Heb je de optie ‘Automatische Focus’ al gezien in Canva? In dit artikel leg ik je uit wat het is en hoe je dit zelf ook klaar krijgt. Heb je het liever visueel? Klik dan op de afbeelding hieronder en check op YouTube de video die ik hierover opgenomen heb.

 

Automatische Focus in Canva

Wil je een foto met een onscherpe achtergrond, dan ben je met deze app ‘automatische focus’ aan het juiste adres. Met één klik op een knop verander jij de gewone achtergrond, naar een onscherpe achtergrond.

Als ik zelf foto’s met mijn smartphone neem, dan kies ik altijd de optie diagframa en kan hierdoor mijn sluiteropening vergroten of verkleinen. Dit bepaalt dan de hoeveelheid licht die door de sensor van mijn camera gaat en dit bepaalt dan hoe scherp of onscherp mijn achtergrond wordt. Totaal gaaf dat dit dus ook kan met Canva. Al is deze app, op moment van schrijven, nog in beta.. dwz er wordt nog aan gesleuteld en er kunnen nog veranderingen aan gebeuren. Een app in beta betekend ook dat er ook enkele mindere puntjes nog aan verbonden zijn. Ik leg het je haarfijn uit in deze blog.

Waar vind je Automatische Focus in Canva?

Kies alvast een foto uit en plaats hem op een template. Klik de foto aan en ga naar edit image. Vind in de linker kolom die verschijnt in de editor de app ‘auto focus‘ terug. Als je deze app nog niet eerder gebruikt hebt, scrol dan eens helemaal door naar beneden om hem daar bij ‘you may also like‘ terug te vinden.

Als je de app al eerder gebruikt hebt, vind je hem zeker in het rijtje terug. Of bij recent gebruikt of via de zoekfunctie.

Klik op de app en Canva voert zijn magie uit. Om meer aanpassingen aan je foto te maken verschuif je je de optie:

  • Blur Intensity. Hiermee pas je de intensiteit van de onscherpte aan.
  • Blur Position. Hiermee pas je de positie van de onscherpte aan.

Gebruik de beide knoppen maar eens in volledige mogelijkheden en je ziet onder andere de intensiteit en de positie van het wazige verschijnen. Is die wazigheid op de voorgrond niets voor jou? Cancelen die handel. Ben je tevreden? Klik dan op apply.

App in Beta?

Op het moment van schrijven is deze app nog in Beta. Deze app zit dus in een testfase, zo kunnen ze ontdekken welke zaken er nog aan gewijzigd moeten worden. Er zijn mij alvast een aantal dingen opgevallen die deze app niet zo verfijnd maken, maar vermoedelijk worden deze minpuntjes er nog uit gehaald.

De app werkt naar mijn gevoel het best als het onderwerp op de voorgrond voldoende duidelijk is. Zoals in het filmpje het gezicht op de foto. Dat onderwerp is breed en duidelijk. Als het onderwerp was smaller is, zoals het hele lichaam en de voet van de dame, dan heeft de app er wat moeite mee om het onderwerp duidelijk te herkennen. Het gaat dan ook een deel van de benen en de voet wazig maken.

Ook meerdere personen op de foto is voor de app op dit moment nog allemaal te onduidelijk en hij gaat dan blurren op de verkeerder plaats.

Maar goed, dat zijn nu maar enkele futiliteiten waar ik op dit moment over schrijf. Als de app wat meer ervaring heeft, dan verdwijnen deze zaken gewoon en als dat niet het geval is, dan weet je dat je een foto moet nemen met een duidelijk en breed onderwerp.

Download mijn templates

Heb je wat aan deze blog gehad? Steun me dan door één van mijn gratis templates te downloaden en te gebruiken. Hierdoor kan ik blijvend toffe content maken voor jou.

 

 

Meer over deze website?

Deze website maakt gebruik van affiliate marketing linkjes. Als je via een van deze linkjes een aankoop doet, dan krijg ik hiervoor een kleine commissie. Dit kost jou niets extra. Maar hierdoor kan mijn website wel blijven bestaan. Dus. Alvast hee erg bedankt hiervoor.

Wil je meer lezen over Canva, check dan deze verzamelpagina.