4 redenen waarom je ontwerpen er zo slecht uit zien

Je hebt uren gecreëerd en hebt pareltjes van ontwerpen gemaakt. Tenminste, ze zien er prachtig uit in Canva. Maar van zodra je ze upload op sociale media valt het zo ontzettend hard tegen. Je gaat net niet janken, schreeuwen en vloeken.  pot******************ju Je ontwerpen zien er mega messed up uit. Wat is hiervoor de reden en wat kan je er aan doen?

Waarom zien je designs er zo messed up uit?

Reden 1 – Gebruik je de juiste verhoudingen?

Gebruik de juiste verhoudingen. Als je een facebookpost gaat maken vanuit een visitekaartje is de kans groot dat er niet veel moois van je ontwerp over blijft. Als je leuke plaatjes voor je website ontwerpt, kijk dan even na welke de standaardafmetingen zijn? Als je het design te klein maakt, en de afmetingen moeten groter zijn, dan bestaat de kans dat je pixels gaat zien. Ook niet de bedoeling. Kijk dus steeds na of je de juiste afmetingen gebruikt. En dikke bummer.. de afmetingen die Canva aangeeft voor een Facebookbanner zijn niet de juiste. Als je nadien je pagina gaat openen op je mobieltje kom je hier achter.

Er bestaat ook een Chrome extensie, Page Ruler, maar zelf gebruik ik die niet.

Reden 2 – Gebruik je kwalitatief goede foto’s?

Gebruik beelden van mooie en goede kwaliteit en dus van hoge resolutie. Maak zelf je foto’s met een goede camera, investeer in een professionele fotograaf of koop online mooie stockfoto’s? Als je zelf aan de slag gaat, bestaat de kans dat je even wat over het hoofd ziet en je beelden niet van hoge resolutie zijn. Dus check dat even voor de zekerheid. Er bestaan ook leuke sites waar je gratis stockfoto’s kan downloaden.

Reden 3 – Compressie

Sociale media platformen en vooral ook Facebook durven je ontwerp  wel eens samen drukken als je ze gaat uploaden. Dit doen ze omdat hun sites dan sneller laden en dus ruimte besparen. En er zijn miljoenen mensen die dagelijks hun designs uploaden. Uiteraard is hier een trucje voor: download je design als een png of verdubbel je dimensies.  Of compress  je ontwerp in Optimizilla, je gaat de size van je foto als het ware verkleinen zonder kwaliteit te verliezen. Werkt het beter nu of zijn ze nog messed up?

Reden 4 – Canva heeft zijn momentje

Canva voert continu grote veranderingen door, het is een platform waar steeds hard aan gewerkt wordt en zo nu en dan zitten er glitches in. Dat kan dus ook een mogelijke reden zijn. Geef het een momentje of een uurtje en plots kan alles anders zijn. En ondertussen lees je even deze blog over ‘Hoe je best veel aandacht trekt met je ontwerpen’  🙂

Ps: Gebruik ook zeker de juiste kleuren en een leesbaar lettertype.

 

Ik heb hierover een leuke freebie gemaakt. Klik op de afbeelding hieronder en je krijgt toegang tot een super toffe training.

Maak je huisstijl in Canva
Maak je huisstijl in Canva