Printen in Canva. Het motto van Canva is de wereld inspireren met design – design anything & anywhere. En ook met print hebben ze dezelfde visie. Empower the world to print anything & anywhere. Met elk toestel, overal in de wereld en elk soort template.

Als je een ontwerp gemaakt hebt, dan kan je dit via je eigen pc afdrukken. Maar je kan het ook naar een drukker doorsturen of rechtstreeks in Canva laten afdrukken. Als je je ontwerp professioneel wil laten afdrukken, dan is het wel belangrijk dat je een aantal richtlijnen volgt die er voor zorgen dat je ontwerp ook netjes afgeleverd wordt aan je deur. Je ontwerp kan er deftig uitzien op je laptop, maar kan ook blunders vertonen als je het fysiek in je handen hebt. En dan denk je misschien, ‘het is de schuld van Canva’. Maar eigenlijk is dat niet zo, het komt dan omdat je een aantal richtlijnen niet goed gevolgd hebt en daarover meer in deze blog.

Maar eerst, wat kan je zoal rechtstreeks laten printen in Canva? Een greep uit het aanbod:

  • Hoodies, t-shirts & sweatshirts
  • Visitekaartjes
  • Posters – portret of landschap
  • Folders
  • Notebooks
  • Stickers, kopjes, totebags

En in de toekomst komen daar nog eens verschillende andere producten bij.

Uiteraard heb je ook de mogelijkheid om de ontwerpen die je maakt in Canva door te sturen naar je een drukker die je zelf uit kiest.

Om er voor te zorgen dat je ontwerpen er altijd tiptop uit zien, zijn er een verschillende aandachtspuntjes of tips die ik hier in deze blog met je wil overlopen. Bookmark deze pagina, zodat je in geval van gebruik altijd, snel en gemakkelijk kan terugkeren naar deze pagina voor meer informatie.

Kleuren

Het systeem dat je computer software gebruikt voor kleuren op je scherm is niet hetzelfde als het systeem dat drukkers gebruiken. Drukkers gebruiken inkt om kleuren te ontwerpen, terwijl computers kleine lichtjes in hun display gebruiken. Wat je dus ziet op je scherm, gaan dus niet altijd de kleuren zijn die je ziet wanneer je je ontwerp gaat printen.

Computersystemen gebruiken RGB – Rood, Groen, Blauw

Drukkers werken met CMYK – Cyan, Magenta, Yellow, blacK

De kleuren die beschikbaar zijn op je computer, gaan dus niet altijd beschikbaar zijn bij de drukker. Je ontwerp kan er dus heel anders uit gaan zien nadat je het afgedrukt hebt. Neon kleuren ga je bijvoorbeeld nooit gaan kunnen afdrukken. In het voorbeeld hieronder worden heel erg levendige kleuren gebruikt. Op digitaal ziet dat er fantastisch uit. Maar niet meer als je dit gaat afdrukken.

Printen in Canva Masterclass
Printen in Canva Masterclass

 

Hoe kan je je ontwerp omzetten van RBG naar CMYK?

Op dit moment kan je in Canva alleen ontwerpen in RBG, maar wanneer je je template gaat downloaden kan je wel de kleurruimte wijzigen van RGB naar CMYK. (enkel voor Canva Pro) Je kan de kleuren altijd een keertje checken, voor je het naar de drukker stuur, om je download in CMYK te doen. Merk je enig verschil op? Kijk ook even naar het voorbeeld hierboven. Dat is van RGB naar CMYK gegaan. Toch wel een verschilletje, nietwaar? #printenincanva

Enkele pro tips:

  • Gebruik geen neon of vived kleuren, deze gaan er saai uitzien wanneer je ze print – en dan is je ontwerp niet meer accuraat
  • Om echt zwart te verkrijgen gebruik #000001 – wanneer je alleen zwart #000000 gaat gebruiken, dan gaat deze grijs uitzien wanneer je hem print
  • Vermijd teveel kleur op een kleine oppervlakte – oversaturatie – de kleuren gaan dan zowat in elkaar overlopen

Marges en veilige ruimte

De ruimte of space around borders of any design.

The need for bleed? Bleed is de ruimte van je template die eraf gesneden wordt wanneer je je ontwerp afprint, dit wordt gedaan, zodat er geen witte oppervlakten ontstaan op het finale geprinte product. Maar deze marges zijn niet exact, je moet dus altijd wat ruimte laten aan de zijkanten van je ontwerp, want de ene keer wordt er wat meer afgesneden, de andere keer wat minder. Zet dus geen belangrijke informatie aan de rand van je ontwerp wanneer je gaat printen in Canva.

Hoe check je je bleed?

Ga in Canva naar ‘bestand – file’ en klik ‘show print bleed’ aan. De print bleed in Canva is 3 mm. Zorg er altijd voor dat je je elementen dus voorbij het einde plaatst als ze in de buurt van de rand komen. Op deze manier krijg  je geen rare afwijkingen wanneer je je product gaat afdrukken.

Border Do’s:

Een effectief border design is perfect parallel met het einde van je ontwerp. Echter, het is bijna niet mogelijk om dit perfect te krijgen voor elk ontwerp en elke print. wanneer je ontwerp off center is, vallen de ‘problemen’ harder op. Manieren om dit te voorkomen zijn:

  • Zet je marges aan en probeer met je ontwerp hierbinnen te blijven. Deze marges neem ik altijd als standaard wanneer ik iets ontwerp
  • Gebruik dikke borders ver van het einde, als er dan iets afgesneden wordt, dan valt het ook niet zo fel op
  • Off center layouts – je kan bijvoorbeeld alleen een border links van je ontwerp plaatsen, zodat wanneer er iets wordt afgesneden, dit ook niet zo heel erg opvalt
  • Borders op 1 of 2 zijden. Bijvoorbeeld boven en onder of enkel boven. Symmetrie aan beide kanten is dus niet noodzakelijk
  • Gebruik ‘organic looking frames’ die niet even zijn, als er dan een snijfoutje is, gaat dit niet zo snel opvallen.
Printen in Canva Masterclass
Printen in Canva Masterclass

Borders Don’ts:

Je kan ook in de problemen geraken als je je borders niet correct opmaakt, hieronder vind je een aantal zaken die je zeker niet mag doen.

  • Vermijd borders die te dicht bij de rand staan
  • Patronen die er af getrimmed worden, vallen duidelijker op en dit gaat niet mooi zijn wanneer ze verkeerd afgesneden worden
  • Gebruik geen borders die afhankelijk zijn van symmetrie, dat gaat ook opvallen wanneer verkeerd afgesneden

In kleinere document-types zoals business kaartjes of stickers gaan deze problemen nog sneller opvallen.

Leesbaarheid

Je templates moeten niet alleen mooi, maar ook bruikbaar zijn. Je ontwerpen moeten dus ook gemakkelijk te lezen zijn, zonder afbreuk te doen aan je stijl. Je ontwerp kan er perfect uitzien op scherm, maar wat als je het plots veel groter of kleiner gaat afdrukken? Hieronder volgen een aantal typography tips die ervoor zorgen dat je ontwerp leesbaar is wanneer je gaat printen in Canva.

Lichte lettertypes gebruiken?

Lichte lettertypes hebben meestal geen mooi resultaat als je ze gaat printen, zeker niet wanneer het een licht lettertype is op een donkere achtergrond.

Onderlijnen en lettertypes

Wanneer je je tekst volledig gaat onderlijnen, dan onderbreekt je onderlijnde tekst de afstand tussen je tekst. Wat het dan moeilijk maakt om te lezen. Je onderlijnt best enkel het belangrijke woord of een zin waarvan jij wil dat het opvalt.

Kerning

Kerning is de ruimte tussen de letters van de tekst. Wanneer de letters te kort op elkaar staan, wordt het moeilijk om de tekst te lezen. Zorg er dus voor dat er altijd voldoende ruimte is tussen de letters, zeker bij kleinere lettertypes. De ruimte tussen de letters pas je hier aan. Zie foto

Leading

Leading is de ruimte tussen de lijnen tekst. Als deze te dicht op elkaar staan is je tekst ook moeilijk te lezen. Dit pas je hier aan in Canva. Foto. Ideaal is een tussen ruimte van 1,4. Deze staat standaard ingesteld bij Canva

Contrast

Wanneer je een licht gekleurde achtergrond hebt, dan ga je best voor een donker lettertype en dit telt andersom ook, anders gaan mensen moeite hebben om je tekst goed te kunnen lezen. Het beste om te lezen is een lichte achtergrond en een donker lettertype.

Width

Leest je tekst beter met een wijder of een dichter lettertype? De algemene regel voor kleinere tekst sizes is het beter om een wijder lettertype te hebben en grotere lettertypes een meer nauwer lettertype.

Soorten Lettertypes

Er zijn verschillende soorten lettertypes en er zijn veel subcategorieën. Hieronder vind je een basis:

Serif

Serif fonts hebben dunnen streepjes aan het einde van de letter. Hierdoor kan je gemakkelijk het verschil tussen de letters opmerken.

Sans Serif

Een sans serif lettertype heeft deze dunnen streepjes aan het uiteinde niet. Denk aan ‘sans’ in het Frans – zonder. Dit letter gebruik je best voor titels, want het is erg vermoeiende voor je ogen wanneer je het voor grote lappen tekst gebruikt.

Cursive

Hebben zwierderige uiteinden die het lezen moeilijker maken wanneer je ze in een grote lap tekst gebruikt

De juiste resolutie

Resolutie refereert naar de kleine details die je in een afbeelding aanwezig zijn. Hoe hoger de resolutie, hoe hoger de details. Als de resolutie laag is, zie je minder details en zal de foto ook wazig zijn wanneer je hem afprint. En dat laatste wil je uiteraard vermijden. Daarom is het belangrijk dat je het verschil tussen vector en raster afbeeldingen leert herkennen

Vector afbeeldingen

Weergegeven door een computer en je kan ze gemakkelijk schalen, je kan ze gemakkelijk groter en kleiner maken. Ze zullen dan hun kwaliteit niet verliezen.

Raster afbeeldingen

Dit zijn afbeeldingen die gemaakt zijn door een patroon van rijen stipjes, deze zitten dicht tegen elkaar. Meestal is dit een foto of een scan.  Ze verliezen hun kwaliteit wanneer ze vergroot of verkleind worden. Ze kunnen niet veel groter of kleiner gemaakt worden dan hun originele afmetingen

Vector of Raster?

Als je een element of een afbeelding vergroot en dit element wordt blurry, dan weet je dat het een raster afbeelding is. Of een andere manier om er achter te komen in Canva; als je een bepaald element een andere kleur kan geven, dan is het hoogstwaarschijnlijk een vector, omdat dit met de computer gemaakt is. Zo kan je dit een beetje ontdekken in Canva.

Hieronder vind je een aantal voorbeelden van raster images:

  • Gold foil
  • Watercolor en ander geschilderde elementen
  • Cutouts and collage elementen
  • Foto’s

Wat doe je wel en wat doe je niet?

Do’s:

  • Gebruik een vector wanneer dit mogelijk is
  • Gebruik een foto met hoge resolutie
  • Zoom in om te kijken of je pixelation opmerkt

Don’ts:

  • Ga geen raster afbeeldingen overmatig up scalen
  • Gebruik geen raster afbeeldingen in grote doctypes zoals banners
  • Zet geen foto effect op je afbeelding, als je een foto meer gaat bewerken, verlies je ‘informatie’ die op de foto staat. Je kan wel saturatie ed aanpassen, maar zet er geen filter op

Pro tip

Als je gedupliceerde raster elementen op je template gaat zetten, zorg er dan voor dat ze dezelfde afmetingen hebben. Ga een bepaald element niet groter maken nadat je dat gedupliceerd hebt, zo vermijd je dat de resolutie aangetast wordt.

Gradients

Gradients bestaan uit kleuren bands die gradueel transformeren van één hue naar een ander. Deze schakeringen worden duidelijker wanneer je ze gaat printen en je ze niet goed uitgekozen of geplaatst hebt. Het geeft dan het effect – banding. Net alsod er verschillende banden of stroken naast elkaar geplaatst zijn. Dit ziet er niet uit wanneer je het print

Do’s:

  • Gebruik platte gradients in PNG format (dit zijn foto’s of elementen die je niet van kleur kan wijzigen)
  • Het best gebruik je lichtere kleuren of gebruik beperkt donkere kleuren
  • Voeg meer stappen toe in je kleurverloop om het een groter bereik te geven van de ene naar de andere toon

Don’ts:

  • Gebruik geen SVG’s die je een andere kleur kan geven
  • Veel donkere kleuren gebruiken is een echte no go, want hier zie je het fenomeen banding zeker verschijnen
  • Gebruik geen gradients in grotere doctypes, ook hier treedt banding op

Transparantie

Eén of meerdere elementen transparant maken ziet er echt fantastisch uit op je scherm en zorgt voor unieke effecten, maar ze kunnen echt voor problemen zorgen wanneer je ze gaat printen in Canva of ergens anders.

Vermijd deze zaken:

Opacity

Vermijd elementen die transparant gemaakt zijn en die blenden in de achtergrond

Drop Shadow

Vermijd het gebruik van Shadow en Lift text effect en elk ander element met schaduw

Outer Glow

Vermijd het neon effect of elementen die een glow rond zich hebben hangen

Welke problemen kunnen ze veroorzaken?

  • Je element kan een banding effect vertonen
  • De kleuren van je element kunnen wijzigen
  • Het element kan er fuzzy uit zien
  • Je element verliest misschien wel zijn transparantie
  • Een niet gewenst effect kan verschijnen
  • Het element kan uit je artwork springen en je ziet het dan misschien wel twee keer verschijnen

Heb je vragen?

Heb je vragen over dit artikel ‘Printen in Canva Masterclass’ of heb je een andere vraag? Stuur dan een mailtje naar kelly@sprankelonline.be.

Affiliate Marketing

Deze website maakt gebruik van affiliate marketing. Als je op één van de linkjes klikt en een aankoop doet, dan krijg ik hiervoor een toffe commissie. Je als consument betaalt hier niets extra voor, maar hierdoor kan mijn website wel blijven bestaan. Dus dank je wel hiervoor!

Leestips?

Hoe maak je toffe Canva video’s

Een tabel maken in Canva? Hoe doe je dat?

Maak je CV aan in Canva

Achtergrond verwijderen in Canva

Ebook template maken in Canva

Hoe voeg je een lettertype toe in Canva? 

Canva verzamelpagina op deze website

Canva Creator Profiel

Wil je weten waar Kelly van Sprankel Online zich nog meer mee bezig houdt? Check dan haar Canva creator profiel. En download gerust één van de gratis templates.. ;-)))

Gratis templates Canva
Gratis templates Canva – Check ze hier!