Soms lijkt het wel dat een online business opstarten erg gemakkelijk is, en inderdaad, op veel vlakken is het gemakkelijker dan een fysieke, een stenen winkel te openen. Maar een website (laten) bouwen en zeggen dat je ‘open voor business’ bent gaat je niet zo heel veel klanten brengen.

Dus voor je je baas gaat ontslagen, test je best je vaardigheden en de levensvatbaarheid van je bedrijf. En dit door het opstarten van je bijberoep. Een side hustle naast je originele baan. Er zijn veel mensen die op deze manier beginnen. Ze werken dan aan hun website of aan projecten als de kinderen in bed liggen, naar school zijn of in het weekend. Het maakt je time management iets complexer, maar het is absoluut haalbaar én het levert je belangrijke inzichten op voor je nieuwe onderneming.

Als je de discipline hebt om thuis te werken, als je het verlangen de tijd en de vastberadenheid hebt om jezelf op de markt te brengen. Dan ga je zeker klanten vinden.

Stel je jezelf deze belangrijke vragen

Ben je nog niet op het punt gekomen dat je erg zeker bent over deze vragen, start dan toch. Al doende leer je. En als je dit doet naast je huidige baan, dan verlies je toch niets? Je krijgt alleen maar kennis bij. En als je eenmaal de roulatie hebt gevonden en met succes met klanten hebt gewerkt of een succesvolle affiliate website hebt opgestart, beantwoord dan eerst de volgende drie vragen voor je je werkgever ontslaat.

 

 

1. Heb ik vaardigheden die mensen willen?

Een bedrijf WILLEN opstarten is niet voldoende. Je moet over vaardigheden beschikken waar mensen voor willen betalen. Vaardigheden die je op school geleerd hebt, of  die je jezelf aangeleerd hebt. Zoals ik met Canva.  Als jij vertrouwen hebt in je vaardigheden, dan onderscheid je jezelf van je concurrenten.

Zijn er genoeg mensen die willen betalen voor je vaardigheden? Maak je websites, ben je grafisch ontwerper of copywriter? Er zal altijd een behoefte zijn aan dit type van freelance werk, maar kan je genoeg klanten vinden die je hiervoor kunnen betalen?

Of wil je eigenlijk helemaal geen klanten waar je werkzaamheden voor gaat uitvoeren, maar wil je niet als ik een affiliate website of Canva templates maken? Heb je de skills om hier aan te beginnen? Ken je iets van SEO en weet je hoe WordPress werkt? Of heb je een eye for design en weet je wat een bepaalde doelgroep in Canva templates wil hebben?

2. Heb je genoeg onderzoek gedaan?

Nu, blijf niet te lang hangen in de onderzoeksfase, maar stel jezelf enkele belangrijke vragen? Hebben mensen nood aan jou vaardigheden? Welke concurrenten zijn er die dezelfde vaardigheden aanbieden? Heb je onderzocht hoeveel de markt wil betalen voor je vaardigheden? Weet jij hoeveel geld je elke maand nodig hebt om van te leven en je rekeningen van te betalen?

Spring niet in het diepe zonder dat je een antwoord hebt op deze vragen, bespreek het met je partner of de belangrijke personen in je leven. Weet waar je aan begint.

3. Vind je het prettig om alleen te werken?

En alleen je marketing inspanningen uit te voeren? Je kan niet zomaar wachten tot mensen naar je toe komen. Je moet ergens de eerste stap zetten en mensen zelf benaderen. Als je side hustle is hobby is, okay.. maar als je er ooit meer dan 500 euro per maand mee wil verdienen. Dan weet je dat je op termijn je rekeningen hiervan wil betalen. Dan moet je jezelf en je gezin op de eerste plaatst zetten. Dan moet je je op je gemak voelen in de schijnwerpers van Facebook of Instagram. Zodat jij de wereld kan vertellen over je nieuwe ondernemen. Tenzij je voor een affiliate business gaat, dan kan je redelijk anoniem aan je business werken.

Als je een mooie voorbereiding maakt, vooraf genoeg onderzoek doet en hier en daar wat gaat fine tunen, dan kan je elke side hustle omtoveren naar een volledige full-time business. Maar je gaat er wel tijd en energie in moeten stekken wil je dat het werkt.

Heb je meer hulp nodig? Ontdek dan een gratis planner / blogbericht dat ik voor je gemaakt heb.

Als je wat tijd over hebt, zet je dan dit weekend aan deze blog. In deze blog ontdek je verschillende oefeningen om met je side hustle aan de slag te gaan. Van beslissen, welke zaken vind je leuk, tot ontdekken of je idee duurzaam is en het verschillende jaren mee kan gaan. Je gaat diep moeten gaan om enkele van deze vragen te beantwoorden, maar zelfonderzoek is de enige manier om te ontdekken of dit jouw pad is.

Side Hustle Planner

Good to know

Deze website maakt gebruik van affiliate linkjes, als jij via één van deze linkjes een aankoop doet, krijg ik hiervoor een leuke commissie. Jij betaalt hier niets extra voor. Maar op deze manier kan deze website blijven bestaan en kan ik blijvend gratis content maken. Dus, dank jewel hiervoor!