Crop marks en bleed – oftewel snijtekens en afloop gebruiken in Canva. In deze blog leg ik je haarfijn uit hoe je dit kan toepassen in Canva.

Wat zijn snijtekens – crop marks?

Bijsnijdmarkeringen laten je printer zien waar je ontwerp moet worden bijgesneden, zodat het de juiste maat krijgt. In Canva is de standaard snijtekenlengte 3 mm.

Wat is afloop – bleed?

Afloop is het gedeelte van de template dat buiten het afdrukkader valt, een soort van verlening van de randen van je ontwerp als het ware. Een afloop wordt alleen aan je ontwerp toegevoegd als een deel ervan over de rand van het gedrukte item moet gaan.

De standaard afloop van Canva is 3 mm aan elke rand. Wanneer een printer je ontwerp op maat snijdt, worden de snijtekens gebruikt als maataanduiding en de afloop voorkomt dat je voltooide item een witte rand krijgt als het papier verschuift. Het geeft dus een netter eindresultaat.

Hoe zet je afloop aan in Canva?

afloop Canva

In Canva kan je dus je snijtekens en afloop toevoegen aan je PDF wanneer je deze wil downloaden en dan wil afdrukken.

Om dit te doen ga je naar ‘bestand – file’ en klik je ‘afloop afdrukken tonen – show print bleed’ aan.

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de delen van je ontwerp die je van de rand van je pagina wil afdrukken, zich buiten de ontwerpranden strekken. Anders worden ze niet opgenomen in het afloopgebied.

Je hoeft de afloop niet te controleren, wanneer je een effen achtergrondkleur in je ontwerp gebruikt.

Meer weten over deze website?

Deze website maakt gebruik van affiliate marketing. Als je via één van de linkjes op deze website een aankoop doet, dan ontvang ik hier een toffe commissie voor. Jij betaalt hier zelf uiteraard niets extra voor. Heb je hier vragen over, stuur me een mailtje op kelly@sprankelonline.be

Leestips!

Heb je zin om nog meer te ontdekken van Canva? Check dan deze blogs die ik voor je uitgezocht heb.

Achtergrond verwijderen in Canva

Ebook template maken in Canva

Hoe voeg je een lettertype toe in Canva? 

Canva verzamelpagina op deze website

Hoe maak je toffe Canva video’s

Een tabel maken in Canva? Hoe doe je dat?

Maak je CV aan in Canva

Deze website steunen?

Je kan deze website steunen door één of meerdere gratis Canva templates te downloaden van mijn Canva Creator profiel. Hartelijk dank, je doet me hier veel plezier mee!

Gratis templates Canva
Gratis templates Canva – check ze hier!