Spread the love

Ben jij een beginnend graphic designer, en wil je je skills eens testen door een professionele videocollage te maken? Wij geven je een stappenplan én enkele tips om een fotocollage van topkwaliteit te maken.

Foto’s & video’s 

Het is vanzelfsprekend dat je foto’s en video’s nodig hebt om een videocollage te kunnen maken. Denk dus goed na over het onderwerp van je collage. Is het een collage van de verschillende culturen in de stad waar je woont? Of eerder een collage van je vakantiefoto’s en filmpjes van deze zomer? Zorg ervoor dat je steeds een apparaat bij hebt om je collage zo mooi mogelijk te maken. Heb je niet altijd een videocamera op zak? Als je een gsm hebt die recent is uitgebracht, is de kans groot dat de kwaliteit van de foto’s en video’s ook heel goed is. Stevige telefoonhoesjes zijn hier dus een must, zodat je gsm heel blijft moest je het laten vallen. Eens je al je foto’s en video’s hebt, ben je klaar voor de volgende stap!

Een design programma

Nu je al je materiaal hebt is het tijd om de collage te maken. Maar met welk programma ga je dit doen? Dat hangt af van wat je wil bereiken. Is het commercieel werk, waar je veel complexe effecten moet gebruiken? Probeer dan Adobe Premiere of Final Cut Pro. Wil je eerder iets maken voor op je TikTok account te delen? Dan is Canva jouw beste optie als je een beginnend graphic designer bent, aangezien het gratis is. Met Canva kan je een videocollage maken die er professioneel uitziet en die je in 1-2-3 in elkaar steekt. 

Laten we eraan beginnen!

De collage maken

  • Eerst en vooral moet je al je foto’s en video’s op je computer zetten. Als je een fototoestel gebruikt hebt zet dan het beeldmateriaal van je sd kaart over op je laptop. Indien je een gsm hebt gebruikt, kan je deze gewoon via bluetooth overdragen. 

 

  • Tijd voor stap 2: start Canva en upload alle foto’s en video’s die je wil gebruiken in je collage. 

 

  • Nadien begint het echte werk. Je kan ervoor kiezen om je collage vanaf nul te maken of op basis van een bestaande template. Wij raden dat laatste aan. Kies voor een bestaande template, personaliseer het en voeg verschillende ontwerpelementen toe om het volledig jouw ding te maken. Via de video-editor kan je video’s knippen, beslissen hoe lang je enkele video’s wil laten zien en audio toevoegen. Zo kan je je videocollage origineel maken door een liedje te gebruiken passend bij je thema. Heb je een collage over je citytrip naar Liverpool? Kies dan een liedje van The Beatles bijvoorbeeld. Op deze manier krijg je één samenhangend verhaal. Je kan ook meerdere versies van je video maken. Zo kan je 1 lange versie hebben als aftermovie voor op je website, en een korte versie van 15 seconden om op TikTok of Instagram Reels te plaatsen.

 

  • Eens je collage klaar is zit er nog maar één ding op: je filmverhaal delen met je vrienden, familie, kennissen, …  Wij zijn alvast benieuwd naar je creatie!