Een tabel maken in Canva. Hoera! Denk aan nooit meer prullen in Canva, want sinds kort vind je bij je elementen in Canva een tabel die je helemaal naar eigen smaak en voorkeur kan aanpassen. Het is in mijn ogen een echte timesaver, want je past het in enkele klikken aan. Je kan dan je tabel omzetten naar een agenda, een planner, een tabel voor op je werk, in de sportschool, educatieve werkbladen voor in je klas of je thuisschool. De mogelijkheden zijn eindeloos. In deze blog ontdek je hoe je van een simpel tabelletje een gebruiksvriendelijke tabel maakt.

 

Hoe maak je een tabel in Canva?

  • Open Canva, open een document en klik op het tabje Elementen
  • Scroll een beetje naar beneden en zoek Tables of Tabellen en open ‘see all’
  • Plaats één van de tabellen in je document

 

 

Hoe pas je de tabel in Canva aan?

Als je tabel op je template staat en je klikt hem aan, dan verschijnt er bovenaan en aan de zijkant een icoontje met drie puntjes. Als je hier op klikt krijg je verschillende opties, zoals kolommen en rijen om toe te voegen, maar ook om naar boven en beneden te bewegen met je rijen. De optie om je tabel te wijzigen krijg je ook als je op je rechtermuisknop klikt.

Vorm wijzigen

Een tabel van vorm veranderen doe je door in de hoeken het rondje vast te nemen en dit te manipuleren. Zo maak je je tabel groter, kleiner, smal of breed.

Elke lijn van het binnenwerk kan je ook afzonderlijk vastnemen en bewegen, naar boven of onder, naar links of rechts. Afhankelijk van de horizontale of verticale lijn die je vastneemt. Hiermee maak jij een rij of kolom smaller of breder.

Gebruik rulers & guides om de juiste verhoudingen te vinden voor je tabel.

 

 

Werkbalk

Als je je tabel selecteer, dan verschijnt bovenaan een werkbalk. Hiermee kan je nog een aantal aanpassingen maken. Zo kan je tabel en cel ruimte / spacing aanpassen, de lijndikte bepalen en je tabel een mooie kleur geven.

Let bij het geven van een kleurtje goed op. Je kan namelijk je lijnen van kleur veranderen, hiervoor gebruik je het vierkantje met het vierkantje in of elke cel afzonderlijk een kleurtje geven. Hiervoor selecteer je je cel en klikt op de kleuroptie.

Wil je met een kleurenpalet in dezelfde tinten werken? Gebruik dan de zoekfunctie bij de optie kleur. Geef bijvoorbeeld blauw in en kijk wat Canva je geeft.

Tekst Schrijven

Door een dubbelklik op een bepaalde cel activeer je de optie om tekst te schrijven. Op dit moment kan je enkel op horizontale wijze tekst schrijven in een cel, wil je verticale tekst, dan gebruik je een afzonderlijk tekstvak. Uiteraard kan je je tekst in een cel ook wijzigen van lettertype, grootte, kleur, upper of lowercase, onderlijnd, vetgedrukt of Italic. Bekijk de verdere en andere opties gerust eens.

Animatie

Wens je een animatie op je tabel? Dat gaat. Klik de optie aan en kijk even wat Canva voor je uit zijn mouw tovert. Een animatie zet je erop als je je template digitaal gaat gebruiken. Als je je template gaat afdrukken, dan heeft deze optie niet veel zin.

Let even op!

Het gaat even wennen zijn om kleur van een cel en de kleur van de tabel te wijzigen. Gebruik hiervoor altijd de desbetreffende knoppen in de werkbalk bovenaan. Wissel ze afhankelijk van wat je wil gebruiken, anders gaat dit je een momentje van frustratie bezorgen. Moewhahaha.. 🙂 (Dit was bij mij toch zo, voor ik het door had)

Wat kan je nu allemaal maken?

De mogelijkheden zijn eindeloos. Afhankelijk van wat jij nodig hebt. Hieronder geef ik je even een overzicht, het zijn linkjes naar Canva Pro templates. Het geeft je de nodige inspiratie om aan de slag te gaan. Heb je geen zin om zelf te experimenteren, dan gebruik je gewoon de templates die je tegen komt.

Kalenders

Maar wat ik me zo op dit moment even kan bedenken, is dat deze optie zeer handig is om een kalender te maken. Een maand-, of weekkalender. Geen zin om er zelf aan te beginnen? Gebruik dan één van de maandkalenders die je in Canva vindt. Maandelijks Planner in Canva

Planners vind je in allerlei vormen en maten. Maar deze dingen zijn zeer handig om je een overzicht op een bepaalde situatie te geven. Zelf gebruik ik dagelijks planner in mijn leven.

Contactlijst

Een overzicht van de mensen uit je klas, school, je werk, de sportclub of je klanten? Met deze handige template gaat de informatie nooit meer verloren. En het goede nieuws is. Je kan hem zowel offline als online invullen. Contact List in Canva

To do lijst

Weten wat je elke dag, week of maand zeker moet gedaan hebben? Met een to do lijst vergeet je nooit meer wat. Maar werk hem ook af en laat hem niet te hard groeien.. 😉 To Do list in Canva

Sign up form

Ideaal voor het bijhouden van mensen die zich ingeschreven hebben voor…. Sign Up form in Canva

Debt Snowball Worksheet

Als je met je centen bezig wil zijn en je een overzicht wil hebben van welke schulden je hebt. Gebruiken die handel. Debt Snowball Worksheet in Canva

Savings Tracker

Maar ook als je wil sparen, je geld op deze manier zien groeien, stimuleert je om er nog meer voor te gaan. Savings Tracker in Canva

Meal Planner

Zelf ben ik al een tijdje bezig met budgetteren. Hoe zalig is is het maken van een maaltijdplanner. Zo weet je perfect wat je elke dag gaat eten en kan je dit afstemmen op de aanbiedingen die je in de winkel tegenkomt of wat je nog in je vriesvak hebt liggen. Meal Planner in Canva

Habit Tracker

Zet al je gewoonten eens in kaart. Met deze tracker wordt alles duidelijk en visueel. En je gaat er alleen maar van groeien. Habit Tracker in Canva

Canva Pro Gratis uitproberen?

Heb je zin om Canva Pro gratis uit te testen? Klik dan op de link hieronder en test het maar liefst 45 dagen gratis uit.

 

Sprankel Online maakt gebruik van affiliate marketing. Als je een aankoop doet via één van de affiliate linkjes, dan krijgt Sprankel Online hier een kleine commissie voor. Dit kost jou niets extra, maar hierdoor kan deze website wel blijven bestaan. Dus, dank je wel hiervoor!