Welke verschillende soorten werkbladen voor onderwijs of voor je kids kan je maken in Canva?

Wat is er nu leuker dan je eigen kroost of de tieners uit je klas te laten werken aan werkbladen die je zelf gemaakt hebt in Canva? Nu, mijn hart gaat er in ieder geval sneller van slagen als ik mijn zoon van 3 ‘dinotekeningen’ geef ik ik zelf uitgewerkt heb. En wat ben ik dus blij dat ik van Canva de opportuniteit heb gekregen om Canva Creator te worden en mijn fantasie de vrije loop mag laten gaan.

Je kan dus op mijn profiel op zoek naar templates om te gebruiken of aan te passen. Wil je zelf aan de slag om die dingen te maken, dan heb ik hieronder een aantal toffe ideeën neergepend, zodat je zelf ook aan de slag kan gaan.

Ik zal bij elk voorbeeld een linkje voorzien, zodat je zelf in Canva inspiratie kan opdoen.

Nog even dit, vaak zijn de templates in Canva Pro templates, heb je nog geen pro account, maar wil je dit wel eens even testen, gebruik dan onderstaande link en test Canva maar liefst 45 dagen Gratis uit.

 

Canva Pro Free Gratis

 

Verschillende soorten werkbladen of templates in Canva

Letter Puzzel Alfabet Werkbladen

Druk deze gratis templates af en ga aan de slag. Laat je kinderen eerst de letters van het alfabet kleuren, daarna lamineer je de printables en maak je er puzzels van. Een all in one activiteit dus. Klik op de afbeelding en ontdek de gratis templates in Canva.

Letter Kleurplaten Gratis
Letter Kleurplaten Gratis – Klik hier

Memory Game

Je kent het wel, het spel waarbij je je kortetermijngeheugen aan het werk zet. Je hebt een set van gelijke kaartjes, waarop elementen, woorden of kleuren worden afgebeeld. Als speler draai je telkens twee kaartjes om, toont deze aan je medespelers en gaat op deze manier op zoek naar twee dezelfde kaartjes. Diegene met het hoogst aantal kaarten wint het spelletje.

Voordeel van Canva is dat er ontzettend veel toffe elementen beschikbaar zijn, zodat jij een memory in eigen thema kan maken. Is het voor Kerst of Pasen of wil je liever voor een dino of elfen memory gaan.

Mogelijkheden: eindeloos

Onderstaande linkjes brengen je naar memory spelletjes die je kan terugvinden in mijn Canva Creator Account

Memory Game Dinosaurus

Memory Game Kerst

Bingo

Ahhh Bingo! Het spel waarbij er getallen worden afgeroepen en je om ter snelst je lijntjes en dan je kaart moet vullen. Dat is tenminste hoe ik Bingo vroeger gespeeld heb. En serieus. We hebben ooit eens een prijzenpot gewonnen van 1250 euro. En iedereen maar lachen toen ik zei dat ik die avond naar de Bingo ging. Toen een vriendin en ik thuis kwamen met die prijzenpot was iedereen toch even verwonderd. 25 was ik toen, dus meer dan 15 jaar geleden.

Maar Bingo is niet alleen getallen. Je kan ook met elementen werken. En laat er nu miljoenen elementen staan in Canva. Je kan ook hier je fantasie volledig laten gaan. Ook hier zijn dus de mogelijkheden eindeloos.

Mijn populairste Bingo game:

Christmas Bingo

Kids Yoga Bingo

Ik heb er meerdere gemaakt, check ze snel op mijn Canva Creator Account

Vind de schaduw/Shadow matching

Door dit spel te spelen leren de kleinste kinderen elementen of voorwerpen te herkennen. Zelfs als bepaalde details of kleuren ontbreken.

Wanneer je dit spel wil maken in Canva, moet je er zeker van zijn dat je elementen gebruikt die je van kleur kan veranderen. Je ontdekt onmiddellijk of dit kan of niet bij het element dat je uitgekozen hebt. Als je element op je template staat, klik er dan een keertje op en bovenaan verschijnt een balk waarbij je bepaalde zaken kan wijzigen. Komt de kleurenoptie, dan ga je je kleuren kunnen wijzigen, anders niet. Dus vooraf even checken of je kleuren kan wijzigen, want anders steek je heel veel tijd in het zoeken van bepaalde elementen en heb je er niets aan.

Enkele voorbeelden van dit spel op mijn Canva Creator account:

Shadow Matching Toys

Schadow Matching

Zoek de verschillen

Met deze toffe templates werd ik zelf terug de tijd in gekatapulteerd. Uren heb ik verschillen zitten zoeken vroeger. En het toffe is dat je het dankzij Canva allemaal in eigen thema kan maken.

Kijk maar eens naar de voorbeelden hieronder:

Voorbeeld 1

Voorbeeld 2

Woordzoeker / Word Search

Woordzoekers vind je ook in allerlei vormen en maten, maar soms toch niet helemaal zoals je eigenlijk voor ogen hebt. Vanaf nu is dat ook gedaan als je je eigen exemplaren in Canva gaat maken.

Valentine Word Search

Kleuren volgens nummer / Color by Number

Op een fijne manier kleuren en getallen leren kennen door op deze manier aan de slag te gaan met kleurplaten. Dat is wat ‘Color by Number’ met je kids doet. Je kan dit ook uitbreiden en de getallen vervangen door het alfabet, vormen of stippen. Jij beslist. Op dit moment is mijn zoon hier nog iets te klein voor, maar ik kijk al uit naar het moment dat ik dit voor hem mag afdrukken. Hoera!

Color by Number

Color by Letter

Teken de andere helft / Draw the other half

Ideaal om het onderwerp symmetrie aan te snijden als je de kids laat starten met deze templates. De templates die je hieronder vindt passen bij het kerstthema, maar goed, daar moet je uiteraard niet naar kijken. Je kan deze ook als tussendoortje tijdens de zomer vakantie geven. Gebruik zeker de grids en ga op zoek naar je eigen toffe elementen om aan te vullen.

Draw the other half / Christmas

Wat hoort hier niet thuis? / What does not belong?

Zet een aantal van dezelfde elementen in een rij en zet er eentje tussen dat er niet bij past. Vinden de kids welk element niet in de rij hoort?

Met de miljoenen elementen die je vindt in Canva kan het geen probleem zijn om hiermee aan de slag te gaan en eindeloos te combineren. Via onderstaande link vind je eentje uit mijn Canva Creator Profiel.

Pasen – Wat hoort hier niet thuis

Wat is het volgende? / What comes next?

Herken het patroon. Maak een patroon van een aantal elementen en laat de kids uitdokteren welk element dat volgt in de rij.

Op dit moment heb ik hiervan nog geen voorbeeld in mijn library, maar hij staat op mijn todo lijst.

Kleurplaten / Coloring Pages

Zelf kleurplaten maken, in deze niche kan je je eens volledig laten gaan in Canva. Gebruik hiervoor elementen die ingekleurd kunnen worden. Ik heb er in het verleden eens een blog over geschreven. Nadien ben ik hiermee als een gek mee aan de slag gegaan in Canva. Via onderstaande link ontdek je mijn Canva Creator Profiel. Scroll maar eens wat naar beneden en laat je inspireren door de vele kleurplaten die je daar terug kan vinden.

Canva Creator Profiel Sprankel Online

Meer werkbladen in Canva maken?

Het type werkbladen dat je in Canva kan maken is dus eindeloos. Ik heb hierboven in de lijst een aantal voorbeelden gegeven, maar als je naar mijn profiel gaat, dan zie je dat er veel meer dan hierboven beschreven in mijn mini-bib te vinden is.

De meeste templates zijn wel pro templates. Dat wil zeggen dat je ze gratis kan gebruiken als jij een Canva Pro account hebt. Heb je dat niet, geen nood, je kan dat helemaal gratis uitproberen door te klikken op onderstaande afbeelding. Maar liefst 45 dagen krijg je van Canva de mogelijkheid om gratis aan de slag te gaan. Daarna kies je of je lid wil blijven of niet. 45 dagen geeft je ruim voldoende tijd om alles eens uit te proberen en templates te downloaden die je nu of in de toekomst wil gebruiken. Have fun, zou ik zeggen.

Canva Pro Free Gratis

Deze website maakt gebruik van affiliate linkjes.