dichtbij bekijken. Ooit stonden we zelf op een meter afstand van een giraf. Dat was bijzonder interessant om te zien. Er was geen omheining, enkel een beekje tussen ons en de giraf.

Woordkaarten Peuters Vormen

Op een inspirerende manier vormen leren doe je met deze woordkaarten. Voorwerpen zijn duidelijk getekend, zodat het voor een kindje gemakkelijk is een bepaalde vorm uit dit element te herkennen. Deze set bestaat uit vier pagina’s. drie pagina’s met woordkaarten en 1 pagina met resources. Zo kan je zelf nog uitbreidingen maken.

De woorden op deze flitskaarten zijn: rechthoek, driehoek, circel, ovaal en vierkant. de woorden herhalen zich dan over al de pagina’s.

 

Woordkaarten vormen
Woordkaarten vormen – klik hier

 

Een boeiend spelletje

Als je kindjes deze kaartjes goed begrijpen, kan je misschien thuis op zoek gaan naar voorwerpen waarvan de vorm zeer duidelijk is. Geef hen een opdracht als “zoek drie voorwerpen die de vorm van een circel hebben’

Woordkaarten Kerst Hoofdletters

De woordkaarten met als thema kerst en hoofdletters bestaat uit drie pagina’s en 26 kaartjes. Voor elke letter van het alfabet dus 1 woordkaartje.

 

Alphabet Uppercase Christmas Flashcards
Alphabet Uppercase Christmas Flashcards – klik hier

 

Een spel in kerstsfeer met woordkaarten peuters

Druk de kaartje twee keer af en maak van deze woordkaarten een memory game. Om ter snelst zo veel mogelijk koppels vinden is dan de boodschap.

Woordkaarten Kleur

Kerst

Als je tijdens de kerstperiode met je kindje rond kleuren wil werken, dan kunnen deze flashcards handig zijn. Het enige dat je nog wel gaat moeten doen, is ze vertalen naar het Nederlands. Maar dat is geen biggie en heb je op twee minuten gedaan. Deze set woordkaarten bestaat uit twee pagina’s en 16 woordkaarten. De volgende kleuren komen aan bod: geel, blauw, groen, bruin, roos, rood, paars, oranje, grijs, zwart, wit, zalm, licht groen, donker groen, licht blauw, donker blauw.

Er zijn veel nuances te maken in kleuren. Je kan dus uiteraard deze set oneindig gaan uitbreiden. Je kan je hier helemaal in gaan uitleven. Ik ben benieuw naar de resultaten.

Pasen

Ook voor wanneer het Pasen is, is er een setje te vinden in Canva. Deze flashcards bestaan ook uit twee pagina’s en 16 woordkaarten. De kleuren hierboven benoemd komen ook terug in deze set. Deze set ga je ook even moeten vertalen, indien je dit wenst.

Voor deze set woordkaarten – klik hier

Een kleurig spelletje

Nadat je kindje de kleur benoemt heeft op de kaart, kan je ze laten zoeken naar voorwerpen met diezelfde kleur. Fun verzekerd.

Woordkaarten Weer

Deze set woordkaarten is populair. Ze worden vaak gebruikt en dat is omdat het tof is om op deze manier over het weer te leren. Deze set bestaat uit twee pagina’s en 12 woordkaarten. Dit zijn de woorden die op de flitskaarten staan: bliksem, zon, regendruppel, tornado, regen, grijze wolk, volle maan, hagelsteen, regenboog, ster, volle maan, witte wolk.

Het enige puntje is dat je deze kaartjes nog even naar het Nederlands moet omzetten. Maar dat kan je perfect zelf, omdat het aanpasbare woordkaartjes zijn.

woordkaarten weer
woordkaarten weer – klik hier

En weer een spelletje

Elke ochtend bij het opstaan kan je door de kaartjes gaan en je kindje laten zoeken naar het weer van de dag. Perfect in te bouwen als ritueel. Zo zal de weer woordenschat zeer snel uitgebreid worden.

Woordkaarten Vlaggen

Okay, misschien zijn de woordkaarten vlaggen niet onmiddellijk geschikt voor de peuter, maar je weet natuurlijk nooit. Misschien is je kindje wel een super fan van verschillende landen en kan ie niet wachten om meer te leren over vlaggen en landen.

Deze set woordkaarten is gratis, bestaat uit twee pagina’s en 16 woordkaarten. Op het einde heb ik nog twee pagina’s resources toegevoegd, dus je kan je eigen woordkaartjes maken. De landen die je terug vindt op de reeds gemaakte woordkaartjes zijn: Spanje, Engeland, België, Nederland, Frankrijk, Denemarken, Finland, Duitsland, Noorwegen, Slovakije, Bulgarije, Griekenland, Roemenië, Macedonië, Amerika, Turkije. Voeg er de andere landen nog aan toe en je kan al een eindje op weg.

 

Woordkaarten Vlaggen
Woordkaarten Vlaggen – vind je hier

 

Een opzoek spelletje

Dit spelletje gaat vermoedelijk niet lukken voor de allerkleinsten, maar neem een kaart en trek de atlas open. Ga op zoek naar de verschillende landen in die boeiende boek. Zo leren ze niet alleen hun woordenschat en landen kennis vergroten. Ik kan in ieder geval niet wachten tot mijn zoontje oud genoeg is om hier mee aan de slag te gaan.

Woordkaarten Lichaamsdelen

In Canva zijn een aantal setjes woordkaartjes over lichaamsdelen te vinden. De ene al wat meer basic, de andere wat moeilijker. Het enige wat je nog gaat moeten doen, is de woorden vertalen naar het Nederlands.

Hieronder vind je een opsomming van de setjes en hun woorden:

Setje 1: arm, elleboog, lippen, hand, vingers, tanden, borstkas, tong, schouder, haar, enkel, oor, neus, knie, heupen, kin, hoofd, nek, been, achterwerk, voet, ogen, wangen en tenen.

Je vindt dit setje hier

Setje 2: longen, maag, hart, nieren, blaas, ingewanden, lever, hersenen

Je vindt dit setje hier 

Setje 3: tenen, enkel, hoofd, hand, elleboog, been, tong, ogen, knie, neus, oog, arm, borstkas, tanden, oor, mond

Je vindt dit setje hier

Setje 4: enkel, ribben, elleboog, vingers, ruggengraat, arm, schedel, vinger, heupen, knie, tenen, been skelet

Je vindt het setje hier

Een leuk spelletje met woordkaarten peuters

Laat je kindje nadat ze de woordjes herkent hebben op de kaartjes op zoek gaan naar de juiste lichaamsdelen, bij zichzelf, de mama of papa of de buurvrouw. have fun!

Hoe deze woordkaarten voor peuters afdrukken?

Ben je tevreden van je woordkaarten, dan kan je ze afdrukken.

Je bent in de editor en kiest rechts boven de ‘share – delen’ button, daarna kies je voor ‘downloaden’. Het bestandstype dat je voor deze printables kiest is ‘PDF Print – PDF Afdrukken’, je selecteert het aantal pagina’s die je wil afdrukken en bij kleurruimte kies je voor CMYK als je deze prints bij de drukker laat afdrukken, anders laat je het maar gewoon op RGB staan. Tenzij je thuis een CMYK printer hebt staan. Hit the download button en je printables worden op je computer gedownload.

Hoera!! Je kan aan de slag!

Leestips!

Heb je zin om je nog wat meer te verdiepen in blogs die ik geschreven heb? Check dan onderstaande linkjes.

Vormen leren voor peuters en kleuters

Thema Ruimte Templates in Canva

Letter Kleurplaten in Canva

Geboorteposter Sterrenbeelden

Tafels Oefenen Werkbladen

Woordkaarten Vormen

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen over woordkaarten peuters of een ander artikel? Stuur me dan als de bliksem een mailtje [email protected] en ik probeer je asap te antwoorden.

Deze website en affiliate marketing

Deze website maakt gebruik van affiliate marketing, als je op één van de affiliate linkjes klikt en een aankoop doet, dan krijg ik hiervoor een kleine commissie. Jij betaalt hier niets extra voor, hebt bedrijft geeft me als het ware een bedankje voor de doorverwijzing. Dus, moest je zo een aankoop doen, dan dan ik je hier heel erg voor.