Wat is Facebook Marketplace

Wat is Facebook Marketplace?

Facebook Marketplace is een online locatie binnen Facebook waar je spullen kan kopen of verkopen. Facebook wil/gaat de nieuwe Ebay of Amazon worden.

Waar vind je Facebook Marketplace?

Klik op startpagina en ga naar de linker kolom. Daar vind je Marketplace. Als je hier op klikt, kom je in Marketplace en krijg je een overzicht van producten die verkocht worden in jouw omgeving.

 

 

Locatie wijzigen

Je hebt uiteraard de mogelijkheid om de locatie en de radius (aantal kilometers) te wijzigen. Wil je binnen 2 km blijven of mag het best wat verder zijn? Let’s say 100?

Categorie wijzigen

Ben je op zoek naar een specifiek item. Wijzig dan de categorie van volledige Marketplace naar één van de volgende opties:

 • Huis en tuin
 • Voertuigen
 • Verhuur
 • Kleding en accessoires
 • Woningverkoop
 • Familie
 • Elektronica
 • Hobby’s
 • Advertenties en amusement

Vergeet ook niet dat je gewoon de zoekfunctie kan gebruiken als je zeer specifiek op zoek bent naar een item.

Product kiezen

Als je meer informatie over een product wenst, dan klik je op de foto. Je krijgt dan meer verkopersinformatie.

Je ontdekt waar de verkoper gelokaliseerd is, dat zie je op de map. Door te drukken op de map krijg je een duidelijker stratenplan en kan je in – en uitzoomen.

Verder zie je de vraagprijs staan en kom je meer informatie te weten over het product. Tenminste, als de verkoper dit voldoende ingevuld heeft.

Door op de naam van de verkoper te drukken, ontdek je extra info. De persoon volgen, een chatbericht sturen, rapporteren of een sneakpeak op het persoonlijk profiel, is allemaal mogelijk. Je ontdekt of je fan bent van gemeenschappelijke dingen en je ontdekt of deze persoon meer advertenties of Marketplace of in groepen heeft geplaatst.

Geïnteresseerd

Ben je helemaal geïnteresseerd in het product, dan stuur je de verkoper een bericht door te klikken op ‘is dit beschikbaar?’ Verder kan je de verkoper ook een uitgebreider bericht sturen.

Nadat je dit gedaan hebt, start je conversatie en doe je een deal of niet.

Het bericht opslaan of delen zijn de laatste opties.

Linkerkolom

Bladeren

Als je op ‘bladeren’ klikt kom je opnieuw op de homepagina van Facebook Marketplace

Groepen

Deze optie is op dit moment nog niet actief

Winkels

Ook deze optie is momenteel nog niet actief

Kopen

Producten die we willen kopen, waar we in geïnteresseerd zijn. Je ziet ook duidelijk of de producten nog beschikbaar zijn of al verkocht zijn.

Verkopen

Hieronder vind je al je artikelen die je zelf in de verkoop gezet hebt. Je ziet door hoeveel mensen je product bekeken is, je kan je bericht vernieuwen, markeren als verkocht – markeren als in behandeling, bewerken en verwijderen. Je kan zelfs je artikel gaan promoten. Maar denk goed na, is het noodzakelijk?

Opgeslagen artikelen

Wanneer je een bericht gaat opslagen, vind je dit terug bij ‘opgeslagen artikelen’ in de linkerkolom. De verkoper ziet niet dat we dit bericht opgeslagen hebben.

Berichten via Marketplace

Berichten die je via Marketplace ontvangt, die komen bij je gebruikelijke berichten terecht.

 

 

Een product verkopen op Facebook Marketplace

 • Klik op de blauwe balk ‘verkoop iets’
 • Start stap voor stap met het invullen van de lay-out die verschijnt
 • Wat verkoop je? Kort en krachtig omschrijven
 • Hoeveel is de prijs?
 • Voeg je locatie toe
 • Voeg een categorie toe, scroll tot je de juiste optie gevonden hebt
 • Beschrijf daarna je product tot in detail. Zodat er geen twijfel mogelijk is en alles zeer duidelijk is voor de potentiële koper
 • Voeg één of meerdere foto’s toe
 • Zet je item online
 • Vanaf nu gaan mensen je contacteren en waarschijnlijk gaan ze onderhandelen.. 😉
 • Verkoop je product en vier een feestje!
 • Als je product verkocht is, pas dan deze optie aan, zodat het duidelijk is. Je kan ten alle tijden het artikel aanpassen of verwijderen
 • Een extra tip om meer te verkopen: maak je product aantrekkelijk door hem in een mooie Canva Template te presenteren. Je laadt immers een foto op. In Canva tover jij je templates om in PNG op JPG. Ontdek hier wat Canva is.

Redenen om Facebook Marketplace te gebruiken?

Groot potentieel

Wees maar zeker dat Facebook plannen heeft met dit platform. Het is hun eigen verkoopplatform. Ze willen uiteraard in concurrentie gaan met de grote verkoopplatformen zoals Ebay en Amazon. Als Facebook dus iets nieuw lanceert, gaan ze er tijd, energie en geld in investeren. Je ziet nu al advertenties verschijnen als je je producten uitzoekt op de homepagina, maar ook als je een product open klikt voor meer info. Bovendien kan je je eigen Marketplace producten ook gaan sponsoren.

Weinig concurrentie

Op dit moment zijn er weinig mensen die met een goede strategie hun producten verkopen op Facebook Marketplace. Be the first! OP deze manier kan je concurreren met mensen die al een degelijke online shop hebben op Amazon, Ebay of Bol.com. Op deze shops hebben ze vermoedelijk al tientallen of honderden reviews. Dat hebben ze op Marketplace nog niet.

Gemakkelijk in gebruik

Je hebt weinig technische kennis nodig om op dit platform producten te verkopen. Alles is super easy. Met een aantal klikken staan je producten online.

Betalingen op Facebook Marketplace

Voorlopig zijn er geen standaard betaalfuncties op Marketplace. Dus je gaat andere opties moeten bedenken. Als de koper het product bij je thuis komt halen, kan hij cash betalen. Stuur je het product op, dan betaalt de koper via overschrijving of geef je je Paypal account door. Let wel op dat je eerst het geld ontvangt en daarna pas je product verstuurd. Zorg er ook voor dat je voldoende aanrekent voor de verzendkosten.

Meer verkopen op Facebook Marketplace?

Meer verkopen realiseren doe je door je locatie te wijzigen. Tenminste, als jij je producten per post wil verzenden natuurlijk.

Sommige mensen houden hun zoek radius zeer beperkt. Ik kijk bijvoorbeeld niet verder dan 10 km buiten mijn omgeving. Het resultaat hiervan is dat ik een heleboel toffe zaken misloop, want ik zie ze gewoon niet verschijnen in mijn overzicht.

Als verkoper van een product kan je hier op inspelen door de locatie van het artikel dat je wil verkopen aan te passen. Handig zou al kunnen zijn om je product aan te bieden in meerdere grote steden. Zo bereik je meer mensen die geïnteresseerd zijn in je product.

 

Meer manieren om online geld te verdienen?

Is verkopen via Facebook Marketplace toch niet helemaal je ding, maar wil je wel een manier ontdekken om online centjes te verdienen? Wat denk je van volgende opties?

Affiliate Marketing

IOS Apps maken

Geld verdienen met Canva

Geld verdienen met Bloggen

 

Canva Pro Free Gratis