CMYK oftewel Cyaan, Magenta, Yellow en Key. Als je deze vier kleuren gaat mixen, dan kan je zo goed als alle kleuren maken. Je moet wel weten dat Key (zwart) er aan toegevoegd is, omdat als je cyaan, magenta en geel gaat combineren je geen zwart kan verkrijgen, enkel donkerbruin.

CMYK gebruik je voor drukwerk, terwijl RGB (je leest er meer over in dit artikel) gebruikt wordt voor scherm.

Drukwerk in Canva

Persoonlijk heb ik geen ervaring in het afleveren van drukwerk in Canva. Ik druk geen flyers of folders. Maar ik kan je wel vertellen, dat als je een flyer template maakt in Canva en je download hiervan de pfd om door te sturen naar de drukker, je kleuren in RGB op je pdf zullen staan. Als je dit dan laat afdrukken kan er mogelijks een kleurverschil op je drukwerk staan. Dit kan zeer vervelend zijn. Daarom is het misschien wel handig om je pdf te converteren van RBG kleuren naar CMYK kleuren. Dat doe je via deze website https://www.pdf2cmyk.com/

In Canva heb je ook de mogelijkheid om je printwerk via Canva af te drukken. Nee, je drukwerk komt niet helemaal uit Australië, maar er zijn verschillende partners waarmee Canva samenwerkt. Dus je mag er bijna zeker van zijn dat je drukwerk uit Nederland of België komt. Je hoeft je dan ook geen zorgen te maken over kleurverschil. Ik vermoed dat deze bestaande drukkers alles wel zullen omzetten dan. (Ik ben niet zeker, maar ik ga er wel vanuit dat ze dit zo doen.)

Wil je een officieel Canva artikel lezen over CMYK en RGB, via deze link – print vs web – lees onder punt 11 en 12 meer over het onderwerp.

Heb je verder nog vragen over dit onderwerp of heb je andere Canva vragen? Stuur me dan zeker een mailtje op kelly@sprankelonline.be.