Wat is Awin

Awin is een affiliate netwerk, de tussenpersoon tussen een affiliate of publisher (diegene die de blog schrijft) en een adverteerder ( diegene met de webshop).

Owkeey Rewind.

Affiliate Marketing, Wat is dat?

Stel, je hebt een blog en je schrijft artikels voor jonge mama’s, dan spreek je vermoedelijk over bepaalde producten die je voor je kiddo’s gebruikt. Maar je wil niet zomaar schrijven. Je wil dat je blog gelezen wordt en je wil er eigenlijk nog een centje aan bijverdienen. Dan is het interessant voor je om in je blogs die producten te gaan promoten door middel van Affiliate Marketing. Als jij affiliate producten gaat promoten, dan ben jij de publisher – diegene die een blog schrijft over dat product.

De Adverteerder is dan de webshop waarvoor je dat product promoot. Dus in het voorbeeld van hierboven promoot je bijvoorbeeld producten van ‘De Gele Flamingo’, want dat is namelijk één van de webshops die in het affiliate netwerk van Awin zitten. Leest iemand je blog en koopt ie via jouw link een product bij ‘De Gele Flamingo’ aan, dan krijg jij commissie. Hoe uitzonderlijk cool is dat. Vertellen en schrijven over wat je graag doet en er ook centjes voor in de plaats krijgen.

Awin is dan de tussenpersoon. Diegene met het netwerk aan webshops, maar ook aan affiliates. Ze zorgen tevens voor een goede technische support zodat jij je alleen maar hoeft aan te melden bij een bepaalde webshop en (nadat je toegelaten bent) kan gaan schrijven over hun producten. Awin stelt dan de nodige linkjes ter beschikking en verder verloopt alles automatisch. Iedere keer iemand een aankoop doet via jouw link krijg jij commissie op je bankrekening. Hoeveel commissie je krijgt is afhankelijk van de adverteerder. Soms is dat 5% maar je hebt ook grotere commissies.

Je kan je zowel als Publisher en Adverteerder inschrijven bij Awin.

Laten we eerst eens kijken naar

Ben je Publisher?

Ben jij dus de blogger, de vlogger of een social media influencer met een publiek en wil je net als andere affiliates een graantje meepikken – vorig jaar is er 818 miljoen euro verdiend door publishers bij Awin. Bekijk dan even hun Adverteerder Directory en kijk of er merken bij staan die bij je passen. Gebruik de zoekfunctie en ontdek of je favoriete merk staat en ga onmiddellijk aan de slag.

Verschillende categorieën waaruit je kan kiezen:

Retail en Shopping

Audio-visueel / Automotive / Baby en Peuter / Boeken en abonnementen / Kinderkleding / Kleding / Kledingaccessoires / Computers / Warenhuizen / Doe-het-zelf / Electronische accessoires / Electronica warenhuis / FMCG / Meubels en woonaccessoires / Gadgets / Geschenken en bloemen / Groen (eco-vriendelijk) / Group Buying / Gezondheid en welzijn / Huis en tuin / Sieraden / Lead-generatie / Lingerie / Herenkleding / Muziek en DVD / Pc en video Games / Huisdieren en benodigdheden / Fotografie / Foto’s en Print Services / Schoenen / Sportbenodigdheden / Sportkleding / Speelgoed en games / Witgoed / Wijn, sterke drank en tabak / dameskleding

Financiën en verzekeringen

Creditcards / Verzekeringen / Leningen / Hypotheken / Persoonlijk Bankieren / Sparen en Investeren

Telecom en diensten

Digitale TV en Video on demand / Aanbieders van Internetdiensten / Mobiel breedband / Mobiel Contract / Mobile Pay-as-you-go / Voorzieningen

Reizen

Vliegtuigmaatschappijen / Autoverhuur / Cruises en veerdiensten / Hotels en accomodatie / Vakentie in eigen land / Tourisme en attracties / Reisbureaus

Snuister dus door de Awin directory en ga op zoek naar je favoriete merken. Er staat geen limiet op het aantal merken waarbij je je kan aanmelden, maar zorg er wel voor dat de webshops bij jou en je blog passen. Dan is het veel gemakkelijker om hierover te schrijven en is het duidelijk voor je lezer.

Verwerk linkjes

Start met het schrijven van blogs en verwerk hierin je linkjes of duik in je archieven en pas oude blogs aan met je nieuwe linkjes.

Awin biedt een heleboel hulpmiddelen aan voor jou als affiliate.

Zo is er My Awin, een Chrome extensie die je snel toegang geeft tot linkjes met jouw affiliate-ID. Hiermee maak je gemakkelijk en zeer snel linkjes voor de allerleukste producten en dit terwijl je op de website van de adverteerder bent. Hoe gemakkelijk is dat. Je kijkt dus op je favoriete website en boem klaar is die link. No more wasting time.

Maar er is ook Convert-a-link. En met dit kleine stukje code zet je onmiddellijk alle linkjes op je website om naar affiliate linkjes. Dus, heb je in het verleden al geschreven over producten van ‘De Gele Flamingo’, dan kan je die met deze tool dus onmiddellijk omzetten. Time saver! En sneller centjes verdienen dus.

Opportunity Marketplace

Met deze tool kan je al de advertentiemogelijkheden die beschikbaar zijn op je website inventariseren, beheren en promoten. Deze advertenties kunnen dan gezien worden door de adverteerders aangesloten bij het Awin netwerk. De adverteerders op hun beurt kunnen dan de affiliates tonen welk demografisch publiek ze bereiken. Maar ook welke promo-mogelijkheden en welk soort commissiemodellen mogelijk zijn. Door Opportunity Marketplace vereenvoudigt de communicatie tussen publisher en adverteerder.

Adverteerders kunnen op hun beurt alle mogelijkheden in de Opportunity Marketplace bekijken en zo blogs ontdekken die mogelijk interessant zijn voor een samenwerking.

Voucher mogelijkheden

Awin geeft je de mogelijkheid te werken met exclusieve kortingscodes. Ideaal dus om aan je publiek te tonen. Dit is wel afhankelijk van een aantal voorwaarden, maar dat vind je terug op de website van Awin.

Ben je nieuw en heb je inspiratie nodig?

Awin deelt succesverhalen van hun publishers. Neem snel een kijkje op de website en laat je inspireren. En wil je helemaal op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes, schrijf jezelf dan in op hun nieuwsbrief en blijf up-to-date.


                             

Ben je adverteerder?

Heb je zelf een webshop en is je interesse gewekt, sluit je dan zeker aan in dit netwerk. De mensen van Awin staan voor je klaar en helpen je doorheen het proces. Je kan hen via mail, maar ook telefonisch bereiken.  Alles wordt strikt vertrouwelijk behandeld.

Wat zijn voordelen?

Ontdek enkele voordelen als jij je aansluit bij dit netwerk:

Na aansluiting kan je gemakkelijk en snel opstarten

Awin maakt het je gemakkelijk, ze bieden je namelijk de mogelijkheid om al binnen enkele uren je programma live te hebben. Bovendien kan jij het programma ook zelf beheren door gebruik te maken van online tutorials en webinars.

Onbeperkt toegang tot publisher directory 

In de publisher directory, zoals hierboven beschreven, kan ke op zoek gaan naar bloggers of websites die actief zijn in jouw sector. Succes verzekerd.

Geen opstartkosten en verminderd risico

Als je een klein bedrijf bent geeft Awin je de kans om op een eenvoudige wijze nieuwe klanten en dus nieuwe sales te realiseren. Dankzij deze service heb je geen opstartkosten en wordt je risico ook geminimaliseerd.

Je vergroot je doelgroep

De publisher waarmee je gaat werken heeft al een bepaalde doelgroep, ze zorgen immers dagelijks of wekelijks voor nieuwe content en worden hierdoor goed gevonden online. Als jij met deze mensen een samenwerking aangaat, maak jij mee gebruik van dat netwerk. want ze gaan je letterlijk in de kijker zetten.

Commissie per sale

Als je werkt met een acquisitie methode, dan betaal je alleen commissie als er een verkoop plaats vindt. En dit is stukken voordeliger dan traditionele reclame. Stel dat jij een spot op tv lanceert of een advertentie in de krant, dan weet je toch helemaal niet welke sales hier dan uit verder komen. Als je via Awin gaat adverteren en er vindt geen verkoop plaats, dan betaal je ook geen commissie. Terwijl je bij de traditionele reclame je centen gegarandeerd kwijt bent.

Met deze manier van marketing heb je dus minder risico en je kan met meerdere publishers samenwerken, wat dan ook je netwerk vergroot. Dit opent deuren.

Nauwkeurige opvolging

Bovendien wordt alles duidelijk geregistreerd. De cijfers zijn betrouwbaar en nauwkeurig. dat heb je bij die advertentie in de krant niet. Daar bereik je misschien wel veel mensen, maar dan.. wat is de opvolging nadien?

Met Awin kan de tracking zelfs real-time gevolgd worden, wat resulteert in uitstekende rapportages en betere inzichten.

Bouwen aan je naam

Door deze manier van marketing bouw je aan je naam, want bloggers en influencers gaan over je spreken en je naam zal overal op het internet zichtbaar worden.

En ik ga je hier nu eens mijn eigen aha moment moment vertellen.

Ik verhuur een appartement. De vorige huurder vertrekt, dus ik zit samen met de makelaar om de volgende stappen te bespreken. Ik heb het geluk een enthousiaste makelaar te hebben en ze geeft me heel veel inside informatie. 

Dit immokantoor vraagt voor de verhuur en de werken die ze hiervoor uitvoeren 1 maand huur (540 euro) + Btw, maar omdat ik al klant bij hen ben betalen ze ook  mijn plaatsbeschrijving (200 euro). Ze betalen ook de kosten om online gepubliceerd te worden en ze doen de huisbezoeken, de gehele administratie, gesprekken met de huurder (laat ons zeggen dat ze de huurt niet betaald en dat er wat telefoontjes nodig zijn), gesprekken met mij  en de afsluiting op het einde waarbij zowel huurder als verhuurder aanwezig zijn om de huurwaarborg papieren te tekenen. En dan zitten we later nog eens samen met de nieuwe huurder om het contract te tekenen. 

En toen viel mijne euro.

Jullie houden toch niets van mijn huur over? 

Klopt, zei ze. Maar we hangen wel overal in het straatbeeld. Ieder appartement dat we verhuren is extra reclame in het straatbeeld. 

En dit is online ook zo. Als er meer mensen over je gaan praten….

Maar goed, je kan deze manier van reclame doen niet vergelijken met het voorbeeld van het  immo kantoor dat ik geschreven heb.Awin en dus affiliate marketing vraagt een andere manier van werken en veel minder risico’s als hierboven in het voorbeeld.

Het genereren van leads

Awin beschikt over een heus Leadgeneratieteam. Een team dat je helpt met verschillende campagnes. Van emailregistratie tot brochures. Van gratis proefverpakkingen tot app-downloads. Alles is bespreekbaar.

Verschillende tools

Cross-device tracking

Online shoppers kopen via verschillende apparaten. Via hun laptop, smartphone of tablet. Met de Cross-device tracking van Awin hierdoor stelt het bedrijf je als adverteerder in staat om je publisher te belonen voor sales via deze verschillende toestellen. En je krijgt een inzicht van welk kanaal je klanten komen. Dit is een uitstekende service, want vroeger was dit er niet en dan was er ook geen duidelijkheid.

Dankzij een slim algoritme weet je nu precies vanwaar je transacties komen en werkt dit ook voor verschillende platformen.

Voucher

Je kan als adverteerder een unieke voucher aanbieden aan je publisher. Die ze op hun beurt dan weer gaan delen met hun netwerk. Winwin dus.

Denk maar aan verschillende Instagram influencers. Ze bieden je regelmatig een aanbieding aan zoals: koop nu via mijn link, met volgende code en krijg 10% korting. Dit ben je waarschijnlijk al wel eens ergens tegen gekomen.

Commissie flexibiliteit

Er zijn verschillende mogelijkheden inzake commissie en betalingen. Zo kies je zelf wat bij jou en je publisher past. Een aantal opties lees je hier onder.

Commissie op basis van orderwaarde

Hiermee kan je als adverteerder je commissiestructuur aanpassen voor één of meerdere publishers. Ze kunnen dus via aan ander model betaald worden dan gebruikelijk. Een voorbeeld hier is dat je je pubisher extra beloont als er grotere aankopen worden gedaan.

Payment on influence

Hiermee kan je je publisher een bepaald bedrag toekennen als ze hun mensen laten klikken op hun affiliate link. Het kan zijn dat mensen nadien nog niet overgaan tot een verkoop, maar je beloont wel voor die klik. Want als de mensen al eens geklikt hebben op een link naar je website dan heb je daar natuurlijk ook voordelen van. Denk maar aan Facebook retargeting bijvoorbeeld.

CPC campagnes

CPC of kosten per klik. Hiermee kan je een duidelijk overzicht behouden van de campagnes die je voert en hebben alle partijen een duidelijk inzicht in de dagelijkse klikken. Je bepaalt vooraf je tarieven en budgetten.

CPL of CPD campagnes

Awin kan kosten per lead (CPL) of kosten per download (CPD) uitvoeren. Zo kan je je publishers belonen voor het aantal leads die ze binnen brengen met bijvoorbeeld een inschrijving op je nieuwsbrief. Hiervoor staat uiteraard ook een heel businessteam ter beschikking.

Nieuwbrief voor adverteerders

Wil je graag op de hoogte blijven van de nieuwtjes en de mogelijkheden, schrijf je dan zeker in op de nieuwbrief en je blijft zeker up-to-date.

 

Marktinzichten

Ben je een adverteerder of een publisher en wil je op de hoogte blijven van wat er zich op de markt afspeelt, dan is het duidelijk dat je dit deel van Awin’s mogelijkheden niet mag overslagen. Laten we eens kijken naar de verschillende opties die ze aanbieden:

Affiliate Marketing

In verschillende blogs nemen ze je mee in de wereld van de affiliate marketing. Wil je je eerst wat inlezen of wil je extra tips opdoen, dan surf je best naar deze blogs. Om enkele blogvoorbeelden te noemen:

  • Affiliate Marketing, een gids voor kleine ondernemers
  • Hoe word je een succesvol travel publisher  (met andere woorden: hoe kan je reizen en geld verdienen ;-))
  • Tien redenen waarom affiliate netwerken onmisbaar zijn voor je online marketing
  • ….

Influencer Marketing

Influencers zijn ongelooflijk hot. Dit zijn bijvoorbeeld de jongens en meisjes op Instagram met verschillende duizenden volgers. In enkele blogberichten geeft Awin je tips om hier goed mee aan de slag te gaan:

  • Tien tips voor een winstgevende campagne met influencermarketing
  • Werken met influencers. Openbaring en werkelijkheid
  • Wat influencer marketing kan betekenen voor je merk

Hoe gebruik ik Awin?

Met deze tips krijg je waarschijnlijk nog betere inzichten en timmer jij aan je weg naar succes. Check ze snel:

  • De ultieme handleiding om succesvolle publishers te vinden
  • Bouw aan de basis van je affiliate programma
  • De basis van mobiel

Deze en meerdere topics vind je bij de marktinzichten. Voor meer en up-to-date info schrijf je je in op de nieuwsbrief.

Kijk, de mogelijkheden zijn gewoon eindeloos en als je aan de slag wil met affiliate marketing, dan zou ik voor een partner als Awin gaan.

 

Canva Pro Free Gratis

 

Heb je vragen over affiliate marketing en wil je meer weten, check dan zeker deze verzamelpagina op mijn blog. Of stuur me een mailtje op kelly@sprankelonline.be en ik antwoord zo spoedig mogelijk. Op mijn website en in mijn blogs maak ik zelf ook gebruik van verschillende affiliate producten. Als je op een linkje klikt en je doet een aankoop, dan krijg ik hiervoor een commissie. Dit kost jou niets extra, maar ik kan wel mijn website laten doorgroeien en je voorzien van goede content. Dus.. Dank je wel hiervoor.