Canva App Android

Canva App voor Android Mobile wordt in deze blog besproken. De reden hiervoor is dat ik niet in het bezit ben van een Iphone, Ipad en tablet.  De App ziet er deze toestellen net iets anders uit ziet. Heb je zelf een van de apparaten en wil je de App bespreken, dan hoor ik graag van je.

 

 

Canva App voor Android downloaden

Uiteraard ga je eerst de Canva App downloaden in de Play store.

Main Dashboard – Sjablonen

Zoekfunctie

Bovenaan in de Canva app vind je de zoekfunctie. Met deze zoekfunctie doorzoek je meer dan 60.000 sjablonen. Stel dat je een Instastory wil maken, dan typ je ‘Instagram story’ in de zoekfunctie en Canva geeft je verschillende mogelijkheden.

Je klikt op de gewenste optie (bv Instagram Story Dieren) en komt op een pagina met verschillende templates. Klik op de bestaande template en je tikt op iets om te beginnen met bewerken. Onder je template verschijnt een werkbalk. Mogelijkheden zat om aan te passen.

Terug gaan naar de vorige pagina doe je door op het V’tje of de pijl links boven te drukken. Ook de pijl in de zoekfunctie brengt je terug naar je Main Dashboard.

Staat er bij je template een 1’tje, dan moet je opletten, want dan vragen ze je te betalen voor deze template. Dit omwille van een betalende foto of illustratie. Ga hier ook niet gewoon een andere foto over zetten, want dan moet je nog betalen. Eerst je foto of illustratie verwijderen.

Slider

Onder de zoekfunctie vind je een slider. De mogelijkheden in de slider zien er bij anderen mogelijks anders uit. Het kan zijn dat je meerdere en/of verschillende thema’s hebt. Check maar eens bij het lief.  Canva is voortdurend in beweging, ze experimenteren veel. #Tkanerduseenkeertjeandersuitzien

Als je klikt op een foto in de slider, brengt dit je bij een reeks van voorgemaakte sjablonen. Wanneer je naar beneden scrolt zie je verschillende hippe sjablonen. Als je een leuke template vindt, klik je er op om het bewerken te beginnen. Om een statie terug te gaan, de pijl in de linkerbovenhoek.

Handig om te weten, Canva gebruikt AI (Artificial Intelligence)  ze geven sjablonen weer op basis van je voorkeur, mijn Canva Dasboard ziet er waarschijnlijk net iets anders uit dan dat van jou.

Ontdek Canva

Bij ontdek Canva vind je verschillende categoriën terug. Van uitnodiging tot bladwijzer.

– Swipe gerust eens naar rechts om meer opties te zien, als je helemaal doorswipt dan kom je in ‘je ontwerpen’ terecht.

– Alles zien. Als je hier op klikt, krijg je alle categorieën netjes onder elkaar gepresenteerd. Terug naar Main Dashboard? Yep, met de pijl links boven

Gekochte sjablonen

Als je verder naar onder scrolt zie je gekochte sjablonen staan. Op dit moment heb ik geen gekochte sjablonen, dus vult Canva deze met andere sjablonen, bij mij op dit moment, met sjablonen uit de slider.

Naar onder scrollen

Als je verder naar onder scrolt zie je opnieuw verschillende categorieën waar je uit kan kiezen. De lijst is bijna eindeloos

Zwart rondje +

Vanuit deze optie begin je met het ontwerpen van scratch. Met de slider onderaan kies je het juiste formaat. Je formaat manueel aanpassen gaat ook door op het rechthoekje met het aantal pixels te drukken. Hier vul je dan de juiste afmetingen, breedte en hoogte in.

Tabblad sjablonen

Helemaal onderaan zie je Sjablonen en Ontwerpen staan. Wat hierboven besproken is, is te vinden in ‘Sjablonen’ Het icoontje is ook zwart gekleurd. Naar ‘Ontwerpen’ ga je door er op te klikken. Wat je hier vindt wordt zo dadelijk beschreven.

 

 

Ontwerpen

Je ontwerpen deelt met je je ontwerpen die je eerder gemaakt hebt. Ook als je ze op desktop hebt ontworpen. Vanaf nu is alles zichtbaar in beide opties. Desktop en App.

Mannetje in rondje

Je ontdekt de optie ‘Feedback versturen – Teambeheer – Help – Afmelden. Ook kan je hier naar een ander team schakelen. Moest je hiermee werken uiteraard.

Bestaand ontwerp

Als je hier op klikt, kan je je ontwerp vervolledigen. De drie puntjes bovenaan nemen je mee naar opties zoals naam en formaat wijzigen (formaat: enkel als je Canva Pro hebt)

Bestaand ontwerp bewerken

Tik op iets om te beginnen met bewerken.

Tekst

 1. zelf tekst toevoegen of tekst aanpassen
 2. lettertype kiezen
 3. lettergrootte kiezen
 4. kleur kiezen – als je op desktop de kleuren van je huisstijl ingevoerd hebt, komen deze terug als gebruiksoptie in de App
 5. centreren – midden, liks of rechts
 6. Bold of  Italic
 7. Aa – hoofdletters
 8. tussenruimte bepalen – letterafstand of regelhoogte
 9. tekst verplaatsen of slepen door deze te selecteren en er met je vinger over te bewegen
 10. tekst kleiner of groter maken door slepen aan een hoekpunt
 11. draaien doe je met je tekst als je – het rondje met pijltje in – selecteert en er mee draait

Afbeeldingen

 1. je hebt de optie om op het moment zelf een foto te trekken of een video te maken en deze onmiddellijk in je template te plaatsen
 2. of je voert een foto in van je eigen foto Bib of kiest voor de Canva Bib (Afbeedlingen Pro – met de optie gratis of Pro te selecteren
 3. geen foto gevonden die bij je past? Check deze 53 sites

Kleur en Filter

 1. je huisstijl toevoegen gaat gemakkelijk als je dit op je desktop ingevoerd hebt
 2. filter over je foto’s? Geen probleem. Canva App geeft je meer dan 10 opties of je kiest voor de geavanceerde filters

Illustraties

 1. met illustraties bedoelen ze eigenlijk de optie ‘Elementen’. Je ontdekt snel dat je onder deze optie ook vormen – illustraties – lijsten – lijnen – icoontjes kan zoeken.
 2. yes, met de mogelijkheid om te kiezen uit gratis of betalende elementen
 3. in de zoekfunctie typ je in wat je nodig hebt en Canva helpt je verder

Enkele basis mogelijkheden zijn besproken in deze blog, maar er zijn nog veel meer opties mogelijk. Heel leuk om allemaal te ontdekken. Belangrijk is om een consistente brand te maken voor je onderneming, zodat mensen je onmiddellijk gaan herkennen.

Canva Pro Free Gratis