De Aspect Ratio is de verhouding tussen hoogte en breedte van een beeld, een template of video. Het vertelt je dus meer over de vorm van je beeld. In het Nederlands wordt het ook beeldverhouding genoemd.

Een vooorbeeld

Als de Aspect Ratio van een foto 1:1 is, dan weet je dat hoogte en breedte dezelfde verhouding hebben. Dit beeld kan dan bijvoorbeeld: 800 px x 800 px of 1500 px x 1500 px. Of elke andere hoogte en breedte, zolang de verhoudingen maar hetzelfde zijn.

Heb je een Aspect Ratio van 16:9 voor een presentatie, dan liggen de verhoudingen van hoogte en breedte dus anders. De breedte is dus in verhouding langer tegenover de lengte. 16 eenheden in breedtes en 9 eenheden in lengtes. Bijvoorbeeld 1920 px x 1080 px.

Populaire Aspect Ratio’s

1:1 

Wordt gebruikt voor je vierkante Instagram posts, maar uiteraard ook voor Facebook.

4:3

Is zowat de standaard en wordt gebruikt voor de meeste foto’s die je tegen komt.

16:9 

Dit is breedbeeld formaat. Wordt ook vaak gebruikt om presentaties te geven.

9:16

Dit formaat is het tegenovergestelde van zijn broertje hierboven. Dit wordt gebruikt als je voor portret foto’s gaat. Dus al je Instagram of Facebook Stories. Je houdt je smartphone in dit geval dus verticaal.

21: 9

Vermoedelijk zal je dit formaat niet snel gebruiken aangezien het meestal gebruikt wordt om bioscoop films te maken. Maar hé, wie ben ik om je ambitie in vraag te stellen.

Canva en Aspect Ratio

Als je met Canva werkt, dan ga je niet zo snel met deze termen in aanraking komen. Canva drukt zich niet uit in Aspect Ratio. Ze maken het je gemakkelijk en zorgen dat je visueel uit mooie template gaat kiezen. Enkel bij de optie ‘Presentatie’ geven ze je wel de Aspect Ratio mee, zodat je je niet kan vergissen. Daar kan je namelijk kiezen uit een Presentatie 16:9 of 4:3. Check dit maar eens door in de zoekfunctie Presentatie in te typen.

Als je met Canva Pro werkt dan heb je wel de mogelijkheid om je templates van formaat – en dus ook van Aspect Ratio – te wijzigen.

Wil je meer ontdekken over Canva?

Kom dan bij de Facebookgroep Canva voor Ondernemers en stel er al je vragen.