Grafisch werk, eigen ontwerpen niet je ding zeg je? Wel allemaal verleden tijd als je met Canva en de tips in deze blog aan de slag gaat. Canva maakt design voor iedereen toegankelijk. Prachtig toch. Wil je jezelf verbeteren of is dit het eerste wat je er van hoort. Check dan zeker deze blog. Het geeft je inspiratie, vrijheid en vertrouwen. Ontdek hier stap voor stap hoe je aan de slag gaat om de mooiste afbeeldingen te maken.

Maak een Moodboard

Wat is een moodboard?

Een moodboard is een collage van verschillende foto’s, elementen en/of woorden. Het zijn dé zaken die je inspireren zodat je een idee krijgt van de richting die je uit wil gaan. Een moodboard ondersteunt je dus bij de visuele richting die je uit wil gaan met je project of je onderneming. Belangrijk is om beelden uit te kiezen die je vooruit helpen, die complementair zijn met je communicatie. Ze mogen zeker niet zorgen voor verwarring. Een tip is om je moodboard te maken en dit even te laten rusten, er een nachtje over slapen en dan verder te werken. Dit is de basis van je grafisch ontwerp

Wat kan er allemaal op een moodboard?

  • Foto’s
  • Kleuren
  • Elementen
  • Kunstwerkjes
  • Quotes
  • Lettertypes
  • Woorden – woord van het jaar
  • Patronen
  • Vormen
  • Texturen
  • Affirmaties

Bekijk de voorbeelden in dit filmpje. 

Practice proximity – Oefen nabijheid

Dus, je hebt een ontwerp gemaakt, sta dan ook eens even stil bij de manier waarop je je elementen en foto’s geplaatst hebt. Door de tips hieronder toe te passen, ga je je inhoud visueel aantrekkelijker maken.

Tip 1:

Welke elementen zijn onderling verwant met elkaar? Neem ze samen en groepeer ze. Bijvoorbeeld. Zet de details van je event bij elkaar. Niet links, rechts, boven en onder wat informatie.

Tip 2:

Gebruik je negatieve ruimte goed. Negatieve ruimte of negative space is de lege of open ruimte rond of tussen je elementen. Door negatieve ruimte in je ontwerp te omhelzen, geef je je lezer focus op details zonder afgeleid te worden. Het geeft bovendien balans in je ontwerp.

Klik hier even voor enkele voorbeelden.

Alignment – Uitlijnen

Wanneer je een ontwerp maakt, is het belangrijk dat je een onderliggende structuur creeert voor de elementen die op je pagina staan. Belangrijk is dat je lezer geen hoofdpijn krijgt. Zorg er dus voor dat de elementen elkaar verankeren en volg een onzichtbaar rooster.

Je mag je elementen dus niet vrij laten rondvliegen op je ontwerp. Gebruik daarom een grid. Dit geeft een onderliggende structuur en helpt je je elementen te ordenen.

Ctrl + ; of Ctrl + tekentje voor Mac

Tip 1:

Lijn je elementen steeds perfect uit: links, rechts of midden

Tip 2:

Gebruik gelijke ruimte tussen tekst en elementen

Tip 3:

Zorg ervoor dat je elementen verticaal en horizontaal perfect uitgelijnd zijn.

Tip 4:

Gebruik consistent de marges rond je pagina en scoor met je grafisch ontwerp.

Check de tips in dit filmpje.

Exploring fonts – Verken lettertypes

Je hebt dus je ontwerp gemaakt, maar twijfelt nog over het juiste lettertype. vertelt het lettertype dat je kiest de boodschap van je ontwerp?

Serif vs Sans Serif lettertypes

Serif

Een Serif lettertype heeft kleine voetjes aan het uiteinde van de letter. Het geeft/heeft een conservatieve en traditionele look en feel aan je ontwerp. Het wordt vaak gebruikt voor langere stukken tekst, zoals een boek of een magazine.

Sans Serif

Een Sans Serif lettertype heeft dan geen kleine voetjes op het einde van de letter. Sans betekent zonder. Een Sans Serif lettertype geeft je ontwerp een modernere look en feel. Het wordt vaak voor digitaal gebruikt.

In de video hier ontdek je verschillende Serif en Sans Serif lettertypes.

Pairing Fonts – Lettertypes combineren

Nu je weet wat Serif en Sans Serif lettertypes zijn, hoe ga je ze combineren? Hoe zorg je voor een consistente look en feel doorheen je ontwerp?

Tip 1:

Blijf bij één lettertype familie. Kies voor een lettertype met verschillende gewichten. Licht, medium en vetgedrukt. Op deze manier breng je contrast en comfort samen. Je weet namelijk zeker dat deze lettertypes samen horen.

Tip 2:

Gebruik een super familie. Een set van lettertypes die classificatie kruisen, maar die mooi in harmonie samen werken.

Tip 3:

Tegengestelden trekken elkaar aan. Kies hier voor lettertypes die contrasterend, maar complementair zijn. Bijvoorbeeld, een serif en sans serif lettertype, een dik en een dun lettertype, een groot en een klein lettertype…

Tip 4:

Kies het juiste lettertype voor je boodschap. Elk lettertype heeft namelijk zijn eigen persoonlijkheid. Serieus, klassiek, elegant, grappig,…

Filmpje hier zo.

Contrast en hierarchy – Contrast en hiërarchy

Door contrast te gebruiken laat je je ontwerp er uit springen. Contrast is gemakkelijk uit te leggen. Het betekent gewoonweg ‘verschil’. Verschil is groot en klein, licht en donker, subtiel en stoutmoedig.

Met hierarchie in je ontwerp wordt de onderlinge relatie van je elementen bedoeld. Hoe staan ze in verhouding tegenover elkaar? Belangrijk om in je achterhoofd te houden als je iets er uit wil doen springen. Geef je lettertype extra gewicht, ga je voor een bepaalde grootte of ga je voor kleur? Of ga je voor een combinatie van alledrie in één?

Wat doe jij? Ontdek het in dit filmpje.

Achieving color harmony – Kleur en harmonie bereiken

Het kleurenwiel van Canva helpt je met het visualiseren van de onderlinge relatie tussen kleuren. Hierdoor maak jij in no-time het mooiste grafisch ontwerp.

Tip 1:

Ga voor de kleur van je boodschap. Kleuren hebben een betekenis. Spring er goed mee om.

Tip 2:

Kies één basis kleur. De hero kleur van je ontwerp of je huisstijl.

Tip 3:

Ga voor harmonie in je kleuren. Gebruik hiervoor het kleurenwiel en experimenteer. Ga je voor complementaire, analoge, triadic of split complementaire kleuren?

Check de tips in de filmpje

Tints & Shades – Tinten en schaduwen

Wat is je hue? Hue is eender welke kleur op het kleurenwiel. Een tint wordt gecreëerd door wit toe te voegen aan een basis hue. Hierdoor wordt een kleur lichter en dus minder intens. Een schaduw wordt gecreëerd door zwart toe te voegen aan de kleur. De kleur wordt dan donkerder, dieper en rijper.

Koude kleuren

Dit zijn de kleuren op het kleurenwiel die gaan van blauw, naar groen, naar paars. Koude kleuren zijn kalm en terug getrokken.

Warme kleuren

Deze kleuren gaan van rood naar geel op het kleurenwiel. Warme kleuren springen er uit, ze zijn energiek.

Tip 1:

Tinten en schaduwen kunnen een vorm transformeren in een 3D object.

Tip 2:

Wanneer twee of meer tinten of schaduwen naast elkaar worden geplaats in of over een object, dan onstaan gradients.

Tip 3:

Door je object meer laagjes te geven en getinter te maken, ontstaat een wazig gloeiend effect.

Tip 4:

Door een vorm dezelfde grootte te laten behouden, maar de getinte vormen in een bepaalde richting te laten bewegen, lijkt het net alsof de vorm zich beweegt.

Tip 5:

Door tinten en schaduwen te gebruiken in één kleur in je template, kan meer eenheid en diepte in je ontwerp brengen

Ontdek de grafisch ontwerp tips in dit filmpje.

Making use of imagery

Tip 1:

Ga niet voor flauw en cliché. Maar ga voor uniek en creatief grafisch ontwerp.

Tip 2:

Compositie is alles. Kies voor de regel van derden, symmetrie, gebruik schaduwen, ga dichtbij, voeg negatieve ruimte toe, creëer movement, houd het natuurlijk, verander je perspectief, breng contrast in je ontwerp of ga voor een frame binnen een frame.

Tip 3:

Geef contrast aan je tekst.

Bekijk de tips hier in dit filmpje.