53 sites voor gratis afbeeldingen
Spread the love
Mijn zoektocht naar sites voor gratis afbeeldingen neemt me mee naar gekende, maar ook minder gekende foto plaatsen op het grote internet. Enkele grote gekende spelers die er tussen staan, maar ik ben vooral ontroerd door de mooie verhalen die achter de kleinere sites zitten. Er heeft ze zelfs eentje me een traantje doen wegpinken. Deze blog is dus niet alleen een verzameling van mooie stockfoto websites maar ook een verzameling van enkele mooie verhalen. Want je weet dat je niet zomaar je favoriete afbeeldingen van Google mag plukken.

53 Sites voor gratis afbeeldingen – deel 1

Canva

Mijn grote liefde! Hier vind je een heleboel gratis en premium foto’s. Eigenlijk heb je al de rest niet meer nodig? Of toch wel? Ontdek dan veel online schatten voor gratis plaatjes. Wil je meer weten over Canva en zijn mogelijkheden, check dan deze blog.

Pikwizard

Op deze website vind je meer dan 100.000 volledig gratis foto’s waarvan 20.000 exclusief van de website zelf. Dagelijks worden nieuwe beelden toegevoegd met als ultieme doel een foto bibliotheek van meer dan 1 miljoen foto’s.

Deze website heeft ZEER veel foto’s van mensen, wat toch wel een uitzondering blijkt in de wereld van de gratis stockfotografie. Als je op de site op zoek gaat naar ‘office’ of ‘meeting’ dan ontdek je onmiddellijk de bijzondere kwaliteit van de foto’s, allemaal gratis te gebruiken.

Burst

Burst van Shopify geeft je naast prachtige foto’s – met collecties van A tot W – ook toffe en inspirerende business ideeën. Ook al gedacht thee online te verkopen (jaaa.. maar daar begin ik niet meer aan) of je eigen T-shirt Label opstarten. Deze en meer florissante tips tref je op Burst.

Pixabay

Op Pixabay vind je naast foto’s ook gratis video’s. Hiervoor wijzig je in de zoekbalk rechts, de functie van beelden naar video’s. Verder kan je onder beelden ook op zoek gaan naar vectors en illustraties. Deze website is verbonden met Shutterstock (zo verdienen ze centjes via affiliate marketing). Pixabay gratis afbeeldingen, wat vind je er van?

Free food photo’s

Een website die houdt van food en fotografie én dat willen ze met de wereld delen. Deze website heeft hun foto’s onderverdeeld in volgende categorieën: mooi afbeeldingen

 • Melkproducten
 • Snacks & junkfood
 • Groenten
 • Brood en ontbijtgranen
 • Ontbijt
 • Dessert
 • Koken
 • Dranken
 • Fruit & noten
 • Kruiden en specerijen
 • Maaltijden
 • Vlees
 • Vis
 • Seizoensgebonden
 • Kookgerei

Skitterphoto

Skitterphoto is opgestart in 2014 door 2 Nederlandse amateurfotografen (met een fulltime job), ze ontdekten dat er een tekort was aan bijzonder mooie professionele foto’s en hebben zich daarom achter dit platform gezet. Hun foto’s werden in alle hoeken van de wereld gebruikt. Een 30 maanden later hebben ze ook andere fotografen de kans gegeven hun foto’s te publiceren via hun platform. De Nederlandse mannen runnen ondertussen hun eigen fotografie business. Zalig! Van droom naar werkelijkheid. Check zeker hun verschillende categorieën. Je ziet onmiddellijk hoeveel keer een foto bekeken en gedownload is.

Jay mantri

Op Jay Mantri zijn website ontdek je pareltjes van foto’s. Op zijn homepagine schrijft hij de woorden: free pics. do anything (CC0). make magic. Zijn foto’s zijn downloadbaar, je kan ze liken, rebloggen of een comment geven. Check zeker zijn Instagram account. Een man naar mijn hart. Leuke prentjes, nietwaar?

New old stock

Vintage foto’s van publieke archieven. Free of know copyright restrictions. Recapturing History.

Deze website verzamelt dus foto’s van andere stockfoto websites. Het is dus even uitkijken en achter halen of je deze foto’s wel voor commerciële doeleinden mag gebruiken. Dit doe je best door door te klikken naar de website van de originele aanbieder.

Epicantus

Vrij te gebruiken, origineel gemaakte foto’s door Daria. Als designer en Start-up coach weet deze dame hoe belangrijk het is snel mooie visuals te maken. In haar vrije tijd maakt ze foto’s om anderen te helpen. Voor persoonlijk en commercieel gebruik. Go Daria! Thanks a bunch!

Visualhunt

Bij Visualhunt gaan ze op jacht naar mooie visuals. Mooie afbeeldingen dus. De foto’s zijn onderverdeeld in categorieën van A tot W. De meeste van hun foto’s zijn CCO, check dus zeker na of je de foto’s vrij mag gebruiken voor persoonlijk en gratis afbeeldingen voor commercieel gebruik.

Designerpics

Designerpics bevat foto’s genomen door Jeshu John. Van Architectuur tot Wild life. Foto’s in hoge resolutie vrij voor persoonlijk en commercieel gebruik.

Loading Preview…

Powered by Creative Market

Pexels

Bij Pexels vind je gratis en betalende foto’s en video’s. Pexels en Canva zijn ook een samenwerking aangegaan. In je Canva account vind je zeker een link naar de Pexel foto’s. Check in je dashboard foto’s, typ in de zoekfunctie een onderwerp in, klik op één van de foto’s en je ziet boven de downloadknop vanwaar deze foto afkomstig is.

Freepik

De naam geeft dus veel prijs. Gratis foto’s, vectors, icoontjes en PSD te vinden op deze site. Ze hebben echter ook een premium afdeling dat start vanaf 7,50 euro per maand.

Sxc

Dit is een affiliate website die leidt naar Adobe Stock en Evato Elements. Hoewel er niets mis is met affiliate marketing, vind ik de slug titel toch een beetje misleidend. Niet? Bij Adobe Stock kan je wel enkele gratis foto’s downloaden, bij Envato vragen ze je een abonnement te nemen.

Image after

Gratis foto’s voor persoonlijk en commercieel gebruik.

 

 

53 Sites voor gratis afbeeldingen – deel 2

Little Visuals

Een website waar je even stil van wordt. Een website opgestart door Nic, voor altijd 26 sinds 2013.

De familie vraagt in ruil voor een download een kleine donatie voor ‘Hand on Heart Charity’. Een fundraiser die geld inzamelt voor het kopen van draagbare defibrillators voor scholen en sport terreinen in Nic’s Memory.

Moveast

Een website opgestart door een Portugese man die pareltjes online heeft geplaatst. Help yourselves and use them wherever you want (CC0) lees je op deze website.

Magdaleine

De eigenaar van deze website zoekt elke dag een foto uit om met je te delen. Let wel op. Niet alles foto’s zijn vrij te gebruiken.

Fancy crave

Altijd al die een Instagram Travel account willen opstarten? Wel dat gaat vanaf nu van thuis uit. 🙂 Met de gratis foto’s van Fancy Crave kom je al een heel eind. Niet voldoende inspiratie? Check dan de premium optie.

Foter

335 miljoen gratis stockfoto’s? Yep, Dat is Foter. Vind je niet wat je zoekt, al zou me dat verbazen, check dan hun premium.

Photopin

Een verzamelplaats van gratis foto’s met een affiliate link naar Shutterstock.

Cupcake

Een aantal unieke foto’s vrij te gebruiken voor persoonlijk en commercieel gebruik. Klik op ‘Archive’ om een duidelijk overzicht van de foto’s te krijgen. Doet deze site met gratis afbeeldingen je ook zo duizelen?

Morgue file

Een deel gratis foto’s maar ook linkjes naar betalende website.

Dreamstime

Een grote en gekende speler die gratis en betalende foto’s aanbiedt. 105+ miljoen. Daar kan je al wat mee.. 🙂

Unsplasch

Ook een grote speler in de Stockfoto wereld. Zoeken via de zoekfunctie of de verschillende categorieën naar gratis afbeeldingen.

Photorack

Eenvoudige en niet aantrekkelijke layout, maar er staan wel wat gratis foto’s op. Al is er al even geen update meer gedaan. Zo een jaartje of 12. Het is ook niet duidelijk wie de foto’s gemaakt heeft. Is dit van de eigenaar zelf of is het een verzamelsite? Voorzichtig zijn dus.

Bigfoto

Bigfoto is Royalty Free Foto Agentschap. De meeste fotobijdragen zijn geleverd door amateurfotografen, met grote focus op travel – inclusief informatie over de streek, maar er zijn ook andere categorieën waar je in kan snuisteren. Lees zeker even wat deze website vraagt in ruil voor het downloaden van hun foto’s.

Loading Preview…

Powered by Creative Market

Unprofound

Deze website is gestart in 2001 door Jim. Hij had op dat moment een grote nood, namelijk het vinden van prachtige stockfoto’s. Volgens de oprichter vroegen fotografen in die tijd enorme hoge prijzen voor hun producties. Daarop beslist hij iets te veranderen. Hij koopt een fototoestel, valt zijn fotografie-vrienden lastig en neemt de foto’s die hij nodig heeft. Zijn collectie foto’s die onaangeroerd op zijn computer blijven staan besluit hij online te plaatsen. Unprofound is geboren. (unprofound vertaal ik in  ‘niet professioneel gevonden’ – ik snap de titel nu)

Wylio

Een website met 100.000.000 + foto’s. Waarvan een heel deel gratis of anderen te verkrijgen via een abonnement. Van drie euro per maand overigens, daar kan je niet voor sukkelen.

Barnimages

Barn Images is opgericht in 2015 door 2 creatieve gasten uit Letland. Ze willen met Barnimages traditionele stockfotografie herdefiniëren. Op de website vind je kwaliteitsfoto’s zonder de stockfoto’s te dupliceren. Ze noemen hun collectie ‘non-stock’ en delen elke week nieuwe gratis foto’s. Unieke plaatjes dus. Neem zelf maar eens snel een kijkje.

 

 

53 Sites voor gratis afbeeldingen – deel 3

Pikjumbo

Grote gekende speler. Gratis en betalende stockfoto’s te vinden in en op deze plaats. Vind je op deze site leuke plaatjes voor jou?

The photo forest

Op zoek naar Wellness foto’s? Deze website is in het leven geroepen om lichtwerkers, lichaamswerkers, healers en coaches te ondersteunen met foto’s. Je krijgt 10 gratis foto’s aan als je inschrijft op hun nieuwsbrief, eenmaal ingeschreven ontvang je wekelijks een nieuwe gratis foto. Check zeker hun aantrekkelijke bundels aan interessante prijzen.

Cepolina

Laat je niet afschrikken door de bijzonder drukke layout van deze website. Achter de drukte vind je mooie pareltjes – meer dan 20.000 – over reizen en natuur. Bijzonder mooie gratis afbeeldingen

Openphoto

Deze website heeft al even geen update meer gehad, maar er verschuilen zich mooie plaatjes als je even gaat browsen.

Bucketlistly

Zin om in meer dan 8000 gratis reisfoto’s te snuisteren? Yep, dan ben je bij Bucketlistly op de juiste plaats. Opgericht door Pete, blogger, reiziger, filmmaker en designer. Pete combineert reizen en werken door online geld te verdienen.  Heb je even wat tijd, lees dan zijn mooie blogs en droom weg van idyllische locaties.

Realistic shots

Realistische beelden nodig? Deze website biedt gratis foto’s aan in deze categorie. Elke week worden er 7 nieuwe foto’s online gezet. Just make something creative, lees je op de website.

500px

Ok. Niet helemaal, maar toch bijna gratis. Voor minder dan 2,50 dollar, dat is dus 2,20 euro per maand heb je al een awesome abonnement.

All the free stocks

De titel zegt het al. Al de gratis foto’s, video’s, muziek en icoontjes op één locatie. Het is dus een verzamelsite. Check zeker of je de foto’s vrij mag gebruiken door door te klikken naar de originele aanbieder.

Loading Preview…

Powered by Creative Market

Negative spaces

Voor je gaat snuisteren naar prachtige plaatjes op deze website, lees eerst even de about van dit platform. Het geeft je onmiddellijk een inzicht in de naamkeuze. Hier is over nagedacht. Gratis afbeeldingen downloaden. Hier moet je zijn.

Kaboompics

Grote speler, veel downloads, veel bezoekers en vooral veel mooie en gratis foto’s. En ook door het lezen van hun blog wordt je weer een beetje wijzer.

Stocksnap

Ook een grote jongen. Te vergelijken met onder andere Pexels en Kaboompics.

Gratisography

Deze website wil zich onderscheiden in de wereld van de stockfotografie en wil een collectie van eigenzinnige hoge resolutie foto’s gratis aanbieden. Check de 500+ wijze foto’s van dieren, mensen en andere bijzondere categorieën.

Everypixel

Dit is een leuke website. In de zoekfunctie geef je één of meerdere woorden in om foto’s te zoeken en deze website doorzoekt 50 leading Foto Agentschappen, met een gratis en/of betalende optie. Dit is dus een zoekmachine voor stock foto’s. Nice!

Stockvault

Grote jongen. Misschien vind je zelfs ook ‘vind ik leuk plaatjes’. Helemaal te gek om deze te verwerken in je marketing strategie.

Lifeofpix

Toffe website met leuke gratis stockafbeeldingen. Ze zijn recent een affiliate samenwerking aangegaan met Adobe

53 Sites voor gratis afbeeldingen – Laatste deel 

Freestocks

Deze website biedt je niet alledaagse cliché stockfoto’s aan. Ze gaan voor vers, up-to-date en veelzijdig in stijl. Een snelle blik op de website toont me dat ze gelijk hebben. Deze foto’s ben ik nog nergens anders tegen gekomen. Zo op het eerste zicht hee 😉

Foodies feed

Go to website als je houdt van mooie food foto’s. Meer dan 1300 gratis afbeeldingen voor je uit gekozen.

Jeshoots

Jeshoots is een fotobank waar je beelden van de Praagse Jan Vasek kan downloaden. Unieke beelden. Hoera! Gratis afbeeldingen voor website.

Iso republic

Grote jongen – veel foto’s, video’s, collecties en een leerrijke blog voor je. Afbeeldingen zoeken gratis? Hier moet je zeker zijn.

Mmt

Opgericht in 2014 door Jeffrey Betts, om zijn grote liefde – fotografie – met de wereld te delen. MMT has been featured on Canva. Jajjh.

Hieronder volgen nog enkele grote jongens:

Free digital photo’s

Photober

Stock free images

Freephoto’s cc

Volgens mij heb je nu wel enkele foto’s gevonden die bij je passen. Ideaal dus om aan de slag te gaan met de gratis training die voor je gemaakt is.

Maak je huisstijl in Canva. 

Maak je huisstijl in Canva
Maak je huisstijl in Canva