Sinds een aantal weken. (Deze blog wordt in september 22 geschreven) is het mogelijk om in Canva aan de slag te gaan mat Whiteboards. Een soort van overzichtsborden waar je eindeloos veel informatie op kwijt kan. Deze Whiteboards zijn er voor alle Canva gebruikers: Gratis, Pro, Teams, Education, Enterprise, Non-profit.

Met de whiteboard kan je een oneindig groot ontwerp/overzicht maken. Je ontwerp stopt dus niet bij de rand van de template, zoals je gewoon bent om in/aan te werken in Canva. Dat is dus een game-changer. Als je in een whiteboard staat en je zoomt uit, dan wordt je ontwerp steeds kleiner en het witte vlak (met stippenpatroon) steeds groter. Op deze manier ontdek je dus de eindeloosheid. Of je dat gaat nodig hebben en of het handig is om zo te werken, is natuurlijk een andere vraag. 🙂

 

whiteboards in Canva
whiteboards in Canva – Klik op de afbeelding

 

Maar goed, waar kan je een whiteboard dan voor gebruiken?

Een whiteboard gebruik je voor:

  • Een brainstorm sessie
  • Het uitwerken van een samenwerking
  • Een lancering die je tot in de puntjes vooraf wil voorbereiden
  • Toffe werk- of schoolprojecten die je gaat uitwerken
  • Mindmaps

De mogelijkheden zijn eindeloos, het is een goede zaak voor scholen, maar evengoed voor kleine en grote bedrijven. Je hebt geen fysiek whiteboard meer nodig, met Canva maak je dat nu digitaal.

Waar vind je whiteboards in Canva?

Je vindt whiteboards op drie manieren.

  1. Via de Homepagina. Klik op de button onder de zoekbalk en ontdek de toffe sjablonen die in Canva staan
  2. Via Presentaties. Hier werk je dan in een bestaande presentatie, klikt de drie puntjes aan en kiest dan voor ‘uitbereiding naar whiteboard’
  3. Door op de afbeelding hierboven te klikken.. 🙂

Hoe werkt een whiteboard in Canva?

Je kiest een bestaande template of vertrekt vanuit een leeg ontwerp. De achtergrond, het whiteboard is wit, maar als je inzoomt, dan zie je allemaal puntjes. Dit is een puntenpatroon.

Als je een bepaald element op dit puntenpatroon wil plaatsen, dan merk je op dat dit op de stippeltjes wordt gezet. Het is een soort van magnetisch veld dat er voor zorgt dat je element zich aanpast en zich op die manier tussen het puntenpatroon zet. Test dit maar eens, verzet je element maar eens tussen twee puntenlijnen door. Het element zal verspringen en zich indien nodig aanpassen.

In en uitzoomen is een optie, met de schuifbalk of de CTRL toets. Gebruik ook je werkvlak van je laptop om in en uit te zoomen. Als je de spatietoets ingedrukt houdt, dan wijzigt de cursor in een handje. Hiermee kan je dan ook over je whiteboard navigeren. Links, rechts, boven en onder.

Elementen gebruiken

Je kan alle elementen, foto’s, video’s gebruiken die je in Canva vindt. Maar als je in een whiteboard werkt, dan zie je bij de optie elementen ook sticky notes en whiteboard afbeeldingen verschijnen. Op de sticky notes kan je tekst toevoegen en de whiteboard afbeeldingen kan je bijvoorbeeld gebruiken als iemand een goede opmerking heeft gemaakt.

Vormen koppelen aan elkaar

In sommige pre-made templates zie je dat bepaalde vormen aan elkaar gekoppeld zijn door lijnen. Dit kan je uiteraard ook zelf maken. Neem een vorm (sneltoets R voor rectangle – vierkant of C voor cirkel) Pas deze vorm aan naar jouw wens. Klik hiervoor op de vorm en gebruik de werkbalk bovenaan om hem aan te passen. Met kleur, zonder kleur, de grensdikte, de rondheid van de hoeken.

Druk daarna sneltoets L voor een lijn en verzet deze naar het gewenste element. Sleep hem naar een ander element en er verschijnen 5 rondjes op dat bepaalde elementen. Dit zijn de punten waarop je je lijn kan vastzetten. Doe dit ook voor het andere element en nu zie je dat beiden verbonden zijn. Je kan ze nu gaan bewegen en de lijn houdt hen verbonden.

Hier vind je een video over hoe je vormen aan elkaar koppelt

Flowchart inschakelen

Om je diagram uit te breiden en meerdere vormen naast of onder elkaar te plaatsen, gebruik je de optie ‘flowchart inschakelen’. Klik een bepaald element aan, druk op de drie puntjes en kies de optie ‘flowchart inschakelen’. Naast je vorm verschijnen plusjes en als je deze aanklikt, zet Canva de vorm er links, rechts, boven of onder bij. Afhankelijk van wat je gekozen hebt.

 

Flowchart whiteboards in Canva
Flowchart whiteboards in Canva

 

Canva Templates insluiten

Canva templates insluiten op je whiteboard is mogelijk. Hiervoor ga je naar de template die je wil insluiten.

Delen → Meer → Insluiten

Je kiest de optie ‘slimme insluitlink’ en kopieert deze. Je gaat terug naar je whiteboard en klikt op plakken. De externe template verschijnt en je plaats hem in je ontwerp op de juiste locatie. Als je Canva template meerdere pagina’s bevat, dan ook ga je deze pagina’s allemaal kunnen bekijken. Dubbelklik op je template voor interactie.

Het whiteboard delen met anderen

Je hebt de optie om met verschillende mensen tegelijk in één whiteboard te werken. Dit doe je door de link met iedereen te delen en ervoor te zorgen dat iedereen deze mag bewerken. Als er mensen op de link bijkomen en in je ontwerp beginnen werken, dan verschijnt hun profielfoto naast die van jou. Je ziet ook de namen van de mensen bewegen over het scherm.

Heb je vragen?

Heb je vragen over deze blog ‘Whiteboard in Canva’ of heb je een andere vraag? Stuur een mail naar kelly@sprankelonline.be en ik antwoord asap.

Affiliate Marketing

Deze website maakt gebruik van affiliate marketing. Als je op één van de linkjes klikt en een aankoop doet, dan krijg ik hiervoor een toffe commissie. Je als consument betaalt hier niets extra voor, maar hierdoor kan mijn website wel blijven bestaan. Dus dank je wel hiervoor!

Leestips?

Hoe maak je toffe Canva video’s

Een tabel maken in Canva? Hoe doe je dat?

Maak je CV aan in Canva

Achtergrond verwijderen in Canva

Ebook template maken in Canva

Hoe voeg je een lettertype toe in Canva? 

Canva verzamelpagina op deze website