Spread the love

Vormen leren met peuters en kleuters, dat kan je nu allemaal heel gemakkelijk doen, thuis of op school, dankzij Canva.

Zelf heb ik een zoon van vier op het moment van schrijven. Het is een nieuwsgierig mannetje en al een tijdje verwerk ik educatieve elementen in zijn spel. Zo zijn we samen gek van vormen en omdat te vieren heb ik een aantal Canva templates gemaakt om dit proces te ondersteunen. In deze blog geef ik je een aantal leuke uitdagingen mee en vertel ik je hoe je dit zelf maakt in Canva. Lees dus zeker door tot het einde.

Vormen Leren door te matchen

Gebruik de gratis Canva templates die je hieronder vindt, download ze, plastificeer de handel en knip de kaartjes uit. Leg ze op tafel, op je speelmat of verstop ze in huis. Laat je kindje de vormen zoeken, ontdekken en per categorie samen leggen. Benoem elke keer de vorm van één van de kaartjes en enthousiasmeer je kleintje om hetzelfde te doen.

Om het wat spannender te maken kan je de kaartjes opnieuw afdrukken, maar dan op karton of kleding plakken. Het is een beetje extra werk, maar wel heel erg leuk om te doen.

Met deze gratis templates kan je je fantasie helemaal de vrije loop laten gaan en er allerlei toffe activiteiten mee

Vormen Oefenen
De templates ‘Vormen Oefenen’ vind je door op de link hier te klikken

De template die je hieronder vindt gaat ook over vormen matchen, al is hier een grotere moeilijkheidsgraad aan verbonden en gaan de kiddo’s iets beter moeten uitkijken. De templates zijn Pro. Check zeker de oefening door op onderstaande afbeelding door te klikken.

Vormen Oefenen
De templates ‘Vormen Oefenen’ vind je hier

Vormen oefenen door te tellen

Met de gratis Canva templates die je hieronder vindt, ga je vormen oefen door de kanten te tellen. Bijvoorbeeld. Een driehoek heeft drie kanten. Een cirkel heeft geen kanten. Hierdoor hoort je kindje jou dit zeggen en gaat het het toch ergens opslagen in het geheugen. Dit wil niet zeggen dat je kindje dit al zelf kan benoemen, maar als ze er vaker mee in contact komen, zal alles vlotter opgeroepen kunnen worden.

Nadien kan je de blaadjes ook gebruiken om te tracen en in te kleuren zoals je bij het volgende puntje kan lezen.

De templates ga je eventueel wel nog naar het Nederlands mogen vertalen. Maar ze zijn gratis en dat is ook al iets, nietwaar?

Vormen oefenen
De templates ‘Vormen oefenen’ vind je hier

Vormen leren door te tracen

In Canva vind je een heleboel templates die je helpen bij het tracen van vormen. Gratis en Pro templates. Want, geef nu zelf eens toe. Het is toch een toffe manier om in contact te komen met leuke basis vormen op deze manier.

Nadat je één van de templates hebt afgedrukt kan je helemaal wild gaan. Je kan kleurtjes gebruiken, maar ook stiften, wasco’s, vingerverf om die vormen te volgen. Nadien kan je kindje uiteraard ook de vorm nog inkleuren of volplakken met gekleurd papier, krantenpapier, you name it.

Als je de templates wil hergebruiken, dan lamineer je de pagina’s eerst en gebruik je speciale stiften die je later gemakkelijk weg kan vegen. Vooral handig als je papier wil besparen en de pdf’s opnieuw wil gebruiken.

Wat belangrijk is tijdens het knutselen en het overschrijven is dat je steeds weer de vormen blijft benoemen en dit voor, tijdens en na het leer – spelmoment.

Gebruik zeker de zoekfunctie van Canva om op zoek te gaan naar ’tracing shapes’ je komt er tientallen tegen.

Via deze linkjes kom je  werkbladen ‘vormen leren’ van mij tegen. Het is wel Canva Pro. Maar als je naar de zijkant van deze wegpagina kijkt, zie je een link om Canva Pro 45 dagen gratis uit te testen.

Vormen leren: Sterren Werkblad

Vormen Leren: Driehoeken Werkblad

 

Vormen oefen door ze uit te knippen

In Canva heb ik een aantal gratis blaadjes gemaakt waar de kids vormen kunnen uitknippen. Deze oefening zal iets te moeilijk zijn voor een driejarige kleuter, maar kan perfect gedaan worden als hij of zij 5 is. Of vroeger of later.. want elk kind ontwikkelt op zijn eigen tempo.

Deze template om vormen te leren is misschien al voor de iets gevorderde kleuter. Op de templates vind je meer dan de basis vormen en de kindjes kunnen na het tracen en het kleuren de vormen uitknippen. Deze set bestaat uit 12 pagina’s en het zijn Canva Pro templates. Je vindt ze door op onderstaande link te klikken.

Vormen leren door vormen te knippen

Maar uiteraard ben ik ook voor je aan de slag gegaan en heb een gratis variant gemaakt. Hieronder vind je linkjes naar gratis templates – vormen knippen basisvormen -. Je vindt een template voor cirkels en één voor rechthoeken. De tekst en uitleg staan in het Engels, maar dat kan je snel even vertalen of helemaal weglaten. Ze templates zelf zijn gratis, je moet dus alleen een gratis Canva account aan maken en je bent vertrokken.

Vormen leren: cirkels knippen

Vormen leren: vierkanten knippen

Vormen leren met flashcards

Een toffe manier om vormen te leren is door het introduceren van flashcards. Als je op de afbeelding hieronder klikt komt je bij een gratis setje vormen leren in Canva uit. Het is een gratis setje dat bestaat uit 24 verschillende flashcards. Achteraan heb ik een resource page toegevoegd dus je kan altijd nog meer flashcards maken.

Wil je leren hoe je zelf flashcards maakt in Canva? Lees dan zeker dit artikel.

Wil je deze templates in het Engels? Daar heb ik ook een linkje van en dat vind je hier.

Shapes Flashcards

 

 

Hoe deze templates afprinten?

 

Om deze template af te drukken ga je naar de ‘Share‘ button en kies je voor ‘Download‘. Kies voor ‘PDF Print’ en duid de juiste pagina’s aan die je wil downloaden. Je kiest het ‘CMYK‘ kleurmodel als je deze printables door de drukker wil laten afdrukken. maar dat is waarschijnlijk niet de bedoeling, dus hoef je je verder niet teveel zorgen te maken over het juiste kleurmodel. Vroeger had je zelfs deze optie niet in Canva en werd alles in ‘RGB’ gedownload. Dus no worries!

Eenmaal de bovenstaande stappen uitgevoerd kan je gaan genieten van de templates.

Gratis vormen ontdekken?

In de video die je hieronder treft laat ik je zien waar in Canva je gratis vormen vindt om mee aan de slag te gaan.

Wil je meer templates ontdekken?

Wil je meer templates ontdekken? Check dan zeker mijn Canva Creator account en laat je helemaal gaan met downloaden.

Verder heb ik nog specifieke blogs geschreven. Die vind je hieronder terug:

Leestips!

Thema Ruimte Templates in Canva

Letter Kleurplaten in Canva

Geboorteposter Sterrenbeelden

Tafels Oefenen Werkbladen

Woordkaarten Vormen