Infographic in Canva

Wat zijn Infographics?

Met een infographic uit Canva toon je op een visuele manier informatie, kennis of data. Door deze informatie in graphics (afbeeldingen) te gieten, maak je het geheel behapbaar en aantrekkelijk. Met een informatie-graphic deel of ontvang je op een gemakkelijke manier om informatie. Door te kijken naar het plaatje heb je meteen een beeld van welke informatie met je gedeeld wordt. Infographics zijn trouwens overal. Kijk maar eens goed rond. Op het internet, maar ook in real life. Met mooie pictogrammen wordt continu informatie gedeeld en zelfs als de tekst in een vreemde taal wordt geschreven, heb je een idee waar het over gaat.

In deze blog laat ik je zien hoe je snel en gemakkelijk infographics maakt in Canva. Whoppppaaaaaa!! Laten we snel starten.

Waarom Infographics maken in Canva?

Canva is een online graphic design tool. Wil je weten wat Canva is en wil je hier in verdiepen, check dan snel deze pagina voor tonnen informatie. Met Canva maak je in een handomdraai al je marketing materialen. Je plaatjes voor Facebook of Instagram, visitekaartjes, flyers en honderden andere bijzonder interessante templates. Dus ja, ook infographics. Maar waarom in deze tool net interessant om je infographics te maken?

  • Met Canva heb je toegang tot + Infographic templates
  • Gebruik je een standaard template of ontwerp je eigen plaatje van scratch?
  • Je bespaart in tijd, want Canva heeft een lage leercurve en werkt met drag-n-drop systeem
  • Geld besparen doe je omdat je hier geen professional meer moet voor inhuren
  • In Canva kan je je eigen afbeeldingen, illustraties  en lettertypes uploaden. (Dat laatste enkel wanneer je Canva Pro gebruiker bent

 

Infographic canva
Deze infographic pas je aan in Canva

Stap 1: het juiste formaat kiezen

Als je in Canva naar infographic templates zoekt, dan merk je al snel op dat Canva een standaard formaat gebruikt, nl 800 x 2000 px. Maar soms is dit niet het formaat dat je nodig hebt. Misschien wil je wel een infographic maken voor een Instagram of Pinterest post. Of misschien moet je infographic net iets breder zijn.

Weet dat je in Canva gebruik kan maken van  Custom Dimensions. Op deze manier bepaal je zelf het formaat voor je infographic. Enig nadeel, je gaat je template dan van nul moeten opstarten, Canva voorziet momenteel geen Instagram posts Infographic templates.

Wat wel kan – maar hiervoor heb je Canva Pro nodig – is je Infograpic omzetten met Magic Resize naar een formaat naar keuze.

Stap 2: kies een template in Canva

Canva geeft je veel ready-to-use infographics. Klik op je dasboard op de optie templates en geef in de zoekfhunctie ‘infographics’. Het valt onmiddellijk op dat ook in de verschillende voorbeelden een onderverdeling is gemaakt. Zo heb je keuze uit infographics voor:

  • Educatie
  • Proces
  • Business
  • Tijdlijn
  • Goede doelen

Snuister door de verschillende templates en kies eentje uit dat bij je project past. Misschien is het handig vooraf even op papier te zetten wat je juist wil weergeven, zodat je een template vindt die juist bij je idee aansluit.

Met deze template ga je aan de slag, het is je basis structuur. Wat je nu best doet, is je pagina kopiëren, zodat je template 2 in plaats van template 1 gaat werken. Moest het even mislopen, dan heb je je origineel nog steeds om te raadplegen.

Verwijder indien nodig ook elementen die teveel zijn. Misschien wil je wel met 5 in plaats van 6 elementen werken.

Stap 3: kies de juiste icoontjes

Canva heeft een bibliotheek van miljoenen iccontjes en illustraties. Er zijn elementen die gratis zijn, andere die gratis zijn wanneer je Canva Pro gebruiker bent en een reeks van elementen waarvoor je moet betalen. Canva geeft dit duidelijk aan, hierin ga je je bijna niet kunnen vergissen. En moest dat toch voorkomen, dan laat Canva je bij het downloaden wel weten dat er betalende elementen in je ontwerp zitten.

Om toegang te krijgen tot die bibliotheek ga je in de editor naar elementen en gebruik je de zoekfunctie om zeer gericht op zoek te gaan naar wat je nodig heb. Wees zeer specifiek in je zoektocht en je ontdekt een wereld van toffe elementen. Je kan in de editor, onder elementen ook naar beneden scrollen en kijken welke collecties Canva je zo laat zien.

Maar uiteraard kan je elementen die je ergens anders aangekocht hebt, ook uploaden in Canva en ermee aan de slag gaan. Een plaats waar je unieke elementen koopt is een website zoals Creative Market. Alert! Deze website kan wel eens zeer verslavend zijn en je wat uurtjes van je tijd kosten.. 🙂

Eens je weet met welke icoontjes je gaat werken, ga je de originele elementen hiermee vervangen.

Stap 4: pas je kleuren aan

Als je basis en je icoontjes helemaal up-to-date staan, dan is het tijd om de kleur van je template aan te passen. In de gratis versie heb je de optie om drie kleuren vast te zetten in je kleurenpalet in Canva Pro kan je meer dan drie kleuren en verschillende kleurenpaletten toevoegen. Je vindt deze optie bij ‘merkmateriaal’ op je dasboard. Ideaal dus de kleuren van je huisstijl in op te slagen. Het bespaart je alweer een heleboel tijd, want je moet niet telkens op zoek gaan naar je hexcodes en je moet zeker al niet gaan gokken naar de juiste kleur.

Heb je helemaal nog geen huisstijl? No worries. In deze training leg ik je uit hoe je die in Canva maakt.

Stap 5: plaats de juiste tekst in je ontwerp

Ondertussen heeft je infographic al aardig wat vorm gekregen. Hoog tijd om je tekst aan te passen en om te toveren naar jouw verhaal. Tekst aanpassen doe je door op het tekstvak te klikken. En met tekst aanpassen bedoel ik zowel de inhoud als het lettertype. Wees creatief, maar blijf aantrekkelijk. Zorg ervoor dat je lettertype nog leesbaar is en tracht je ongeveer te houden aan het aantal woorden die al in de template staan. Niet dat je plots met hele tekstblokken gaat werken waardoor je lay-out er verschrikkelijk uit de haak uit ziet.

Stap 6: check je lay-out

Tijd om alle details na te kijken. Zoom in en overloop stap voor stap je elementen. Je icoontjes, je tekst, je kleur, je lijnen en alles wat je nog extra op je template hebt geplaatst. Maak dingen groter of kleiner en neem eventueel een kopie van je origineel. Zo heb je altijd een template om op terug te vallen.

Speel met je pagina lay-out, test en experimenteer. Denk ook eens buiten de box en durf de dingen eens anders te doen dan wat je zou verwachten. Neem voorbeelden van andere Canva Infographics erbij en laat je inspireren.

Vergeet ook zeker niet je logo of je website url toe te voegen. Zodat mensen je steeds terug kunnen vinden. Stel je maar eens voor dat je plaatje viraal gaat.

Stap 7: downloaden

Je bent klaar! Hoera!! Tijd voor een fris glaasje bubbels en wat kerstomaatjes. Maar eerst je ontwerp downloaden.

  • Klik rechts boven op download
  • Ga voor PNG
  • Klik opnieuw op download
  • Gebruik je template waar je hem nodig hebt

Of, wil je hem liever onmiddellijk delen op je sociale media kanalen?

  • Klik dan rechts boven op het v’tje naast ‘download’
  • Scrol wat naar beneden en bedenk waar je je infographic wil posten

 

Pinnen is lief

 

Canva Infographic