Hoe een mooie achtergrond met tekst maken? Heel gemakkelijk. Daar gebruik je Canva voor. Heb je nog geen idee wat Canva is, check dan deze blogpost – Wat is Canva? Als je Canva al wel kent, dan weet je dat dit een ongelooflijke software is die je enorm verder gaat helpen. Je hebt nooit nog een ander programma nodig, want Canva kan zowat alles..

Met Canva maak je in een paar minuten een mooie achtergrond met tekst. En in deze post leg ik je uit hoe jij dat ook doet.

Een mooie achtergrond met tekst

Voor je start is het nodig te weten waarvoor je een mooie achtergrond met tekst wil maken. Is het voor een quote op Instagram, een laptopachtergrond of een plaatje voor op je gsm? Al die zaken weet je best vooraf, zodat je gericht kan gaan zoeken in Canva.

Open daarna Canva, ga naar de homepagina en gebruik de zoekfunctie bovenaan om van start te gaan. Als voorbeeld voor deze blog ga ik een Instagram post maken. Als je een bijvoorbeeld een Zoom achtergrond nodig hebt, dan geef je dat in in de zoekfunctie.

 

mooie achtergrond met tekst
Klik op de afbeelding als je deze template wil gebruiken

Tienduizenden Instagram Posts

Je merkt op dat er tienduizenden pre-made posts in Canva staan. Je kan hier eentje uit kiezen, let wel op, er staan gratis en pro templates tussen. De pro templates kan je enkel gebruiken als je een pro gebruiker bent, anders moet je voor deze template betalen wanneer je hem gaat downloaden. Of je kan eentje vanuit een lege template opmaken. Als je nog niet veel ervaring hebt, dan zou ik een pre-made template kiezen. Uiteraard ook als je al veel Canva ervaring hebt, het bespaart je gewoon een heleboel tijd en zorgen.

Scrol door de bibliotheek en kijk even wat je aandacht trekt, wat je nodig hebt en waar je helemaal wild van wordt. Check ook even of het een gratis of pro template is. Als het een pro template (betalend) is, dan verschijnt er – wanneer je over de template gaat met je muis – rechts onder een grijs icoontje met een kroontje in en het woordje free op. Dit is een pro template en kan je dus niet gebruiken als je een gratis Canva gebruiker bent, tenzij je er voor gaat betalen.

Ga gericht op zoek wanneer je niet onmiddellijk vindt wat je zoekt. Gericht op zoek gaan doe je door meer zoekwoorden toe te voegen. Heb je een post voor Pasen nodig, dan zoek je naar ‘Easter Instagram Post’. Afhankelijk van in welke taal je je account hebt staan, ga je meer of minder templates te zien krijgen. Zelf heb ik mijn account in het Engels staan, omdat je dan meer mogelijkheden ziet en vaker sneller de laatste nieuwe snufjes kan gebruiken.

Als je op zoek gaat naar een bepaald thema, dan worden de templates ook gefilterd en heb je een duidelijker overzicht. Het zullen er in ieder geval een pak minder zijn dan die tienduizenden die je vindt bij een algemeen zoekwoord.

Een template aanpassen

Als je een template gekozen hebt, dan klik je hierop en Canva brengt je dan naar de editor waar het aanpassen kan beginnen.

 • Klik op de tekst om de tekst aan te passen
 • Kijk even of de tekst gegroepeerd is. Wil je dat niet, ungroup dan even je tekst. Deze optie vind je rechts boven in de werkbalk
 • Verander eventueel de kleur van de tekst en het lettertype
 • Is het lettertype groot genoeg of wil je het liever wat kleiner. Gebruik hiervoor de werkbalk bovenaan en maak de gewenste veranderingen

Eens je je tekst aangepast hebt, dan kan je kijken naar een andere achtergrond. Als dat nodig is. Klik je achtergrond aan en verwijder hem met het vuilbakje. Of verander de kleur van je achtergrond. Ik heb geen idee welke template je kiest, maar soms is de achtergrond gewoon een kleur en soms een foto. Wat het ook gaat zijn. Je kan altijd aanpassingen maken. 🙂

 • Verwijder je achtergrond of verander van kleur
 • Ga naar elementen en typ in de zoekfunctie in wat je nodig hebt
 • Kies daarna voor foto’s. Zo krijg je een overzicht van behoorlijk wat foto’s die je kan gebruiken. Ook hier weer, er zijn gratis en pro foto’s. Kijk dus goed na wat je gebruikt.
 • Sleep de foto naar je template
 • Staat de foto niet op de gewenste plaats, kies dan voor crop, versleep je foto of maak hem wat groter. Je foto kleiner maken is niet mogelijk. Tenzij je hem van groter maken terug kleiner maakt. Tevreden? Klik dan op ‘klaar’ en bekijk je resultaat.

Ben je content met datgene dat je gemaakt hebt? Goed. Dan kan je je template gaan gebruiken. Je kan hem downloaden of onmiddellijk plaatsen op je sociale media kanalen. Wil je de post inplannen? Check dan zeker deze blogpost, er staan handige tips in. En inplannen is een pro feature. Dat gaat dus niet als je een gratis account hebt.

Wil je eventueel nog elementen toevoegen aan je template. Dat gaat ook. Daarvoor volg je onderstaande stappen:

 • Ga naar elementen en geef in de zoekfunctie in wat je nodig hebt
 • Eens in de bibliotheek ga je naar ‘graphics’ je kan nu kiezen uit honderdduizenden verschillende elementen.

Bonus TIP: Wil je elementen of foto’s van één zelfde illustrator of fotograaf?

Stel nu dat je meerdere elementen of foto’s wil toevoegen aan je template, dan heb ik een leuke tip voor je. Twee manieren:

Manier 1

Als je element nog in de bib staat, hoover dan met je muis over je element en bovenaan rechts verschijnen drie puntje. Klik op deze puntjes en onderaan de titel van het element vind je de naam van de illustrator. Klik hier op en je komt in de bib van deze illustrator terecht. Je merkt dit op omdat er in de zoekfunctie een code staat die begint met brand: Hierachter typ je gericht één of meerder zoekwoorden en zo kom je bij elementen in dezelfde stijl van dezelfde illustrator terecht. Hoera voor consistentie!

Manier 2

Het kan ook zijn dat je een oudere template open doet waar een element op staat. Je hebt geen idee meer van hoe je dit element gevonden hebt, maar je wil meer van deze elementen in dezelfde stijl. Klik dan op het element en bovenaan verschijnt een werkbalk met daarin een cirkel en de letter i. Info dus. Je klikt hierop en ook hier verschijnt meer informatie over dat element. Klik op de naam van de maker en ja hoor. Je komt in de privé bib van deze illustrator. Opnieuw geef je de juiste zoekwoorden in en voila.. Hallo! Consistentie hier zijn we.. 🙂

Misschien is deze informatie al meer gevorderd en ga je het allemaal niet kunnen onthouden. Nu weet je er van en dit gaat je in de toekomst helpen. Of je komt gewoon terug naar deze blog om alles opnieuw te lezen. Maar een mooie achtergrond met tekst is vanaf nu geen enkel probleem meer voor je. En vergeet niet, naast mooie, kan je uiteraard ook grappige achtergronden met tekst maken. Alles kan. Canva is vanaf nu jouw kleine kingdom voor je creatieve ideeën.

Hoe zelf afbeeldingen maken?

Ik zet deze vraag er even bij, omdat deze vaak gesteld wordt op Google en ik een beetje mijn SEO kansen, mogelijkheden hiermee vergroot. Het antwoord  is dus eenvoudig. Je doorloopt de stappen die hierboven beschreven zijn en je maakt in een paar minuten zelf je afbeeldingen voor je sociale media, je klas, je presentatie, je Zoom call, je kerstkaarten, je.. ja alles eigenlijk.

Hoe maak je je eigen quote?

Een eigen quote maken is dus niet meer zo moeilijk als je de stappen van hierboven volgt. Een quote is dus eigenlijk een mooie achtergrond met tekst op. Dat maak je vanaf nu in enkele minuten tijd.

 

mooie laptop achtergrond met tekst
mooie laptop achtergrond met tekst

 

Hoe maak je een laptopachtergrond?

Een laptopachtergrond maak ik zelf vanuit één van de volgende templates:

 • Presentatie
 • Zoom Achtergrond
 • YouTube template

Je moet even kijken wat je mooi vindt, wat bij je past, waar je op zoek naar bent. Maar één van deze drie soorten templates gaat je zeker verder helpen. Afhankelijk van wat je wil gebruiken als laptopachtergrond eigenlijk.

Mijn persoonlijke laptopachtergrond die op dit moment staat te blinken telkens ik mijn laptop open doe, is gemaakt vanuit een YouTube template. Ik heb hiervoor gekozen, omdat ik tekens ik aan het werk ga, mijn doel, mijn streven wil bekijken. Ik vond dit het best te integreren dankzij een YouTube template die ik gezien heb. De tekst die er op staat, stond mooi op deze specifieke template, vandaar mijn keuze.

Maar misschien wil jij wel minimalistisch of liever enkel een drukke foto. Alles kan. De mogelijkheden binnen Canva zijn eindeloos. Je kan zelfs een foto van je gezin, je werk of je favoriete vissen uploaden, er tekst bij schrijven, downloaden en gebruiken als laptopachtergrond.

Wil je je laptopachtergrond bewerken, zet dan dezelfde stappen die hierboven beschreven zijn. En het komt helemaal in orde.

Hoe download je een afbeelding?

In het artikel hierboven heb ik geschreven over dat je je template onmiddellijk kan posten op je sociale media. Of het kan downloaden. Want uiteraard zijn niet alle mooie afbeeldingen met tekst gemaakt voor sociale media. Deze stappen van downloaden zijn hetzelfde voor elk soort template. Ready? Hier gaan we:

 • Klik rechts boven in de paarse balk op ‘download’
 • Kies het juiste file type. Afhankelijk van wat je nodig hebt. Een pdf is om af te drukken. Een PNG kies je als je bv een laptopachtergrond wil downloaden.
 • Bij PNG zie je dat je ook voor een lagere resolutie kan kiezen. Dit is goed voor wanneer je je plaatje op je website wil plaatsen. Grote foto’s nemen teveel geheugen in beslag en dit is niet goed voor de snelheid van je site. Of voor een transparante achtergrond. Dit zijn beide Canva Pro opties, die kan je dus niet gebruiken als je een gratis account hebt.
 • Als je meerdere templates hebt gemaakt, kan je ook kiezen welke template je wil downloaden. Eentje of ze allemaal. Van zodra je dit gekozen hebt klik je op download. Je vindt je plaatjes dan bij je downloads. Heb je gekozen voor het downloaden van meerdere afbeeldingen, dan vindt je ze allemaal in een mapje bij je downloads.

Leuke achtergronden voor meiden

Deze vraag zet ik er ook even tussen omdat ik merk dat deze aan Google ook gesteld wordt. Leuke achtergronden voor meiden maak je dus ook helemaal zelf in Canva. De vraag is alleen. wat zijn leuke achtergronden voor meiden? Zijn dat unicorns? Vissen? Slakken? Zijn dat felle kleuren of pastelkleuren? Wat het ook mag zijn. Je vindt het waarschijnlijk wel in Canva.

Ook hier weer, voor welk medium heb je een achtergrond nodig? En dan volg je de stappen van hierboven. Maar omdat ik dit zo een interessant vraag vind, ga ik even op zoek naar leuke achtergronden voor meiden in Canva. Achtergronden die ik zelf ook zou gebruiken, moest ik terug wat jonger zijn. Yes, het is zover weer bijna. Hallo 15 februari.. hallo 42 mooie jaren. 🙂

Leuke achtergronden voor meiden in Canva

Zelf moet ik even mijn brein trainen en me inbeelden in de woorden die gevraagd worden in Google. Als ik een jonge meid zou zijn, voor wat heb ik dan een leuke achtergrond nodig? Het enigste dat dan in me opkomt… maar goed, ik ben dan ook al een dagje ouder. Misschien willen meiden van nu helemaal iets anders. En als dat zo is, geef me dan zeker een seintje.

Goed wat in me opkomt zijn: Phone Wallpapers.

Mooie achtergrond met tekst voor op je telefoon.

En yes. dat heb je in Canva.

Even naar de zoekfunctie en ‘Phone Wallpapers’ ingeven en dan ga je zien dat dit ideaal is voor meiden. Je vindt er duizenden. Op het moment dat ik deze blog schrijf is het bijna Valentijn. Dus heel de Canva bib is gevuld met hartjes. Als je op een ander tijdstip in het jaar gaat kijken, dan ga je kerst of nieuwjaar walpapers vinden. Dus daarom is het handig regelmatig eens een kijkje te nemen of specifieker te zijn.

Al moet je weten dat er niet zo heel veel phone wallpapers zijn, dus je gaat ook niet zoveel mogelijkheden vinden. Ik heb vlug eens gekeken en het resultaat voor ‘Christmas Wallpaper’ is beduidend laag.

Maar niet geschoten is altijd mis. Dus zeker even checken of dat wat je wenst er tussen zit.

Je kan ze zelf maken ook

Vind je niet wat je nodig hebt tussen de wallpapers, dan weet je dat je deze altijd zelf kan maken in Canva. En dit aan de hand van elementen, foto’s en patronen.

Hoe je elementen en foto’s zoekt, dat heb je in de instructies hierboven al gelezen. Voor patronen is dit net hetzelfde. Alleen denk je hier misschien zelf niet aan. Wat goed dat je dan op deze blog stuit. Hoe je aan de slag gaat in het vinden van patronen, lees je hieronder:

 • Je gaat in de zoekfunctie bij elementen op zoek naar patronen
 • of patterns (in het Engels)
 • En wees specifiek. Hier kan je echt op zoek gaan naar unicorn pattern of Christmas pattern
 • Dat moet je zeker doen, anders gaat het een lange zoektocht worden
 • Let zeker op de gratis en pro patterns. Anders ga je eventueel moeten gaan betalen voor je die handel kan downloaden.

Ben je helemaal niet zeker van die patronen. Gebruik dan zeker een foto of ga zelf aan de slag met elementen te plaatsen op een blanco template. Jij bent de baas, jij beslist en al doende leer je.

Ziezo klaar met je mooie afbeelding met tekst

Het was een hele boterham, eigenlijk niet hoor, ik heb gewoon veel side info neergeschreven. Misschien veel info in het begin, maar als je dit één keer allemaal weet, dan is het maken van een mooie afbeelding met tekst een fluitje van een cent. Easy Peasy.

In enkele minuten ben je klaar en kan je je template gebruiken. Dus succes met dit mooie en nieuwe avontuur.

Heb je vragen?

Heb je vragen over deze blog ‘ een mooie achtergrond met tekst in Canva’ ? Of wil je iets delen? Wil je je ei kwijt? Stuur me dan zeker een mailtje op kelly@sprankelonline.be en ik probeer je zo spoedig mogelijk te antwoorden. Verder wil ik je ook nog laten weten dan deze website gebruik maakt van affiliate linkjes. Als jij als bezoeker op één van deze linkjes klikt en een aankoop doet, dan krijg ik hiervoor een kleine commissie. Jij betaalt hier niets extra voor, maar hierdoor kan mijn website wel blijven bestaan. En daar ben ik je enorm dankbaar voor. Dus. Dank je wel hiervoor. Ook als je hier vragen over hebt kan je me altijd een bericht sturen op kelly@sprankelonline.be.