De juiste mindset

De juiste mindset. In je zakelijke, maar ook je dagelijkse leven kom je vaak obstakels tegen. Soms ben je hiervan bewust, andere keren laat je je hier onbewust in meeslepen. Om dat tegen te gaan heb ik een lijst van toffe tips gemaakt die je helpen de juiste mindset te verkrijgen. Lees ze bewust door en zet ze om naar je realiteit en zie succesen zeer snel op je pad komen.

Gebruik jij je Affirmaties correct?

Als affirmaties niet voor je werken, sta dan eens stil bij het volgende:

Spendeer jij je energie en hoop in (a) onrealistische affirmaties waarin je niet echt gelooft, of (b) algemene affirmaties die te vaag en te veelomvattend zijn?

De sleutel om affirmaties te laten werken is tweeledig:

  1. Wees specifiek. Breng je affirmatie van pie-in-the-sky* naar iets dat je kan bereiken
  2. Zorg ervoor dat je op buikniveau in de boodschap gelooft

Iedereen kan zeggen: “Ik ben nu miljonair”, maar dat is niet echt een bevestiging – het is wishful thinking. Aan de andere kant kan je dagelijks tegen jezelf zeggen: “Ik heb een miljonair-mentaliteit” dit is een krachtige boost voor je zelfvertrouwen en vooruitzichten, zeker als je dit combineert met een actieplan.

Verander je Glas

Bent jij een “half-leeg-glas” persoon? Als dat zo is, betrap jezelf dan op deze negatieve doemberichten. Zeg: “Oeps, dit is een half lege gedachte. Laten we dit omdraaien en deze gedachte omzetten in een halfvol glas. “

Het kan gekunsteld aanvoelen en je hart zal in het begin misschien niet zo blij zijn met deze kleine oefening, zeker als je stress of uitdagingen ervaart, privé of zakelijk. Maar als je volhardt, dan zal je snel ontdekken dat het opzettelijk veranderende glas – halflege gedachten aan halfvolle glazen gaat toenemen:

  1. Dankbaarheid
  2. Machtiging
  3. Optimisme
  4. Proactiviteit
  5. En uiteindelijk succes!

Neem afstand van Negatieve Mensen

Als mens word je beïnvloed door wat de mensen om je heen zeggen en doen. Het is onvermijdelijk dat er negatieve mensen in je leven komen – mensen die je naar beneden slepen in plaats van je op te bouwen (of je in ieder geval geen schade toebrengen!).

Als iemand je energie afvoert, je zelfvertrouwen doet verliezen of je slecht laat voelt over jezelf, verbreek dan het contact.

Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan, want je wil geliefd worden of je wil op zijn minst dat mensen je aardig vinden. Probeer daarom deze checklist toe te passen. Vraag jezelf af:

  • Praat deze persoon alleen over zichzelf?
  • Focust deze persoon zich alleen op wat jij voor hem kan doen?
  • Laat deze persoon je zwaar of gestrest voelen?
  • Neemt deze persoon je mee in negatief denken?
  • Laat deze persoon je twijfelen aan je mogelijkheden?

Als je zelfs maar op één van deze vragen ja hebt geantwoord, dan is het tijd om je antwoorden te veranderen of de draad met deze persoon door te snijden.

Herformuleer Negatieve Gedachten

Er is misschien al schade aangericht? Een negatieve gezinsomgeving of een belangrijke relatie die ervoor gezorgd heeft dat je een slecht gevoel van eigenwaarde of slechte gewoonten hebt ontwikkeld? Of misschien was het dat giftige bedrijf waar je twaalf jaar hebt gewerkt?

Maar ongeacht de reden waarom je een ‘ik ben gedoemd, ik kan net zo goed opgeven: geluk / succes is niet voor mij’ – gedachten hebt.

Vandaag kan je de beslissing nemen om dat te veranderen!

Een succesvolle techniek die psychologen gebruiken, wordt ‘re-framing’ genoemd. 

  1. Neem een negatieve gedachte
  2. Filter het op een objectieve manier door het licht van de werkelijkheid
  3. Vervang je negatieve gedachte door een positieve maar realistische versie

Je kan dit doen met elk type gedachte – zakelijk of persoonlijk. En zo ontwikkel je de juiste mindset. 

Verander ‘Ik verpest het altijd’ met: ‘Ik verpest het niet altijd. Soms maak ik fouten, net als iedereen, maar ik leer ervan.’

Vermijd ‘Alles of Niets’ denken

Een bepaald type zeer destructieve self-talk staat in psychologische kringen bekend als ‘alles-of-niets-denken’.

Om ervoor te zorgen dat je dit niet doet, moet je vooral letten op de woorden ‘altijd’ of ‘nooit’ wanneer je spreekt of denkt

Bijv.: ‘Ik faal altijd bij alles wat ik doe’ of ‘Ik zal nooit een digitaal product kunnen maken ”.

Alles-of-niets-denken is gewoon een andere manier om jezelf in elkaar te slaan en zowel persoonlijke kracht als zelfvertrouwen weg te nemen.

Als je merkt dat je een alles-of-niets-uitspraak doet, plaats deze dan onmiddellijk in een meer realistische, bekrachtigende gedachte.

‘Veel mensen leren hoe ze een digitaal product moeten maken: ik kan ervoor kiezen om dit uit te besteden of ik kan gewoon mijn tijd nemen, de instructies aandachtiger lezen – en het doen totdat ik het goed heb gedaan.’

Vermijd Drama

Ben je een drama queen?

Is elke tegenslag die plaatsvindt het einde van de wereld?

Schreeuw je dingen als “HET IS GEDAAN MET ONDERNEMEN” als je muis doodgaat, in plaats van simpelweg de batterij te vervangen?

Ja, ook dit is gewoon een andere vorm van jezelf in elkaar slaan.

Zelfs als je een tegenslag ervaart, bijvoorbeeld als er een stroomstoring optreedt en je een grafisch bestand verliest waaraan je in Canva al uren hebt gewerkt, moet je je realiseren dat dit in het algemeen frustrerend is, maar niet echt het einde van uw wereld.

Behandel het als een leerervaring.

‘De volgende keer zal ik eraan denken om die afbeelding bij elke stap op te slaan.’

Is dit over 5 jaar Belangrijk?

Stel jezelf de vraag: ‘Is dit over vijf jaar van belangrijk?’

Eén van de beste manieren om jezelf te trainen uit een doemdenken, is door jezelf na elke tegenslag af te vragen: ‘Is dit over 5 jaar belangrijk?’

Als het antwoord is ‘nee, ik zal het me niet eens herinneren’, dan is het niet de moeite waard om jezelf druk te maken.

Zoals de enorm succesvolle ondernemer E. Joseph Cossman ooit zei: ‘Als je je geheugen wilt testen, probeer je dan te herinneren waar je je vandaag een jaar geleden zorgen over maakte.  Euuhh.. Whoopsie? 🙂

Limiteer je Zorgen-tijd

Als je een chronische zorgenmaker bent of als een bepaalde taak of gebeurtenis je zorgen baart, limiteer dan je zorgen-tijd.

Maak een bepaalde tijd vrij om je zorgen te maken. ‘Ik ga hier over nadenken van 10:15 uur tot 10:40 uur’

Als je je er dan zorgen over begint te maken, zeg dan tegen jezelf: “Het is nog geen zorgen-tijd, dit leg ik dus even opzij tot straks”.

Angst is gewoon Opwinding

Realiseer je dat angst gewoon opwinding is.

Misschien heb je ‘geleerd’ dat de vlindersensatie in je maag voordat je een presentatie of webinar geeft ‘angst’ is.

Probeer dat opnieuw te formuleren naar: “Wauw, ik ben hier echt enthousiast over!”

Verander in je geest het idee van angst naar opwinding, want dit is de eerste stap om actie te ondernemen, risico’s te nemen – en te slagen. Yep en ook de beste stap richting de juiste mindset. 

Gevoelens volgen na Daden

Erken dat gevoelens na daden kunnen volgen – niet eraan voorafgaan. De meeste mensen geven veel te snel op, zeker als ze proberen hun mentale gewoonten te veranderen. Dit gebeurt omdat ze verwachten dat hun gevoelens onmiddellijk veranderen.

Hoe meer negativiteit of machteloosheid in je gewone gedachten is ingebakken, hoe langer het duurt om die reactie te ‘breken’.

Doorloop hoe dan ook oefeningen zoals reframing en als je dit consequent toepast zal je merken dat je gevoelens uiteindelijk zullen volgen.

Groeien door Falen

Zie falen als een leermogelijkheid

Dit is geen banale gemeenplaats. De meest succesvolle ondernemers zijn niet degenen die onmiddellijk slagen: het zijn degenen die opstaan, notities maken van wat niet werkte, brainstormen en doorgaan.

Echt falen is in de eerste plaats nooit proberen.

Focus naar Buiten

Je ergste zorgen, angst, mentaliteit en verlammingsgedrag doen zich voor wanneer je naar binnen gericht bent – op jezelf.

Concentreer je in plaats daarvan naar buiten: op hoe je de persoon voor wie je dat eBook schrijft, gaat helpen;

of hoeveel het niet alleen je klant, maar ook andere leden van je team zal helpen als je je project op tijd ontvangt.

Als je gefocust bent op het helpen van anderen, is er geen reden voor zorgen.

Vind je Passie

Zelfs als je vastzit in een situatie of een onderneming waar je niet meteen uit kunt komen, zoek dan naar datgene waar je echt gepassioneerd in bent:

Wat in dit huidige bedrijf doet de tijd vliegen, geeft je visie, vertrouwen en voldoening?

Vind een manier om daar gebruik van te maken.

Pas je routines aan, besteed energieverslindende taken uit – en nog belangrijker, pas je hele bedrijfsplan aan zodat het pad dat je inspireert om je succesdoelen te bereiken, beter volgt.

Misschien is je passie wel Canva en wil je er je centjes mee gaan verdienen. Net zoals ik 😉

Je bent al een Succes

Besef dat je al een succes bent! Je bent nog steeds een ondernemer. Je hebt jezelf al zo vaak opgepakt en afgestoft, het is een gewoonte geworden. En als reeds verschillende bedrijfsmodellen tevergeefs hebt geprobeerd, laat je dan niet ontmoedigen.

Je bent in het gezelschap van echt geweldige ondernemers zoals Oprah, Sir Richard Branson en Ariana Huffington (wiens moeder zei: “Falen is een springplank naar succes”).

Zelfs als je al een reeks mislukkingen achter de rug heeft, betekent dit alleen dat je al hebt bewezen dat je de nummer één eigenschap van alle echt succesvolle ondernemers hebt: namelijk vasthouden en blijven doorgaan. Want jij geeft nooit op.

Dus keep going- en feliciteer jezelf dat je op de goede weg bent.

Ga niet Overanalyseren

Voorkom over-analyse

Wist je dat overvoorbereiding en overanalyse een andere vorm van uitstelgedrag zijn – of op zijn minst vermijdingsgedrag? Vooral als het je ervan weerhoudt om uit te breiden of enig risico te nemen.

Om hier voorbij te komen, moet je er een gewoonte van maken om uiterste datums in te stellen.

‘Op dinsdag 15 maart ga ik, hoe onvoorbereid ik me ook voel, deze website gewoon lanceren.’

Door jezelf een definitieve projectdatum te geven en je ertoe te verplichten je eraan te houden, ga je je beter concentreren en kom je tot actie. Ga voor de juiste mindset.

Let op voor Feedback

Ben je verslaafd aan het verzamelen van feedback en meningen voor je stappen zet?

Bevraag je iedereen in je familie, leden van je Facebook-groep en de lidmaatschapssite waartoe je behoort?

Als je ‘de postbode, je kapper, de twee beste vrienden van je zoon en de gezinsbond’ hebt toegevoegd, is het antwoord beslist ‘ja!’

Verminder dit aantal drastisch. Maak een voorselectie van mensen die je professioneel en deskundig advies hebben geven: die eerlijk kunnen zijn zonder je te beknotten – degenen die opbouwende kritiek leveren die je kan gebruiken om te verbeteren, in plaats van degenen die klagen of je het gevoel geven dat ze je project overnemen.

Als je te vaak mensen klakkeloos om feedback vraagt, kan dit een teken zijn van een enorm gebrek aan vertrouwen. Beperk het aantal tot minder dan een half dozijn – en kies ze met zorg. Denk meer aan ‘sparringspartner’ dan ‘feedbackgever’.

Ontwikkel Zelfbewustzijn

Zelfbewust zijn betekent niet dat je jezelf in elkaar slaat of jezelf negatieve boodschappen geeft: het betekent dat je jezelf even objectief beoordeelt als elk zakelijk idee.

Maak er een gewoonte van om jezelf vragen te stellen als:

  1. Wat doe ik goed?
  2. Waar heb ik problemen mee?
  3. Wat kan ik beter doen? Hoe?
  4. Waar doe ik teveel aan?
  5. Hoe zien mijn abonnees en volgers mij?
  6. Hoe zie ik mezelf?

Als je het op de juiste manier doet, dan help je jij juiste mindset alvast een heel stuk verder, dit helpt je om te slagen en het is ook leuk om elke mogelijkheid te ontdekken.

Ontwikkel een Radar

Dit is een specifiek onderdeel van het proces van zelfbewustzijn:

Een ‘Radar’ treedt op als er een alarmbel in je hersenen of darmen afgaat en je vertelt dat iets ofwel enorm opwindend is en dus vol potentieel en/of juist is voor jou… of wanneer iets helemaal niet voor jou is. 

Het is daarom belangrijk dat je zulke signalen leert opvangen en dat je daadwerkelijk stopt om er naar te luisteren. 

De meeste mensen zijn zo in beslag genomen door zorgen of activiteiten dat ze deze nauwelijks waarneembare signalen negeren – maar ondernemers beschouwen ze als onschatbare micro-aanwijzingen om op koers te blijven voor succes.

En jij bent ondernemend. 🙂 en jij hebt de juiste mindset.

Wees uitermate Georganiseerd

Zelfs de meest eigenzinnige en arrogante topondernemer is in het geheim uitermate georganiseerd.

Tegenslagen brengen hen zelden uit hun lood, omdat ze systemen en gewoonten hebben ingesteld om met elke gebeurtenis om te gaan.

Dit zijn de ondernemers die altijd een presentatie op zak hebben voor last-minute noodinvullingen;

  1. Ondernemers die sterke teams inzetten om op hun hoede te zijn;
  2. Ondernemers die altijd vroeg vertrekken om op tijd bij evenementen te zijn;
  3. Ondernemers die plannen maken en ze volgen – terwijl ze flexibiliteit inbouwen, zodat ze ‘met de stroom meegaan’.

Georganiseerd zijn betekent niet dat je jezelf tot de laatste seconde van je dag moet plannen: het betekent dat je voorbereid bent op meer dan één scenario zodat je kan ‘go with the flow’

 

 

Heb je nog vragen over dit artikel ‘de juiste mindset’? Stuur me dan een mailtje op kelly@sprankelonline.be