Spread the love

In welke business je ook zit, een leuke weggever in de vorm van een ebook spreekt altijd aan. Zeker als je er waardevolle informatie in verwerkt. Creëer dus een freebie of een betaald product – in de vorm van een ebook of een pdf -waar je klanten wat aan hebben, waar ze werkelijk mee aan de slag gaan en waarvoor ze je dankbaar voor zijn. Geef hen tonnen waarde, zodat ze terug komen voor meer. Ontdek in dit artikel hoe je een ebook gaat maken.

Disclaimer: Deze blog bevat affiliatelinks. Als je op één van deze links klikt en een aankoop doet, kan ik een kleine commissie verdienen. Hier betaal jij als klant niets extra voor. Je vindt op deze website alleen producten waar ik zelf 200% achter sta. Heb je vragen, stuur me een mailtje op [email protected]

Gratis ebook template Canva
Gratis ebook template Canva – Klik hier

Waarom een ebook?

Als je je online business een flinke boost wil geven, dan is het ontwikkelen van één of meerdere ebooks een uitstekend idee.

Waarom?

Omdat je over alles, over elk onderwerp een ebook kan schrijven. Ik ken een dame die glutenvrije reisgiden van steden in België maakt en hier succesvol mee is. Het kost niets om dit te maken, behalve je tijd. Dus, als je een computer hebt, één van de gratis ebooks van Canva gebruikt en even je pen boven haalt is het klusje zo geklaard.

Of toch? In de onderstaande stappen leg ik je haarfijn uit wat je moet doen om dit tot een goed einde te brengen.

Stap 1 – Waarom schrijf je een ebook?

Maak vooraf een lijst met reden waarom je een ebook wil schrijven. Is het om extra verkeer naar je website te krijgen? Om je bedrijf te promoten? Om jezelf als expert in de kijker te zetten? Dit zijn allemaal goede redenen. Maar eigenlijk gaat om je mensen, om je toekomstige klanten.  Hoe worden ze beter van de informatie die jij geeft?

Denk ook eens na wat je met je ebook wil doen? Wil je het verkopen of gratis weggeven?

Als je alles duidelijk hebt, is het gemakkelijker om aan de slag te gaan, de inspiratie te laten vloeien en je ebook uit te werken.

Stap 2 – Wat is je onderwerp?

Dit is wel een belangrijke. Schrijf over iets dat je kent. Hierdoor blijft de inspiratie vloeien, toon je je kennis aan de mensen en kan je hen misschien wel iets aanbieden waar ze vooraf nog niet of nooit over gehoord hebben.

Voor je begint aan de uitwerking, is het belangrijk dat je weet waar je ebook over gaat. Dit klinkt misschien heel gewoon, maar vaak start je met een project – een ebook of een artikel – en weet je niet goed waar je naartoe wil, of heb je geen duidelijk thema voor ogen.

Dus, voor je begint is het belangrijk dat je weet waar je ebook over gaat.

En neem een onderwerp waar je ideale klant iets over wil weten en ga niet voor een onderwerp dat jij leuk vindt. Zorg ervoor dat je lezer er wat aan heeft. Want als je dat niet doet, blijf je zitten met een product waar niemand wat aan heeft. Wat dan met al die verloren uren werk?

Hoe kom je nu te weten wat mensen willen?

Heel simpel. Welke vragen stellen ze aan jou? Wat is hun angst of pijn? Waar willen ze meer over weten? Doe navraag op je Facebook pagina of je groep. Stuur je mensen een mailtje of zet een poll op je website. Je zal verrast zijn van hoeveel positieve en bruikbare input je gaat krijgen.

Ziezo, de eerste stappen zijn  gezet. Bepaal welk thema jouw ebook gaat krijgen.

Enkele ideetjes die je misschien wel inspireren

Vegan gerechten voor zwangeren, vegetarische desserten voor kids,  een mini training contentmarketing , een opsomming van tools die je nodig hebt voor het maken van smartphonevideo, een stappenplan voor het maken van een website, een lijst van alle apps die jij gebruikt voor Instagram, een videoreeks oogyoga.. Alles wat interessant kan zijn voor je ideale klant en waarvoor ze met plezier hun email adres achter laten.

Wat je vooral niet doet, maar dat is mijn persoonlijke mening.. is een ebook van teveel pagina’s geven. Ik vind het best wel grappig nu ik er aan terug denk, ik heb eens een ebook aangevraagd ’tips om efficiënter te werken’. Toen ik de download kreeg bleek dit een ebook van 200 blz te zijn. Ja, dat heb ik dus niet gelezen. – Hoe kan ik nu efficiënt zijn als ik eerst 200 blz moet lezen, dacht ik – Hop weg ermee en me onmiddellijk uitgeschreven van de email lijst.

Dus zorg ervoor dat je ideale klant krijgt waar hij nood aan heeft. En dat hoeft echt geen boek van 100 blz te zijn. Een pfd van 2 blz is soms waardevoller dan dat je zou denken.

Stap 3 – Waar begin je?

Nu je weet waarom en waarover je ebook gaat, is het tijd om te beginnen schrijven. Misschien lijkt het project wat groot en niet overzichtelijk. Als dit zo is, hak je project dan in kleine stukjes. In behapbare taken.

Net zoals bij elke uitdaging in het leven. Stap voor stap. En als je één deel geschreven hebt, trakteer jezelf dan op iets lekkers of leuk. Een koffietje bijvoorbeeld.

Stap 4 – Organiseer jezelf

Organiseer je gedachten. Doorloop de onderstaande stappen en zet alles kort op papier. Als je hiermee klaar bent, heb je al de eerste schrijfvoorbereiding gedaan.

Stap 5 – De titel van je ebook

Besteed er voldoende aandacht aan. Het moet de lezers in één enkele zin vertellen waar je product over gaat. Noteer verschillende titels, laat het even bezinken en laat het idee van de mogelijke titels groeien Uiteindelijk zal er één uitkomen die het best bij je product past. En stel jezelf de vraag.. zou jij het lezen?

Stap 6 – Schrijf een overzicht

Schrijf vervolgens een kort overzicht op. Een paragraaf of twee waarin je aangeeft welk probleem je wil aanpakken en hoe je ebook dit probleem gaat oplossen. Als je je overzicht hebt verfijnd, dan heb een mooie basis gelegd. Je ebook kan zich vanaf nu gaan ontwikkelen. Hoofdstuk na hoofdstuk, zin na zin. En voor je het weet ben je klaar met je tekst.

Let wel op dat alle hoofdstukken het overzicht ondersteunen. Als er een bepaald hoofdstuk niet in past, verwijder het dan.

Een voorboorbeeld: Werken aan je summerbody. 14 methoden die je ondersteunen in het krijgen van het figuur waar je zo naar verlangt.

Dus, als dit is wat je zegt, zorg dan ook dat je 14 methoden beschreven hebt, zoniet, dan klopt je ebook niet en verlies je geloofwaardigheid bij je lezers en zullen ze je misschien niet blijven volgen of geen vervolgaankoop doen.

Stap 7 – Doe een review

Als je een duidelijk overzicht gemaakt hebt, stel jezelf dan eens de volgende vragen:

 • Is de informatie die je geeft interessant en relevant?
 • Gaan je lezers er iets aan hebben?
 • Heb je je lezers geprikkeld en komen ze terug voor meer?

Grijp hun aandacht vroeg genoeg in het proces, dit doe je door een antwoord te geven op hun probleem. Geef heb het gevoel dat ze op het juiste pad zitten en dat jij ook weet waarover je het hebt.

Stap 8 – Maak je ebook in Canva

In de stappen hieronder vertel ik je hoe je je ebook maakt in Canva

Hoe maak je een ebook in Canva?

 1. Klik op één van de linkjes van het ebook dat je in deze blog tegen komt
 2. Of ga naar Canva en typ ‘Magazine of ebook ‘ in de witte zoekbalk
 3. Let goed op. Er zijn gratis maar ook Pro templates
 4. In deze blog heb ik drie gratis ebooks voor je gevonden
 5. Weet dat er niet zoveel gratis ebook templates in Canva te vinden zijn. Wil je meer mogelijkheden, dan maak je best een Canva Pro account aan. Gebruik de aanbieding die je onderaan de pagina vindt hiervoor

Na het kiezen van een mooie template is het aan jou om er een pareltje van te maken.

 1. Pimp je magazine, drag & drop – tekst en foto’s, maak er jouw unieke ebook van
 2. Pas tekst, kleur, lettertype, foto’s en elementen aan
 3. Voeg zeker je Call To Action toe. Wat is de volgende stap? Waar wil je je lezer naartoe brengen?
 4. Downloaden als PDF print, niet als PNG of JPG

 1. Hoera en je bent klaar. Een ebook in powerpoint of Indesign maken is dus helemaal niet meer nodig.
 2. Wil je trouwens weten hoe je geld kan verdienen met gratis ebooks? Lees dan deze blog.

ebook maken canva

Ebook cover maken

Ook een ebook cover maak je in Canva. Ga naar templates en zoek in de zoekfunctie naar – ebook cover – verschrikkelijk mooie templates staan daar op jou te wachten. Pas ze aan naar wat je nodig hebt en vergeet niet dat je er leuke Canva effecten in kan verwerken. Ik denk bijvoorbeeld aan een foto van jou zonder achtergrond of een leuke foto in duotone. wat dat juist is lees je in deze blog. 

Eigen ebook maken maar geen tijd of zin in al dat werk? 

Als ondernemer ben je altijd druk bezig, de laatste keer dat je nog eens rustig hebt genoten van dat glaasje bubbels is alweer een eeuwigheid geleden, laat staan dat je tijd hebt om een heel ebook te creëren. Dan zijn er een aantal dingen die je kan doen.

 1. Er komt geen ebook – je verliest dus aan potentiële inkomsten
 2. Je laat je ebook maken door een ontwerper – je verliest hier tijd  en geld (je moet alles uitleggen – wachten tot alles klaar is – en daarna wachten op de correctieronde(s))
 3. Bestaat dat? Yep, het creatieve leven wordt heel gemakkelijk voor je gemaakt. Check de magazines hier onder maar eens. Wil je meer ‘done for you’ ebooks? Check Canva Pro dan. Er zijn veel ebooks beschikbaar. Vooral voor Pro gebruikers – gebruik de aanbieding onderaan de pagina.
 4. Met Canva Pro ebook templates moet je je alvast geen zorgen meer maken over de look van jouw ebook.
Ebook Templates Canva
Ebook Templates Canva – klik hier

 

Een ebook in Canva? – Je bent klaar. Hoera!

Je hebt geschreven, geknipt en geplakt. Je ebook is helemaal klaar. Een welgemeende proficiat! WhoopWhoop!

Maar hoe moet het nu verder?

Haal het onderste uit de kan en deel je schatje, je pronkstuk, je allermooiste ebook op al je sociale media kanalen. Een link op je website, in elke blogpost en op Instagram. Laat hem regelmatig terug komen op Facebook en verwerk hem in je emailhandtekening. Ben ik nog Pinterest en LinkedIn vergeten? Je leest het goed. Drop hem overal, maar zonder spammerig te zijn.

Met je ebook leren mensen je kennen en ontdekken ze welke waarde je geeft. Je bouwt aan je know-like-trust gehalte. En is het goed, dan komen ze terug voor meer. Onthoud dat er veel wordt weggegeven op het grote web, dus zorg dat je in het oog springt.

Btw, wil je meer weten over Canva en zijn mogelijkheden? Check dan snel deze blog.

Geld verdienen met je ebook?

Je ebook maken en verkopen? Dat is een goede optie natuurlijk. Een passief inkomen opbouwen. #iedereen zou dat moeten doen.

Start vandaag nog met de verkoop van je ebook! Het levert je niet alleen een expert status op. Je kan er ook behoorlijk wat centen mee verdienen.

13 Tips om je ebook te verkopen:

 1. Ontdek affiliate marketing en laat je ebook door anderen verkopen.
 2. Verkoop je ebook op bol.com een voorbeeld op Bol.com
 3. Zoek een blogger in je niche en laat deze persoon 5 exemplaren weggeven onder zijn of haar volgers. Wedden dat je aandacht trekt, dat mensen nieuwsgierig zijn en naar je website komen kijken. Waar jij dan.. juist ja! Je ebook verkoopt.
 4. Geef offline een gratis minitraining. Willen mensen meer weten, dan kunnen ze je ebook kopen.
 5. Stuur een mailtje naar je emaillijst.
 6. Zet Facebook advertenties in
 7. Doe een live op Facebook of Instagram
 8. Zet een CTA op het einde van je blogs
 9. Maak een blog over je ebook.
 10. Verwerk een CTA naar je ebook in al je (oude) blogs.
 11. Maak een linkje in je sidebar
 12. Neem een sprankelende video op en deel dit op Facebook en YouTube.
 13. Zet een linkje in je emailhandtekening.

 

Ebook Workbook Templates Canva
Ebook Workbook Templates Canva – Klik hier

 

Heb je nog geen ebook, maar wil je toch al online geld verdienen?

Affiliate Marketing

Geld verdienen met Canva

Geld verdienen met Bloggen

________

Heb je vragen over dit onderwerp, heb je Canva inspiratie nodig of heb je hulp nodig bij het maken van een ebook, geef me een seintje op [email protected] en ik tracht je zo spoedig mogelijk verder te helpen. Ook leen ik je graag mijn brein. Stuur me je website door en ik bedenk een leuke gratis weggever voor jou.

Meer blogs over ebooks:

Geld verdienen met een gratis ebook. Meer weten. Klik hier.

De kracht van een ebook. Meer lezen. Klik hier.

Andere toffe blogs en templates ontdekken?

Werkbladen groep 1

Knipoefening Werkbladen

Vormen leren voor peuters en kleuters

Getallen schrijven werkbladen in Canva

Letter Kleurplaten in Canva

Geboorteposter Sterrenbeelden

Tafels Oefenen Werkbladen

Thema Ruimte Templates in Canva

Peuters Woordkaarten

Piraten Woordkaarten

Vormen Woordkaarten

Meer info over deze website

Deze website maakt gebruik van affiliate linkjes, als je via één van deze linkjes een aankoop doet, dan wordt hiervoor een commissie betaald door het betreffende bedrijf. Dit kost jou als consument niets extra, maar hierdoor kan mijn website wel blijven bestaan. Dus, alvast een dikke dankjewel hiervoor. Heb je hierover vragen, of heb je een andere vraag? Geef me dan een seintje op [email protected]

 

 

In deze blog zitten affiliate linkjes verwerkt. Als je op één van die linkjes klikt en een aankoop doet, dan krijg ik hier een kleine commissie voor. Dit kost jou niets extra, maar hierdoor kan mijn blog wel blijven bestaan.

Hoe maak je een ebook in Canva?

In deze blog ontdek je hoe je een ebook in Canva maakt. + ik heb een video hierover gemaakt, link in de blog

Heb je Gratis Canva Ebook Templates?

In deze blog vind je Canva Ebook Templates voor Canva Free en Canva Pro

Canva Pro gratis testen? 45 dagen?

Klik op de afbeelding in deze blog en test Canva Pro 45 dagen Gratis uit

Hoe je ebook op de markt brengen?

In deze blog ontdek je tips om je ebook op de markt te brengen

Geld verdienen met een Gratis Ebook?

In deze blog vind je een linkje naar 'Hoe geld verdienen met Gratis Ebooks'