Wil je aan de slag gaan met het maken van je eigen flitskaarten, flashcards of woordkaarten. Voor je thuis, op school, in de opvang of in dat te gekke vakantiekamp dat je organiseert? Goed nieuws. Je hoeft die dingen vanaf vandaag niet meer aan te kopen, maar je kan ze helemaal zelf maken in Canva. In deze blog deel ik een aantal templates, maar ook tips en tricks met je om zelf aan de slag te gaan.

In een eerdere blog schreef ik al over flitskaarten, deze blog is daarop een toffe aanvulling.

Disclaimer: Deze blog bevat affiliatelinks. Als je op één van deze links klikt en een aankoop doet, kan ik een kleine commissie verdienen. Hier betaal jij als klant niets extra voor. Je vindt op deze website alleen producten waar ik zelf 200% achter sta. Heb je vragen, stuur me een mailtje op kelly@sprankelonline.be

Negatieve Ruimte

Zorg dat er voldoende negatieve ruimte is tussen je elementen, je tekst en de rand van de kaartjes. Hierdoor ontstaat er meer ademruimte tussen je verschillende elementen wat zorgt voor een rustigere indruk als je flashcards bekeken en gebruikt worden. Prop dus niet alles tegen elkaar, want anders gaan al jouw elementen schreeuwen voor aandacht en dat is niet de bedoeling.

Gratis Flitskaarten Flashcards Fruit Woordkaarten
Gratis Flitskaarten Flashcards Fruit Woordkaarten – klik hier

Tekst

Zorg ervoor dat je tekst goed leesbaar is. Gebruik het juiste lettertype en zorg dat het voldoende groot is om te lezen. Dit geldt voor kaartjes die je afdrukt, maar zeker ook voor afbeeldingen die je in de klas laat zien. Ook de laatste in de klas moet de woorden goed kunnen lezen. Zorg er ook voor dat de kleuren goed matchen en dat je voor voldoende groot contrast zorgt.

Handgeschreven tekst is mooi om naar te kijken, maar vaak onvoldoende leesbaar als je het in flashcards gaat gebruiken.

Consistentie

Zorg ervoor dat al je elementen uit dezelfde collectie komen. Of kijk uit naar elementen die echt wel passen bij elkaar. Zoals hierboven.

Hoe vind je nu elementen die bij elkaar passen? Niet natuurlijk. Zelf vind ik het vervelend om naar te kijken. De template hieronder vind je dan ook niet terug in mijn creator account.

 

Kleuren

Gebruik niet teveel donkere of te kleurrijke kleuren op de achtergrond van je kaartjes of de achtergrond van je werkblad. Dit verbruikt teveel inkt bij het afdrukken en dan moet je binnen de kortste keren naar de winkel lopen om je inkt terug bij te vullen. Dat mag ook niet de bedoeling zijn.

Gebruik ook geen te felle kleuren en zeker ook geen neon kleuren. Dit gaat er echt niet goed uitzien als je alles gaat afdrukken.

Een handige tip is het Canva kleurenwiel. Daar kan je je kleurencode ingeven en onmiddellijk checken welke kleuren bij elkaar passen.

Canva Kleurenwiel. 

Kaarten per pagina

Maak werkbladen met flashcards die bestaan uit 2,4,6 of 8 kaartjes per pagina. Wil je meer flitskaarten op je pagina, druk dan eerst de handel zelf eens af om te kijken of alles nog wel voldoende duidelijk is.

Andere toffe blogs en templates ontdekken?

Werkbladen groep 1

Knipoefening Werkbladen

Vormen leren voor peuters en kleuters

Getallen schrijven werkbladen in Canva

Letter Kleurplaten in Canva

Geboorteposter Sterrenbeelden

Tafels Oefenen Werkbladen

Thema Ruimte Templates in Canva

Peuters Woordkaarten

Piraten Woordkaarten

Vormen Woordkaarten

Meer info over deze website

Deze website maakt gebruik van affiliate linkjes, als je via één van deze linkjes een aankoop doet, dan wordt hiervoor een commissie betaald door het betreffende bedrijf. Dit kost jou als consument niets extra, maar hierdoor kan mijn website wel blijven bestaan. Dus, alvast een dikke dankjewel hiervoor. Heb je hierover vragen, of heb je een andere vraag? Geef me dan een seintje op kelly@sprankelonline.be. Geef zeker ook een seintje als je vragen hebt over flashcards in Canva.