Noortje Janmaat Verdienen met video

Noortje Janmaat is dé referentie van Nederland en België als je meer te weten wil komen over het maken van video voor je onderneming. Ik leer haar enkele jaren geleden viavia kennen en ben sinds toen grote fan. Met veel plezier  lees ik geregeld in haar boek ‘Verdienen met Video’ en uiteraard doe ik er alles aan om dit ook met regelmaat toe te passen. Omdat ik fan ben van Noortje promoot ik ook haar gratis videoreeks: Verdienen met video: 5 onmisbare video’s. Ook deze stappen volg ik op de voet én met resultaat.

Omdat ik denk dat het voor jou ook interessant is Noortje Janmaat beter te leren kennen, heb ik mijn stoute schoenen aan getrokken en gevraagd of ik een kort interview met haar mocht doen. Het resultaat lees je hier onder. Hoera!!

Hoi Noortje, super dat je tijd wil maken voor dit interview. Vertel de lezers eens, wie ben je en hoelang ben je al met video bezig?

Mijn naam is Noortje Janmaat en als Video Marketing Strateeg leer ik ondernemers uit Nederland en België om hun bedrijf te laten groeien met videomarketing. Ik begeleid ze niet alleen bij het creëren van hun videostrategie. Ze krijgen ook authentieke marketingvideo’s en overtuigende testimonials waarmee ze autoriteit en expertise uitstralen. Video’s die ze jarenlang kunnen blijven gebruiken. Daarnaast krijgen ze een manier van leadgeneratie die continu blijft werken, ook als ze zelf vrij zijn.

 

Noortje-Janmaat-Verdienen-met-VIDEO
Noortje-Janmaat-Verdienen-met-VIDEO


Wat is je verhaal? Hoe is het allemaal begonnen?

Het is het klassieke ‘het begon op een zolderkamertje’-verhaal. Ruim 7 jaar run ik mijn webwinkel ‘Door Noor’. Ik ontdek in die tijd: voordat je mensen vraagt om iets van je te kopen, zullen ze jou eerst moeten vinden. En dus pluis ik echt alles uit over copywriting en online marketing. Mijn webwinkel ‘Door Noor’ verschijnt hoog bovenaan de zoekmachines Google en YouTube. Ik verkoop steeds meer via internet en krijg bestellingen uit binnen- en buitenland. Tot ik op een dag een opdracht van 24.000 euro binnenhaal.

Ik bedenk me: dit zouden veel meer ondernemers moeten doen, want video’s werken dus bijzonder goed op internet. Niet alleen voor je vindbaarheid, maar ook voor je zichtbaarheid. Het verlaagt een drempel. Zo ontstaat mijn tweede bedrijf: Verdienen met VIDEO.

Welke belangrijk les wil je delen met mensen die willen starten met video?

Meest eenvoudig om te starten is met live video, kun je gemakkelijk zelf maken. Je hebt er niet meer voor nodig dan een smartphone en een externe microfoon. In 15 minuten tijd kun je al een video maken waar je enorm veel impact mee hebt. Je hoeft niet te editen, dus dat scheelt je veel tijd. Alles staat of valt met het onderwerp van je video, maar ook met de copy boven je video. Zet mensen aan het denken, leer ze iets nieuws of inspireer met sterke, vernieuwende ideeën. Als je live video veel reactie oproept bij kijkers, dan kun je overwegen om er een video-ad van te maken om je bereik te vergroten. Een klant heeft in de afgelopen jaren tonnen verdiend met Facebook live video’s.

Is het maken van video moeilijk? Het bedenken van je content, zelf voor de camera staan, het editen…

Ja eerlijk is eerlijk: er zijn nogal wat drempels te nemen als je zichtbaar wil worden. Het is niet iedere ondernemer gegeven om dit pad helemaal alleen te volgen. Zorg dat je goed begeleid wordt. Er zijn eigenlijk maar 2 dingen die het verschil maken tussen videomarketing waarmee je wel of niet in gesprek komt met nieuwe leads en dat is wat je VOOR en NA het opnemen van een video doet. Vooraf wil je nadenken over je positionering en je boodschap, oftewel: hoe wil je als ondernemer gezien worden?

En met welke boodschap breng je mensen echt in beweging? Wat wil je dat je video’s gaan opleveren? Wat wil je dat mensen gaan doen na het zien van je video? Na het opnemen van je video wil je ervoor zorgen dat je continu en consistent zichtbaar bent met inhoudelijk hoogwaardige video’s. Je hoeft daarvoor heus niet wekelijks of maandelijks video’s op te nemen. Met een paar draaidagen kun je al videocontent voor een heel jaar creëren.

Je bent gestart met je eigen online ‘Verdienen met video’ Academy. Ondertussen zitten daar toch al wat mensen in. Wat doet dat met je, wetende dat je al die mensen mag inspireren?

Ja, ik vind het heel bijzonder om anderen te mogen inspireren met de kennis en ervaring die ik in de afgelopen jaren heb opgedaan met videomarketing. Niet alleen via mijn online training. Maar ook mijn VIP-klanten die ik heel persoonlijk mag begeleiden op het spannende pad van online zichtbaar worden.

Het fijne is…Ik vond het in het begin ook spannend – net als ieder ander – maar ik ben het gewoon gaan doen. Ik heb mezelf door de jaren heen verbeterd en ondanks dat ik geen natuurtalent ben, heb ik toch bekendheid gekregen. En word ik nu gezien als de Video Marketing Strateeg voor ondernemend Nederland. Zo kan het ook voor andere ondernemers werken.

Als we allemaal met video marketing beginnen, zijn we dan nog wel zichtbaar?

Ja zeker. Het mooie van video is het natuurlijke selectieproces dat plaatsvindt. Mensen die een klik met je voelen blijven je volgen. Mensen die geen klik met je voelen, haken vanzelf af. In deze tijd willen mensen zien wie er achter jouw bedrijf zit. Hoe persoonlijker en authentieker je je marketing maakt, hoe meer verbinding je creëert met potentiële klanten. Ook al zit er een scherm tussen, die verbinding kun je zeker maken met het middel video.

Deel de lezers eens een blik achter de schermen. Hoe ziet je werkroutine er uit? Een video marketing strateeg, wat doet die allemaal? Wat komt er allemaal extra bij dat mensen (vaak) niet zien?

Denk aan… De 1-op-1 sessies met mijn VIP-klanten. We bepalen de videostrategie, nemen de funnel door, bespreken hun positionering en bereiden de video’s inhoudelijk voor. Het aansturen van mijn videoteam. Het uitzoeken van een passende filmlocatie. Liefst een zo video- en fotogenieke plek. Mijn rol als regisseur op de set vind ik het meest vervullend.

Een setting creëren waar we kunnen doen alsof we thuis zijn. Kleinschalig en intiem. Daar waar geen vraag, verspreking of twijfel gek is. Net als een dolletje. Lachen werkt ontspannend. We gaan op een relaxte manier hun marketingvideo’s opnemen, waardoor ze authentiek in beeld verschijnen. Werkt het meest aantrekkelijk. Na de video-opnames volgt het spotten en editen van de video’s. En het meest spannende voor de klant: het moment van publiceren. Ik begeleid ze er helemaal bij, elke video opnieuw. Alle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van videomarketing volg ik op de voet. Ik verwerk nieuwe inzichten in mijn online training, zodat mijn klanten altijd bij blijven.

Wat is je meest memorabele video moment. Dit mag een grappig, een ontroerend of een stressmoment zijn.

In het DeLaMar Theater bij de voorstelling Carmen van Tania Kross. Ik sta op het podium om na de voorstelling een korte video op te nemen. Met mijn compacte en mobiele videoset, bestaande uit mijn smartphone, externe microfoon en een gimbal. De cameraploeg van AVRO-TROS komt even later ook het podium op. Uiteraard met de meest geavanceerde videoapparatuur. Tania Kross zou een korte promovideo opnemen voor het programma De Beste Zangers.

De cameraman vraagt of hij mijn mobiele videoset even mag bekijken. Hij is onder de indruk. Je haalt er uiteraard niet de kwaliteit mee die zo’n grote, professionele camera + man maakt, maar het gaat allemaal wel een stuk sneller met zo’n mobiele set. Je video kan een half uur later al op je Facebook-pagina staan. Die smartphone video heeft een groot bereik gehad voor Tania. Jaren terug werd er nog neergekeken op smartphone video. Ik was in Nederland een van de eersten die smartphone video inzette als marketingmiddel. Nu is mobiele journalistiek niet meer weg te denken.

Heb je nog een laatste tip voor de lezers?

Ja, dat video een leerproces is. Als je het voor je uit blijft schuiven, dan kun je het niet leren. Het vraagt tijd om daar als ondernemer in te groeien. Ervaring leert dat het middel video de perfectionist in iedere ondernemer naar boven haalt. Er zijn heel wat video’s die het internet nooit hebben gezien. Laat het je geruststellen dat hoe vaker je het doet, hoe gemakkelijker het wordt.

Op jouw videosucces! Van Noor

Wil je meer inspiratie van Noortje Janmaat?

Klik op de foto hier onder.

Verdienen-met-video-training-achter-de-schermen