RGB staat voor Rood, Groen en Blauw. Het is een afkorting voor de primaire kleuren. In Canva wordt met RGB gewerkt en dat weet je omdat de kleuren in Canva weergegeven worden met hex codes.

Een hexcode is een 6 cijferige code, hierdoor wordt de verhouding van de kleuren rood, groen en blauw vast gelegd.

De eerste twee cijfers staan voor rood, de middelste twee voor groen en de laatste voor blauw

In Canva kan je zelf je kleurcodes ingeven of kleuren kiezen uit het kleurenpalet. Als je je kleur wijzigt in het kleurenpalet zal ook je hexcode onder het palet wijzigen.

 

Check de afbeelding als je meer kleur paletten wil ontdekken in Canva

 

Is RGB geschikt voor drukwerk?

RGB is niet geschikt voor drukwerk. Als je een mooi resultaat wil dan zet je best je RGB om naar CMYK. RGB is geschikt voor je werk dat je wil tonen op een website, Instagram, Facebook, maar ook je telefoon of televisie.

Hoe ontdek je hexcodes?

Stel nu dat je online ergens een kleur tegen gekomen bent en je wil die kleur zelf gebruiken. Dan wil je weten wat de Hexcode is. Kan je dat ontdekken in Canva?

Goed en minder goed nieuws

Ja, als je de Desktop Canva App gebruikt (goed nieuws). Nee, als je online in Canva werkt (minder goed nieuws)

Maar geen nood, er bestaat een extra hulpmiddel, als je gaat ontwerpen in www.canva.com. Hiervoor moet je wel werken in Chrome, want waarover ik spreek is een Chrome extensie. nl. de Eye Dropper.

Hoe gebruik je de Eye Dropper?

Google op Eye Dropper Chrome Extensie en Google geeft je de juiste website weer. Download deze rakker en hij komt in je balk bovenaan te staan. Het gebruik nadien wijst zichzelf uit.

  • Pick color form webpage. Ga met je cursor over de gewenste kleur
  • Onderaan rechts verschijnt een popup met de kleur en de hexcode
  • Klik de juiste kleur aan en check je Eye Dropper in je balk bovenaan
  • Copy de eerste code links in het vakje ‘selected’ en paste in je onderaan je kleurenpalet in Canva of in de Canva kleuren zoekfunctie. Als je dit laatste doet krijg je een heleboel kleurencombinaties ter beschikking.

Die Eye dropper was een ware ontdekking voor mij. Super handig en altijd daar om me de juiste kleurencodes te onthullen. Ik hoop dat deze rakker je ook heel erg kan verder helpen. Enjoy!

Wil je meer leren over Canva? Check dan deze toffe cursus.

Deze website maakt gebruik van affiliate linkjes. Als je via één van de linkjes een aankoop doet, dan krijg ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niets extra, maar hierdoor kan deze website wel blijven bestaan. Dank je wel hiervoor!

Canva cursus opleiding