Kleurenwiel – Color wheel

Het kleurenwiel is in 1666 uitgevonden door Isaac Newton* – wist je dat, I had no idea- , deze briljante man heeft het hele kleurenspectrum in een wiel gegoten. Hieruit is de kleurentheorie ontstaan. Deze theorie is de  basis het kleurenwiel, het geeft je een duidelijk beeld van de verhoudingen tussen de verschillende kleuren.

Je ontdekt of kleuren in harmonie zijn met elkaar – wanneer ze goed bij elkaar passen – door de regels van de verschillende kleuren combinaties te volgen.

Er zijn 2 types van kleurenwiel

  1. RYB (Red – Yellow – Blue) of primaire kleuren in het offline leven. Gebruikt door kunstenaars, zie nu drie tubes – rood/geel/blauw – voor je. Als je verschillende hoeveelheden van deze kleuren gaat combineren, kan je elke kleur bij elkaar mixen
  2. RGB (Red – Green – Blue) ontworpen voor online gebruik. Canva’s kleurenwiel is RGB

Verschillende kleurencombinaties

Hier vind je het ‘Canva Color Wheel’ en ook meer informatie over kleurentheorie.

Ter illustratie heb ik één kleur uit mijn huisstijl genomen, deze wordt in elke kleurencombinatie gebruikt. De groene kleur is dus een kleur van mijn huisstijl.

 

 

 

Complementary

Complementaire kleuren zijn twee kleuren die over elkaar liggen in het kleurenwiel. Deze combinatie zorgt voor een hoger contrast en zien er samen ziet deze combo er prominenter en helderder uit.

Complementary - Color Wheel Canva
Complementary – Color Wheel Canva

Monochromatic

Eén basiskleur met drie schaduwen, tonen of tinten, dit levert een subtiele kleurencombinatie op.

Monochromatic - Color Wheel Canva
Monochromatic – Color Wheel Canva

Analogous

Analoge kleuren liggen dicht tegen elkaar aan. Kies in het color wheel van Canva één basiskleur, Canva doet de rest.

Analogous - Color Wheel Canva
Analogous – Color Wheel Canva

Triadic

Drie kleuren die evenwijdig van elkaar in het kleurenwiel liggen. Dit levert een hoog contrast op, maar minder dan de complementaire kleuren.

Triadic - Color Wheel Canva
Triadic – Color Wheel Canva

Tetradic

Vier kleuren die evenwijdig van elkaar in het wiel der kleuren liggen. Kies één kleur uit als dominante kleur en laat de rest accentkleur zijn.

Tetradic - Color Wheel Canva
Tetradic – Color Wheel Canva

 

* Check even Google afbeeldingen op Isaac Newton en Color Wheel . Het super gaaf om te zien hoe het kleurenwiel er in de oudheid uit zag. Prachtig wat deze man gedaan heeft. Zijn uitvinding wordt nog steeds gebruikt.

 

 

Canva Pro Free Gratis