opt-in

Gratis weggever, een freebie, een klantenmagneet, opt-in, lead magnet. Wat gebruik jij om nieuwe klanten aan te trekken of bestaande eens stevig in de watten te leggen? Als jij aan de slag gaat met een gratis weggever. Laten we het voor het gemak gratis weggever noemen. Dan zorg je niet alleen voor extra vertrouwen bij je (toekomstige) klant. Je verzamelt ook een heleboel emailadressen.

En zeg nu eerlijk. Koop je zomaar een product van iemand die je niet kent? Ja eerlijk, ik wel, als het echt goed is en als het mijn pijnpunten tot in mijn ziel doet daveren. Af en toe heb ik dat wel eens voor ja. Maar meestal ben ik een beetje afwachtend en ga ik op zoek naar meer informatie van de persoon in kwestie. Website, Youtube, gratis weggever. En daarom is het dus ontzettend interessant om hiermee aan de slag te gaan. Mensen leren je kennen en nadien kan je ze ook nog mailtjes sturen.

 

 

Soorten gratis weggevers?

Er zijn verschillende digitale producten die je gratis kan weggeven in ruil voor een emailadres. Een overzicht:

Ebook opt-in

Een ebook of PDF. Bij een ebook denk je waarschijnlijk dat je een bladzijde of 50 moet gaan schrijven. Dit is niet zo. Een ebook kan ook bestaan uit 2 of 3 bladzijden? Misschien is minder zelfs beter. Wees relevant. Zeker in je gratis weggever. Ik heb zelf ooit een gratis ebook gedownload ivm productiever zijn. Toen ik zag dat dit 200 bladzijden was heb ik de boel snel terug toe gedaan. Een ebook maak je gemakkelijk zelf in Canva. In de gratis training hier een beetje verder in de blog vind je terug hoe je aan de slag gaat.

Printable

Een printable is een pdf met bepaalde inhoud op. Iets dat mensen kunnen afdrukken, om er daarna mee aan de slag te kunnen gaan. Een sociale media maandkalender of een weekmenu. In de voorbeelden hieronder vind je alvast veel inspiratie.

Videoreeks

Eén of meerdere video’s kunnen erg waardevol zijn voor je mensen. Je moet wel even je videomateriaal kunnen bewerken. Editen dus, al de foute stukjes en de euh’s er uit halen. Ondertussen loopt het maken van video vlotter dan twee jaar geleden. Maar ik heb hier wel wat momentjes voor moeten oefenen en het was niet altijd even prettig. Ook voor het opnemen van de video zelf heb je wat geduld nodig. Kan zijn dat het van de eerste keer lukt, maar het kan ook zijn dat je 100 keer opnieuw begint.

Als ik een tip mag geven. Leg de lat niet te hoog. Verwacht niet onmiddellijk dat je in één stuk door een video van 15 minuten opneemt. Knip en plak. Oefen, oefen, oefen. Zo bouw je stap voor stap aan je nieuwe opt-in.

Webinar

Tegenwoordig is het geven van een webinar een stuk eenvoudiger dan een hele tijd geleden. Er bestaan verschillende tools die je gemakkelijk zelf en zonder enige kennis kan hanteren. Als je je webinar live gaat geven, is het ook belangrijk dat je vooraf toch wat reclame gemaakt hebt. Anders is de kans groot dat mensen het niet gezien hebben en zich dus niet inschrijven. Dit is net een level hoger dan de hierboven beschreven gratis weggevers. Om mensen in te laten schrijven bedoel ik dan.

Instagram Cursus

Als in een cursus op Instagram, geen cursus over Instagram. Wat ik hier en daar zie verschijnen zijn toffe cursussen, van een paar dagen op Instagram. Dan maakt de cursus gever een aparte Instagram Account aan, een privéprofiel. Je krijgt dan alleen toegang als je toegelaten wordt. Voor de cursusleider kan het dan wel wat werk zijn om iedereen hier in toe te laten. Misschien is het daarom verstandiger om van deze optie een betaalde optie te maken. Want stel dat 500 mensen willen toetreden.. Ja, dan heb je wel even werk. Terwijl de meeste andere weggevers wel geautomatiseerd worden.

Hoe maak je dat?

Het maken van een gratis weggever, daar ga je even op moeten oefenen. In deze blog schrijf ik over de inhoud van een ebook, maar je kan dat ook vertalen naar andere producten. Verder is het handig dat je Canva onder de knie hebt en dat je je editing skills aanscherpt. Zeker als je dit zelf wil doen. Iemand hiervoor inhuren kan uiteraard ook.

Waarom heb je een gratis weggever nodig?

Een opt-in, gratis weggever of klantenmagneet maak je om je emaillijst te vergroten. En waarom heb je een emaillijst nodig, vraag je je nu af? Wel, met een emaillijst heb je onmiddellijk toegang tot je lezers. Stel dat ook Facebook besluit om er mee te stoppen, dan ben je al je volgers kwijt daar. Maar je hebt nog steeds je emaillijst.

Via je emaillijst kan je ook beter connecteren met je lezers. Bij het lezen van sommigen hun email, heb ik echt het gevoel dat dit naar mij persoonlijk is gestuurd. En dat is wat je tracht te bekomen. Now, like trust. Je kan via deze weg ook 1:1 support bieden. Stel vragen aan mensen, laat ze antwoorden en geef dan een antwoord op hun vraag.

Als laaste laat je ook je expertise groeien met je email. Als mensen je regelmatig zien verschijnen, vragen aan je kunnen stellen, je berichten lezen, dan bouw je aan vertrouwen en expertise.

Dus, twijfel je nog voor het maken van een eigen lijst? Niet doen. Aan de slag en laat de boel maar exploderen. Heb je even wat toffe voorbeelden nodig van gratis weggevers? Check de voorbeelden hier onder.

 

 

Voorbeelden van een Opt-in Gratis weggevers:

Om je een goed en duidelijk beeld te geven wat verschillende mogelijkheden zijn, heb ik enkele toffe gratis weggevers voor je uit gezocht. Het aanbod hieronder is er heterogeen, maar ik dacht wel dat het leuk is om je een idee te geven van verschillende niches. Dit om inspiratie op te doen, of om je in te schrijven natuurlijk.

Sprankel Online

Moest je ze nog niet op mijn website gevonden hebben, hier een overzicht van al mijn eigen gratis weggevers.

Maak je ebook – pdf in Canva

3 gratis Canva Templates

Facebook Inspiratie

6 gratis Canva Templates

Zichtbaarder worden Planning

Socialized

Nies Cools, social media coach ondersteunt ondernemers hun online zichtbaarheid verhogen. Deze dame geeft online trainingen, 1op1 coaching en in person workshops. Ik ben vooral fan van haar dagelijkse portie Instagram Stories. En laat Nies daar nu net een gratis weggever over gemaakt hebben.

Gratis gids – Krachtige Instagram Stories

Verdienen met video

Noortje Janmaat ondersteunt ondernemers is het maken van video. Met haar gratis training laat je je bedrijf gegarandeerd groeien. Meer over Noortje lees je in deze blog.

Videotraining – Verdienen met video

Positive Mindset, Positive YOU!

Cherryl is een Positive Mindset coach en biedt je graag support. Deze dame inspireert je en helpt je in het bereiken én het behouden van een Positieve Mindset. Perfectionisme, onzekerheid en zelfbeeld zijn de belangrijkste thema’s naast natuurlijk een dosis positiviteit en ook fun in de besloten Facebookgroep ‘Samenwerken aan: een Positive Mindset, een Positive YOU! Haar gratis weggever zet je alvast op weg.

Van perfectionisme naar Positiviteit

Stefanie De Prez

Stefanie is business coach en helpt ondernemers online zichtbaar worden. Tijdens haar webinar leer je in 5 stappen je ideale klant kennen. Geniet van deze opt-in

Webinar – 5 stappen om je ideale klant te leren kennen.

Opruimgroep

Tina Favache geeft je rust en structuur. Lijkt in jou huis altijd een bom ontploft? Dan brengt Tina haar gratis weggever je praktische tips.

Webinar – 12 routines

Snoezelke

Elke wil snoezeltherapie oftewel sensorische stimulatie bekender maken. Snoezelen is het aanbieden van zintuiglijke prikkels in een sfeervolle omgeving. In haar gratis ebook vind je handige tips om je ruimte snoezelproof te maken.

Ebook – Start to Snoezel

Bonte Raaf

Op de website van Bonte Raaf vind je verschillende inspirerende printabels. Wat denk je van een Checklist voor het maken van een Flyer? Autobingo of last minute inpakpapier voor Sinterklaas. Deze en vele andere waanzinnig toffe downloads vind je via onderstaande link.

Gratis downloads Bonte Raaf

Je vitale zaak

Linda geeft je tips om de regie weer over je leven te nemen. Niet alleen voor anderen, maar nu eens een keertje voor jezelf zorgen.

Ebook – Gratis tips

Schrijvershart

Zichtbaar worden door te bloggen. Als je daar meer over wil weten, dan duik je best een keertje in het ebook van Schrijvershart.

Ebook – Durf zichtbaar te zijn

Your Happy Budget

Hier word ik zelf instant vrolijk van. Meer grip krijgen op je geldzaken, dat start met de opt-in videoserie van Your Happy Budget.

Videoserie – Stressvrij geld over houden

Mama met vrijheid

Ben jij een mama en wil je het leven van je dromen aantrekken? Dan ben je bij Henla op de juiste plaats. En met haar gratis ebook zet je alvast de eerste stap.

Ebook – Ontdekking naar jezelf

Beter in Business

Leer eerst de ‘over mij’ van deze enthousiaste ondernemer en je schrijft je onmiddellijk in voor haar gratis weggever. Wees gewaarschuwd, het is op z’n Claudia’s geschreven.

Ebook – Tips voor succesvol ondernemen.

Ik vroeg Claudia een kort stukje over zichzelf te schrijven en natuurlijk wil ik weten of deze dame Canva gebruikt. 

Ik ben Claudia Voogt, mijn mannen heten Marcel en Niels (zoon) en al meer dan 12 jaar ondernemer. Mijn bedrijf heet Beter in Business. Hiermee help ik vrouwelijke ondernemers om te groeien met hun bedrijf. Dus betere klanten, meer winst en vol zelfvertrouwen te ondernemen.

Ik gebruik Canva voor posts, e-books, advertenties, eigenlijk voor alles. Mijn nieuwste e-book die nu online staat heb ik ook in Canva gemaakt. Ik krijg er SUPER leuke reacties op!

Carolien vennema

Ben je een mama? Dan helpt Carolien je dromen waarmaken. En dat start met een opt-in van een vijfdaagse training

5 daagse training – Van doel naar resultaat

Heb jij zelf een opt-in, gratis weggever of een freebie? Laat het me snel weten. Ik ben heel benieuwd. Misschien sta jij dan binnenkort ook op deze lijst?