Geld Verdienen door Bloggen

Mijn verhaal

Een aantal jaar geleden start mijn ondernemersavontuur met thee. Ik volg een opleiding tot theesommelier en ben zeer gemotiveerd om workshops te geven. Geen enkel idee van hoe de online wereld in elkaar zat, maar van bloggers had ik al wel eens gehoord. Ze bereikten veel mensen met hun verhalen. Dus ik op zoek naar de populairste foodbloggers van België

Na de eerste contacten ging het snel en klonk het veelbelovend. Ik werd uitgenodigd en er zouden 5 andere topbloggers aanwezig zijn. Tot het zover was natuurlijk, want op de ochtend voor de workshop kreeg ik dat vreselijke bericht.

De workshop kan niet doorgaan vanavond – ik ben plots ziek geworden”

Okay! Mijn wereld stort op dat moment helemaal in. Daar gaan die (5000 (lezers) x 6 (bloggers)=) 30.000 kansen op extra zichtbaarheid.

Maar goed! Dan begin ik toch gewoon zelf met bloggen!

En ‘De Theeblog’ is geboren. Een jaar later ben ik genomineerd voor de Belgian Food Blog Awards en heb ik samen met collega theesommelier Sofie Vercauteren het boek ‘Homemade Icetea – 50 verrassende recepten’ geschreven. Dat is allemaal mogelijk met online bloggen.

Maar weet! Ik heb hier hard voor gewerkt. Het eerste half jaar schreef ik twee blogs per week, nadien één.

Door het geven van workshops en door de expert status die je door te bloggen opbouwt, heb ik extra centjes op de bankrekening gekregen. Geloof het of niet – maar het is wel zo – mensen kijken naar je op als je een blog hebt. Ook al heb je dezelfde opleiding gevolgd, dan nog zien ze je als expert.

Heel mijn leven is gewijzigd. Ik ben op plaatsen geweest waar ik anders nooit naartoe zou (mogen) gaan. Ik heb de fijnste mensen leren kennen. En ik heb mijn online skills aangescherpt. Het is één van de mooiste periodes uit mijn leven geweest. Hoera voor de lessen van ‘De Theeblog’

 

 

Een blog starten voor jezelf of voor je onderneming?

Je hebt een bedrijf en wil online zichtbaar zijn. Het eerste waar je aan denkt zijn je sociale media kanalen. Sure, dit is een zeer goede manier, alleen dit een korte termijn strategie. Je plaatst je content online. Je volgers zien -hopelijk- je bericht en enkele uren later is dit bedolven onder een massa andere plaatjes. En jij maakt je klaar om je volgende post online te zwieren. Komt daar nog eens bij dat een bepaald sociale media platform niet voor altijd populair gaat zijn of blijven. En hoewel je je eigen account hebt, je bent niet echt “eigenaar” van je sociale media kanaal. Facebook, Twitter of Pinterest zelf zijn dit wel. Ze kunnen beslissen om ermee te kappen, je er uit te flikkeren of je veel geld te laten betalen voor een klein beetje extra zichtbaarheid. Advertenties dus.

Het hebben van een blog betekent het hebben van een compleet ownership over je content en de manier waarop je je volgers bereikt. Je bepaalt zelf hoe je je publiek laat groeien, je producten promoot en verkoopt. Eigenlijk zou iedere onderneming een blog moeten hebben.

Zelfs als je geen bedrijf hebt, kan je geld verdienen door te bloggen. Zie je blog  dan als je bedrijf en ga voor affiliate marketing.

De twee combineren gaat ook natuurlijk. Sinds ik deze Affiliate Marketing training gevolgd heb, is de blog van Sprankel Online verdubbeld in het aantal lezers, heb ik extra klanten voor mijn workshops aangetrokken en zijn mijn affiliate commissie inkomsten gegroeid.

6 redenen om te bloggen

1. Je kan over alles bloggen

Sommigen bloggen om hun zaak meer zichtbaarheid te geven, anderen bloggen omdat ze het leuk vinden om over een bepaald onderwerp te schrijven, nog anderen willen een zaak opstarten en willen dit in de vorm van een blog doen. Dat gaat allemaal.

In feite kan je over alles bloggen. Je kan bloggen over thee of over Canva, zoals ik. Maar je kan ook een bloggen over de kippen in je tuin. De staycations die je elk jaar houdt. De planten die je wekelijks bij de bomma gaat verzorgen. Alles, alles, alles. En weet je wat. Als je een onderwerp uit kiest waar weinig mensen over bloggen, dan ga je groeien. Heel snel groeien. En geloof mij, daar weet ik alles van.

2. Organisch gevonden worden is toch de max?

Er zijn gigantisch veel bedrijven die centen uitgeven aan ads. Niets mis mee, maar eens die advertenties weg zijn, is ook hun zichtbaarheid weg. Terwijl jij organisch nog steeds op pagina 1 staat te pronken. En geloof mij. Op nr 1 verschijnen in België en Nederland is echt zo moeilijk niet. Ik heb dit ondertussen voor twee websites van mezelf gegenereerd. Wat denk je wil je op deze manier geld verdienen door te bloggen?

3. Je wordt expert

Stel dat je wil bloggen, maar je hebt niet zoveel kennis over dit onderwerp. Dan ga je je toch verdiepen in dit onderwerp. Je gaat er over lezen, het studeren en zorgen dat je de nieuwe skills tot in de puntjes beheerst. Als je dit een geruime tijd doet, dan weet je toch meer dan iemand anders over dit onderwerp. Als je er bovendien over gaat schrijven, mensen vinden je op het internet, dan ben jij toch de go-2 persoon? Jij wordt de expert!

4. Grote avonturen staan op je te wachten

Ten tijde van mijn eerste blog – detheeblog, wist ik niets van bloggen. Ik deed maar wat. Maar wat ik deed had wel succes. Als ik op thee gerelateerde plaatsen kwam, dan wisten de mensen wie ik was. Door leuke samenwerkingen kwam ik op plaatsen die ik anders nooit had gezien, ik leerde mensen kennen die ik anders nooit had gekend. Dat is fantastisch.

Hetzelfde met Sprankel Online. Mensen sturen me om workshops te geven voor grote groepen en als kers op de taart geef ik in september 2020 een workshop op hét sociale media event van de Benelux.

5. Je connecteert met andere mensen

Deze hoort een beetje bij het vorige puntje. Je leert nieuwe mensen kennen, waar je samenwerkingen mee aangaat of mensen die weer van jou willen leren. De resultaten kunnen magisch zijn. Maar dit ervaar je alleen als je echt start.

6. Geen deadlines

Ik geef toe. Je hebt wel wat werk aan een blog. Maar het is jouw blog, jij bepaalt of je er veel of weinig werk in steekt. Bijgevolg heb je ook nooit een deadline. Je doet wanneer het je uitkomt. Maar weet.. Voor niets gaat de zon op.

7. Je blog wordt je asset

Eens je blog online staat, dan staat hij voor altijd online. Als je hem dan gevuld hebt met SEO-proof en goede content, dan gaat dit voor je werken. Je blog gaat opbrengen. Klanten, centen, nieuwe bezoekers, afspraken, affiliate verkopen.

Het begint langzaam, maar het groei potentieel is enorm. Er zijn mensen die 100 euro per maand met hun blog verdienen, maar ik ken er ook die 1, 10 of 100K verdienen met hun website. Echt de waarheid. En websites in het Nederlands zullen nogal meevallen, maar stel je voor dat je een Engelstalige website bent. De mogelijkheden zijn eindeloos. Geld verdienen door bloggen wordt realiteit.

Waarover ga je bloggen?

1) Kies eerst en vooral een onderwerp waar je zelf in geïnteresseerd bent. Iets waarvan je weet dat je hier gepassioneerd over kan vertellen of schrijven. Start geen blog over ‘geld verdienen met crypto’ als dat onderwerp je geen bal interesseert. Het gaat je teveel tijd kosten om hier blijvend boeiende content voor te verzinnen.

2) Zijn andere mensen ook geïnteresseerd in je onderwerp? Ja – goed! Kies dan voor een specifieke niche binnen je onderwerp.

Stel, je wil een foodblog opstarten, maar food is veel te algemeen. Kies een niche binnen deze markt.

Mogelijke onderwerpen:

 • Vegan blog
 • Lactosevrije blog
 • Suikervrije desserten
 • BBQ blog
 • Vegan BBQ blog
 • Glutenvrij op vakantie (food + reisblog)
 • Eten tijdens de zwangerschap blog
 • Diabetes en lekker koken blog

Zie je hoe je zeer specifiek een blog kan opstarten. Btw de ‘Vegan BBQ blog’ is dan nog eens een niche binnen een niche. Maar ongetwijfeld ga je hier super veel succes mee hebben. In deze blogs verwerk je dan verschillende affiliate producten. Online geld verdienen met bloggen – here we come.

Wees dus zeer specifiek en het is een pak gemakkelijker om jezelf te promoten, je wordt sneller opgemerkt en je maakt van je blog een winstgevende onderneming. Op deze manier moet je geen jaren en jaren investeren, maar zie je al resultaat na een aantal maanden. Zo is dat ook gegaan bij mijn theeblog. In België was er toen niemand echt aan het schrijven over thee, dus heb de kans met beide handen gegrepen. Geld verdienen door bloggen, maar ook door opportuniteiten zien.

Wat heb je nodig?

De perfecte domeinnaam

Doe onderzoek naar potentiële domeinnamen, kijk of deze nog vrij is en vertel tegen niemand wat je domainnaam gaat zijn voor je hem gekocht hebt. Iemand met slechte bedoelingen kan zomaar de perfecte url voor je neus wegkapen. Wist je trouwens dat er bedrijven bestaan die handelen in domeinnamen?

Een CMS systeem

Na de perfecte url begin je met de bouw van je website. Je laat dit doen of doet dit zelf. Ik raad trouwens het laatste aan. Als blogger wil je ten alle tijden je website kunnen aanpassen. Okay! Het is een beetje zwoegen en zweten. Maar ik ben ervan overtuigd dat dit je gaat lukken. Een eigen website bouwen was nog nooit zo gemakkelijk. Er zijn verschillende platformen die je kan uitkiezen.

 • Blogger.com
 • WordPress.org
 • Wix.com
 • Jimdo.com
 • Squarespace.com

 

Zelf ben ik gestart met Blogger.com voor mijn theeblog, maar voor Sprankel Online heb ik gekozen voor WordPress.org. En ik wil nooit meer anders. Eens je WordPress door hebt – is het zeer gemakkelijk en gebruiksvriendelijk. Al is het in het begin een tijdsinvestering geweest en heb ik soms gevloekt.

Welk platform je ook kiest, weet dat het niet definitief is. Als je na verloop van tijd beslist om met een ander CMS te werken, dan kan je content zo over gezet worden. Zeer makkelijk in gebruik zijn Blogger, Wix en Jimdo. De overige twee vragen iets meer investering. Laat dus het uitkiezen van een platform geen obstakel zijn. Weet dat je altijd kan wijzigen. Het belangrijkste is dat je begint. Dat je elke dag, week of maand een steentje naar je online vastgoed draagt. Dit is waar het om draait als je geld wil verdienen door te bloggen.

 

 

Toewijding en een plan

Het creëren en onderhouden van een blog vraagt: aandacht – applicatie – bezieling – devotie – enthousiasme – ijver – inzet – liefde – loyaliteit – overgave – piëteit – trouw – verknochtheid – verzorging – vroomheid – zelfopoffering – zorg. Of met andere woorden, toewijding!

Een blog ontstaat niet vanzelf. Er kruipt tijd en energie in. Je hebt je voorbereiding, je moet zoekwoordenonderzoek en research naar je onderwerp doen. Je moet je blog schrijven, volledig SEO proof maken en afwerken met mooie afbeeldingen. (btw mooie afbeeldingen voor je blog vind je trouwens in de Canva Template Shop)

Maak daarom een plan van aanpak. Beslis vooraf hoe vaak je een blog online wil publiceren. Is dat 1x per maand, 1x om de 14 dagen, elke week, 5x per week of elke dag? Maar verkies kwaliteit boven kwantiteit. Blokkeer de ruimte in je agenda, houd je daar aan. Schrijf niet tussen de soep en de patatten. Dat werkt niet. Zeker niet als je het plan hebt om geld te verdienen met je blog. Wees dus gestructureerd en maak een afspraak met jezelf. Lukt het niet om te bloggen? Besteed deze taak dan uit. Sprankel Online werkt samen met enkele top copywriters.

(Affiliate) producten en/of diensten

Vanaf nu blog je met een doel. Naamsbekendheid, leads, het verkeer naar je website verhogen of je inkomsten verhogen door te bloggen. Wat het ook mag zijn. Zorg dat er in elke blog een Call to Action verwerkt is. Dit is of zijn één of meerdere linkjes die verwijzen naar producten of diensten. Van jezelf of van anderen. Ga je producten van anderen promoten, dan spreek je over affiliate marketing.

Ga dus je diensten bespreken, ga producten testen en ga over onderwerpen schrijven die je publiek aan belangen. Wat is je niche? Zijn er nieuwtjes? Welke vragen stellen je klanten als je ze in je winkel of praktijk hebt? Allemaal content waar je lezer meer over wil weten.

Hieronder staan voorbeelden van affiliate programma’s.

Als je hier op klikt en je doet een aankoop, dan krijg ik hierdoor een commissie. Voor jou blijft de prijs hetzelfde, je moet niet extra betalen. Maar de maker van het programma of de eigenaar van het product, beloont mijn inzet om zijn product te promoten – met een commissie. Commissies kunnen liggen tussen 3 en 60%. Afhankelijk van wat je promoot.

Affiliate Marketing Revolutie

Perfect Slapen in 7 stappen

 

#protip!

Start vandaag nog met je blog. Houd dit consequent vol – als in minstens 1 blog per week –  en er gaat een nieuwe wereld voor je open. I promise – jij gaat geld verdienen door te bloggen