Bullet journal
Spread the love

Wat is een Bullet Journal?

Al jaren slingeren er to-do  post-its rond mijn laptop en ook mijn afspraken noteer ik op rondvliegende papiertjes. Grappige uitspraken die bewaar ik dan weer op mijn gsm. Ik werd er stiepelgek van. Wat, als ik alles kon centraliseren, dacht ik bij mezelf. Eén plaats voor alles. Mijn afspraken, mijn to-do’s en mijn dagboekgeheimen. Een gat in de lucht wanneer ik ontdek dat dit mogelijk is. Bullet journaling lost al mijn problemen op.

Bullet journaling is een manier om je afspraken, je gedachten, je taken, je ideeën, je gewoontes te bundelen op één centrale plaats, in een schriftje. Ondertussen zijn er tientallen mooie exemplaren verschenen. Maar een gewoon boekje met witte bladzijden werkt even goed. Traditioneel ga je aan de slag met pen en papier. Pimpen doe je je journal met kleurtjes, foto’s, mini post-it’s en washi-tape.

Het toffe aan deze manier van werken, is dat je zelf bepaalt wat er in je journal komt. Jaar-, maand-, of dagkalenders. Gewoontetrackers, eet- of beweeglogboek of een overzicht van al je financiële inkomsten. Het is jouw boek, jij maakt het levend.

Waarom digitaal?

Misschien schreeuwt je hart, dit is helemaal wat ik wil!! Maaarrr! Ik heb geen tijd om me hier in te verdiepen. Ik ben niet creatief. Ik wil gewoon aan de slag zonder teveel tijd te verliezen. dan is er goed nieuws. Een bullet journal kan ook digitaal. Je kiest dan voor een bullet journal app of je kiest voor Canva.

In een BJ App werk je volledig digitaal, er zijn verschillende apps te vinden in de App Store.

Kies je voor Canva, dan maak je je basis digitaal, je drukt je template af en kan offline verder werken, invullen, noteren met of zonder kleur of vrolijke washitape. Met Canva combineer je misschien wel het beste van beide werelden. Je maakt eerst je spreads online en pimpt ze daarna verder offline.

Dagplanning Maken

 

Waar haal je inspiratie?

Bullet Journaling is dus een hele nieuwe wereld die je mogelijks gaat betreden, er dus ontzettend veel te vinden online. Zeker op Pinterest gaat je hartje vreugdesprongen maken. Zoek op:

 • bullet journal
 • bullet journal ideas
 • bullet journal kopen
 • bullet journal index
 • bullet journal stickers

Welke soorten planners kan je maken?

Zakelijk of persoonlijk of mix van beiden

Dag-, week- of maandplanner

Het is gewoon ontzettend handig als je weet wat – waar en wanneer. Dag-, week- en maandplanners vind je terug in Canva

To Do lijstjes / Personal Spread

Gedaan met die post-its die altijd verdwijnen. Een deftige to do lijst houdt je helemaal on track. Een specifieke to do lijst vind je bij persoonlijk planner of Personal Planner.

Financiële spreads

Met deze planner heb je in één glimp een overzicht van al je inkomsten en uitgaven. Erg handig. Ik zou niet meer zonder kunnen. Een originale template om je geldzaken op orde te houden, vind je niet terug in Canva. Ook hier ga je je fantastie moeten gebruiken om deze van nul op te starten.

Maaltijdspread

Met een maaltijdplanner hoef je maar één keer per week naar de winkel te gaan en laat je dus veel verleidingen staan. Als je niet naar de winkel gaat, kan je het niet kopen. In Canva vind je verschillende maaltijdplanners. Gan naar templates en kies voor Meal Planner – Maaltijdplanner.

Beweegspread

Eerlijk dat ik ben durf ik te bekennen dat ik in de twee naar na mijn bevalling weinig beweging heb gehad. Ook voor de bevalling was dat zo.. 😉 dus mijne body beweegt wat trager, wat stroever en we zijn ook enkele kilo’s verder. Met een planner waar ik mijn sportactiviteiten in plan, mijn wandel- en fietsschema, daar ben ik uiteraard ontzettend dankbaar en blij voor. In één oogopslag zie ik of ik mijn doelen heb gehaald. In Canva kies je voor een workout planner

Schoonmaakspread

Ook hier ben ik weer helemaal eerlijk. Poetsen doe ik helemaal niet graag. Maar door de taken op te delen en in mijn schoonmaak-overzicht te plaatsen, wordt deze helse klus ook weer een heel pak aangenamer. In Canva vind je geen specifieke planner, maar je kan altijd een project planner pimpen.

Reisspreads

Misschien zal het door corona weer een tijdje duren voor we met zijn allen richting zon vertrekken. Maar ook in de Ardennen is het fijn en ook daarvoor kan je je reisplanning opmaken. In Canva vind je dit bij templates > planners > itenary of reisplanner – reisroute

Gewoontetracker

Drink je genoeg water, doe je dagelijks je 10.000 stappen, eet je geen chocolade? Deze en andere gewoonten kan je gemakkelijk tracken door ze in een habittracker te gieten. In een aparte template of bij op je maandplanner. In Canva staat geen specifieke tracker, dus zal je je fantasie de vrije loop moeten laten en je inspiratie op papier zetten.

…en ga zo maar door. Waarschijnlijk bedenk je nog wel een aantal onderwerpen waar ik nu niet aan gedacht heb. Schuim dus Pinterest af op zoek naar inspiratie.

 

Wil je aan de slag met Canva Journal Templates? Klik dan deze link. Liever planners? Dat is deze link. Enjoy!

 

Pimpen met de leukste elementen

Als eenmaal de basis klaar is, dan kan je je spreads pimpen met leuke elementen. Je kan dit digitaal toevoegen of je template afprinten en er manueel bij tekenen. Als je je template digitaal wil opvrolijken dan kan dit via elementen die je vindt in Canva.

Hoe maak je spreads in Canva?

Vraag je vooraf af? Hoe wil je werken in de toekomst? Wil je je templates afdrukken, er gaatjes in knippen en bewaren in een ringmap? Dan kies je voor een A4 document, liggend of staan. Afhankelijk van je voorkeur. In Canva vind je alleen een verticale template terug. Wil je hem horizontaal, dan ga je aangepaste afmetingen moeten kiezen. Kies 1123 x 794 px hiervoor.

Of wil je je templates afdrukken van Canva en daarna plakken in je bullet journal? Dan heb je A5 formaat nodig.

Hoe beginnen?

 • Ga naar Canva en kies bij de templates het soort planner dat je wil maken
 • Kijk hierboven bij ‘soorten planners’ en kies er eentje uit.
 • Let op. Ze staan niet allemaal standaard bij de templates in Canva.
 • Je kiest er dus eentje uit dat het best in de buurt komt van je idee en je laat je inspiratie hier volledig op los.
 • Klik op de template en klik door tot je in de editor zit.
 • Pas je planner aan. Kies kleur, lettertype en wijzig eventueel de tekst.
 • Heb je geen idee hoe Canva werkt, check dan dit filmpje.
 • Do je magic en maak er een pracht planner van.
 • Eerst downloaden, rechts boven. Kies voor PDF Print. Daarna kan je je planner afdrukken.
 • Let even op. Als je via deze weg te werk gaat, dan gaan je templates het A4 formaat hebben. Met de Magic Resize kan je gemakkelijk je template omzetten naar een A5 formaat. Magic Resize is een Canva Pro feature.

Of je kan ook kiezen om je planners helemaal van nul te starten, dus beginnen van een wit sjabloon. Of je klikt hieronder de afbeelding en ontdekt in mijn Etsy Shop een knaller van een planner. Meer dan 100 pagina’s. Allemaal done for you.

Een leuke tip als je toch van je A4 een A5 wil maken.

 • Open Canva en kiest voor aangepaste afmetingen
 • Ga voor een horizontaal A4 formaat (1123 x 794 px) 
 • Kies bij elementen voor een grid verdeeld in twee vakken
 • Download je A4 Canva spread in een PNG
 • Laad dit opnieuw in Canva op
 • Plaats in de ene helft van de pagina
 • Laad een tweede pagina op en plaats in de tweede helft

Bullet Journal Canva

Important Bullet Journaling Stuff