Hoe trek je aandacht met je ontwerpen?
Spread the love

Maak indruk op je klanten, je gloednieuwe volgers en je oma door aan de slag te gaan met deze tips. Wedden dat je aandacht trekt met je nieuwe Canva designs . Je moet dus helemaal geen design-wizard te zijn om succes te hebben op je sociale media of met je website templates. Ontwerpen zonder design-achtergrond? Yessss! You can!!

Geef me die tips

Trek de aandacht naar het midden

Door tekst, vormen of andere elementen te centreren wordt de aandacht naar het midden van de pagina getrokken. En dat valt op. Natuurlijk moet je je hier niet altijd aan houden, soms houd je best rekening met ‘witruimte’. Witruimte? #watisdat?

Creëer duidelijkheid, gebruik witruimte

Witruimte is een vlak in je design dat vrij is van beeld, tekst of andere huppeldepupjes. Het kan de helderheid en leesbaarheid in je ontwerp aanzienlijk verbeteren. Weet dat witruimte niet wit moet zijn.

Je speelt met het contrast van je foto, door hem bij te snijden, hem groter/kleiner te maken of door hem te verschuiven van positie. De functie ‘bijsnijden’ boven je ontwerp in de balk moet je zeker ontdekken. It’s magical!

Maak gebruik van hiërarchie in je tekst

Bepaal wat eerst, tweede en laatst gezien wordt. Leg de nadruk op de titel van je ontwerp door een leesbaar lettertype en de juiste lettergrootte. Maak de subtitel kleiner en zet eventueel in een ander lettertype. Maak geen kakafonie van je designs en zorg voor een samenhangende overall-look.

Zorg voor consistente marges

Behoud evenwicht door er op te letten dat er steeds dezelfde marges rond je elementen staan. Het oogt mooier en doet je design niet wankelen.

En kleur, hoe doe je dat?

De juiste kleur maakt of kraakt je ontwerp. Gelukkig heeft Canva een kleurenwiel, een visuele weergave van miljoenen kleuren rond een circel. Een mogelijkheid dus om gigantisch veel kleurcombinaties te ontwikkelen. Met deze tips wordt het eenvoudiger.

Het kleurenwiel

Als je naar het kleurenwiel gaat dan zie je dat elke kleur een andere kleurcode of hexcode heeft. Deze code bestaat steeds uit een combinatie van 6 cijfers & getallen. Door de schuifregelaar te gebruiken maak je een kleur licht of donkerder.

Rechts van het kleurenwiel staan de warmere kleuren: rood – oranje – geel. Warme kleuren roepen opwinding, passie en energie op.

Links van het kleurenwiel staan de koelere kleuren: paars – blauw – groen. Koelere kleuren roepen rustgevende en kalmerende emoties op.

De juiste kleur kiezen

Hoe slaag je er nu in de juiste kleur voor je ontwerp te kiezen?

Stel je hebt een foto en wil daarbij kleuren gebruiken die in de foto terug komen. Een mogelijkheid is om heen en weer te bewegen met je kleurenpalet en te gokken op een kleur die bij je ontwerp past. Vaak kom je heel dicht in de buurt, maar het zal nooit helemaal juist zijn.

Als je een google chrome gebruiker bent, is er een extensie ‘Eye Dropper’ die je de mogelijkheid biedt kleuren van het web te herkennen. Download deze tool en maak er handig gebruik van.

‘Eye Dropper’ – Hoe ga je te werk?

 • Download deze extensie – hij zal boven naast je zoekbalk verschijnen
 • Klik op ‘Eye dropper’

 • Klik ‘Pick color from webpage’

 • Ga met je cursor over de kleur die je wil gebruiken

 • Klik op je webpagina om te bevestigen

 • Ga terug naar ‘Eye dropper’

 • Bovenaan rechts zie je de kleurencode staan

 • Kopieer deze code

 • Ga naar je kleurenwiel in Canva

 • Plak je nieuwe hexcode in het vakje

 • Tadaaaaaaaa… je gebruikt nu die kleur naar hartenlust in je ontwerpen – en trekt absoluut de aandacht van je ideale klant

_____________________________________________

Probeer Canva Pro nu 30 dagen gratis. Klik op de link hieronder.