Maak je eerste digitale product

Een eigen digitaal product, heb je daar al eens aan gedacht? Want dit is dé beste manier om:

 • Een groter publiek te bereiken
 • Je merk te laten groeien
 • Meer winst te maken

Dus, waarom heb jij nog niet je eigen digitaal product gemaakt? Wel, misschien zit je vast in het proces en weet je niet welke stappen je moet nemen om een origineel product af te leveren. Misschien denk je wel dat je tonnen online ervaring nodig hebt en dat je moet kunnen werken met de duurste grafische programma’s?

Wel, in deze blog laat ik je zien dat dit niet nodig is. En dat in 4 eenvoudige stappen.

Stap 1: identificeer een behoefte

In jouw business weet jij het beste wat jouw mensen nodig hebben. Mensen stellen vragen aan je op Facebook, in je Facebook groep, via email, tijdens een één-opéén, bij het volgen van een workshop of misschien schrijven ze wel een opmerking bij een blog die op je website staat.

Waar heeft je klant hulp bij nodig? Wel, als je dat weet, dan weet je waar te beginnen. Want dit product ga je moeten maken, net omdat je weet dat er vraag naar is.

De opdracht bij deze stap is dus even na te gaan wat je publiek nodig heeft. Elke keer iemand een vraag aan je stelt noteer je dit in je ideeënboekje en als je voldoende informatie hebt, ga je aan de slag.

Stap 2: Verzamel je documentatie

Als je al een tijdje met je onderneming bezigt bent, dan is de kans groot dat je al je antwoorden al hebt, dus dat je al een heleboel materiaal hebt waarmee je aan de slag kan gaan. Hieronder vind je een lijst van plaatsen waar je eens moet gaan zoeken naar content om opnieuw te gebruiken. Want laat dat alvast het beginpunt zijn.

 • Kijk eens op je website en in je blogs
 • Snuister eens door je reeds verstuurde emails
 • Welke sociale media accounts heb je? En wat heb je hier ook al op gepost?
 • Heb je misschien al filmpjes opgenomen en op YouTube gepost?
 • Welke persoonlijke checklists heb je al gemaakt?
 • Kijk eens bij je Word-documenten, ben je ooit een project gestart en ben je dat vergeten?
 • Je bullet journal? Welke bijzondere informatie heb je daar genoteerd?
 • Lesvoorbereidingen die je al gemaakt hebt
 • Workshops die je al gegeven hebt
 • Je voorbereidingen van je Facebook Live-sessie
 • en noem zo maar op, waarschijnlijk ga je zelf nog een heleboel dingen kunnen bedenken…

Alles wat je vindt op deze plaatsen, kan je gebruiken, bewerken en omtoveren in een digitaal product. Een product dat een ernstig probleem oplost, eentje waar je veel mensen blij mee kan maken. En het gaat je hoogstwaarschijnlijk veel minder tijd kosten dan je dent, want het grootste deel van je werk heb je al gedaan.

Onlangs kreeg ik een vraag van een voedingsdeskundige, door heel de corona toestanden kon ze geen workshops meer geven. Ze vroeg me wat te doen en waar te beginnen, want ze wil ook online aanwezig zijn en digitale producten verkopen. Ik vroeg haar eens na te denken over wat ze allemaal al heeft en wat ze in het verleden gedaan heeft.

Wel, na enkele dagen kwam het antwoord, ze gaat de workshop die ze normaal in real life geeft omzetten naar een ebook. Juist. Haar workshop in een ebook. Zo simpel kan het zijn. Dus, geen gedoe, maak het niet te moeilijk. Gebruik wat je al hebt en het werk is voor de helft gedaan.

De opdracht bij deze stap is na te denken en op te lijsten wat jij al hebt? Waar kan je op verder bouwen?

Stap 3: Maak een oplossing

Nu jij je inhoud hebt is het tijd om deze samen te stellen, wat van je reeds gemaakte content kan je op een logische manier samen stellen. Misschien kan je wel je lesvoorbereidingen koppelen aan je Facebook live sessies. Of je persoonlijke checklist aan je YouTube video’s. Combineren en out the box denken, daar draait het hier om. En misschien maak jij wel één van de volgende programma’s:

 • Digitale Planner
 • Ebook
 • Digitale Cursus
 • Lidmaatschapssite
 • Online Groepscoachingprogramma

Laten we dat eens van dichterbij bekijken:

Digitale Planner

Een planner is een low-cost product dat je bijzonder veel centjes kan opleveren. Verwerk in je planner een mini training – gratis of betaald – en laat dat passieve geld maar binnen rollen.

Heb je geen idee hoe je begint aan een planner? Geen probleem, met veel plezier stel ik je deze done-for-you Canva Planner Templates voor die je mage gebruiken voor jouw onderneming. Klopt, je mag deze dingen, nadat je ze hebt aangepast, verder verkopen.

Zelf gebruik ik ze ook en heb een Etsy shop opgezet waar ik deze planners verkoop. En het leuke is, je hebt er één keer werk aan en als het klaar is, werk ie voor jou. Het allerleukste vind ik die berichtjes ’s morgens bij het opstaan. Hopla, weer een verkoop gedaan. Op Etsy ga ik internationaal en kopen de mensen ’s nachts.. 😉

Ebook

Dit is een fantastische manier om heel gericht een probleem op te lossen. En wat zelfs beter is, een ebook is een uitgelezen kans om een groter publiek te bereiken. Ook een ebook is niet moeilijk om te maken, je leest er alles over in deze blog.

Digitale Training

Een digitale training is al een groter product. Het is een zeer uitgebreid ebook of een combinatie van planners, ebooks en video’s. Anyhow. Het kan vanalles zijn. Het vervangt je één-op-één sessies of je offline traingen en workshops.

Lidmaatschap site

Wat denk je van een online lidmaatschap, waar je elke maand nieuwe trainingen, curussen of planners, in kan verwerken. Zorg dat de mensen bij je blijven door het maken van fantastische producten en heb je al eens uitgeteld? Wat als er 100 mensen zijn die je maandelijks 27 euro betalen om dichter bij jouw te kunnen zijn? En wat als dat 1000 mensen zijn?

Online Groepscoachingprogramma

Voeg persoonlijke tijd toe aan je lidmaatschapssite en je hebt een groepscoachingprogramma. En niet alleen dat, jeb hebt ook de waarde (en kosten) drastisch verhoogd.

De keuze van je product hangt af van de omvang van je oplossing. Is het eenvoudig antwoord en kan dit in een paar pagina’s worden uitgelegd? Of is je probleem complex en vraagt dat meer ondersteuning en tijd – denk weken of maanden?

Het maken van een product op zich hoeft helemaal niet moeilijk of tijdrovend te zijn. Natuurlijk kan je een zeer uitgebreide, allesomvattende training maken. Maar heb je dat nu al nodig? En als je pas begint in de online wereld kan dat misschien zelfs zeer ontmoedigend zijn?

Werk daarom met wat je al hebt en je eerste product wordt binnen de korste keren online verkocht.

PS: Verlies geen maanden tijd met het maken van je digitaal product. Maak het jezelf niet te moeilijk.

Extra Tip: gebruik Canva

Als grote Canva lover kan ik niet anders dan dit product dubbel en dik in de kijker te zetten. Heb je geen idee wat Canva is, check dan zeker deze blog. Maar Canva is onmisbaar in je online business. Je maakt er veel van je digitale producten in.

Heb je geen idee hoe hiermee te beginnen, test dan eens mijn gratis weggever uit. Neem alvast eens een kijkje door op deze link te klikken. Canva plezier verzekerd. En zo zie je alvast wat de mogelijkheden zijn.

 

Heb je vragen over dit artikel of over het maken van een digitaal product? Stuur dan als de bliksem een mailtje naar kelly@sprankelonline.be en ik geef je altijd een antwoord. Ik ben er voor je.